
Povestea unui bărbat din Iași, fără probleme de sănătate, care s-a trezit diagnosticat cu TBC

Un bărbat care nu a avut niciodată probleme de sănătate până la vârsta de 70 de ani, a fost diagnosticat cu TBC. „Era o lipsă totală de energie. Eu, care în tinerețe cutreieram munții, am ajuns brusc să mă simt epuizat”.
De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, Emilian, un bărbat de 75 de ani, a vorbit despre experiența sa cu această boală. El a povestit că nu a avut niciodată probleme de sănătate până la vârsta de 70 de ani, când a fost diagnosticat cu tuberculoză. A început să-și dea seama că ceva nu este în regulă atunci când mâncarea și-a pierdut gustul, iar el obosea foarte repede. Fiind o persoană activă în tinerețe, obișnuind să urce munți, fără să fi fumat sau băut vreodată alcool și renunțând la carne încă din 1987, vestea că are TBC a fost un adevărat șoc, mai ales că nu știa de unde ar fi putut lua boala.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Era o lipsă totală de energie”
Emilian povestește că, deși era o persoană activă, a început să se simtă tot mai obosit și chiar și plimbările obișnuite îi deveniseră dificile. Din această cauză, a decis să meargă la medicul de familie, care i-a recomandat analize de sânge. În urma acestora, a fost trimis la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a aflat că are tuberculoză. A urmat tratamentul prescris timp de un an și jumătate, mergând lunar pentru a-și lua medicația.
Pentru a-și proteja soția și fiica, s-a autoizolat la etajul casei, în timp ce acestea foloseau doar parterul, evitând astfel riscul de a le infecta.
„Era o lipsă totală de energie. Eu, care în tinerețe cutreieram munții, am ajuns brusc să mă simt epuizat. Nici mâncarea nu mai avea gust, iar plimbările prin oraș mă oboseau teribil. Acum mă simt mai bine, sunt într-o perioadă de recuperare, dar recent, în ianuarie-februarie, am avut și o gripă de tip B, care a fost chiar mai dificilă decât tuberculoza”, a declarat acesta.
Emilian a absolvit Facultatea de Matematică și a lucrat ca programator timp de 43 de ani. Timp de aproximativ 20 de ani, a coordonat o rețea de calculatoare și își avea biroul chiar în camera serverelor.
Medicamentele sunt foarte scumpe
Dr. Adriana Sorete Arbore, coordonatorul județean al Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei din Iași, atrage atenția că mulți pacienți ajung la medic în stadii avansate ale bolii, ceea ce reduce destul de mult șansele de vindecare. În ultimii trei ani, au fost numeroase cazuri diagnosticate târziu, când șansele de supraviețuire sunt foarte mici sau, chiar dacă tratamentul funcționează, plămânii rămân grav afectați.
Totuși, sistemul medical dispune de resurse moderne, precum teste genetice pentru diagnostic rapid, medicamente de ultimă generație pentru formele rezistente și terapii conforme cu standardele internaționale. Problema majoră este costul ridicat al tratamentului – de exemplu, un singur comprimat dintr-un medicament de linia a doua costă 230 de lei, iar pacienții trebuie să ia patru astfel de pastile pe zi, timp de două luni.
Publicitate și alte recomandări video