anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Povestea unui octogenar care timp de un deceniu a refuzat să respecte o sentinţă judecătorească

GALERIE
sentinta_judecatoreasca
 • sentinta_judecatoreasca
- +

Aflat la vârsta senectuţii, un octogenar a ajuns în faţa judecătorilor din postura de inculpat într-un dosar penal. El a refuzat să respecte o hotărâre judecătorească definitivă, încăpăţânându-se să-şi susţină punctul de vedere.

Mircea Vrabie şi P.P. erau vecini, primul deţinând o suprafaţă de 5.900 mp, iar celălalt, 6.500 mp în extravilanul comunei Şipote. Relaţiile dintre cei doi erau însă departe de a fi de bună vecinătate. P.P. primise titlu de proprietate pentru terenul său în 1994. În 2008, obţinuse şi Vrabie punerea în posesie pe terenul moştenit de la mama sa. Actele cadastrale ale acestuia au fost însă întocmite de aşa natură, încât 1.093 mp se suprapuneau cu proprietatea lui P.P. A urmat un proces, câştigat în 2012 de P.P., Vrabie fiind obligat să-i lase terenul „în deplină proprietate şi liniştită posesie”.

În martie 2016, executorul judecătoresc a bătut ţăruşii care delimitau proprietăţile. Degeaba, pentru că Vrabie era convins că dreptatea e de partea lui. A smuls ţăruşii, intrând pe proprietatea lui P.P., arând şi însămânţând cei 1.093 mp pe care îi considera de drept ai lui. Omul a chemat poliţia şi a făcut o plângere penală împotriva lui Vrabie. Acesta a fost trimis în judecată pentru nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. În 2018, magistraţii Judecătoriei Hârlău au renunţat la aplicarea unei pedepse, luând în considerare vârsta de 77 de ani a inculpatului. I-au aplicat un simplu avertisment şi l-au obligat să-i plătească lui P.P. daune materiale în valoare de 286 lei.

Sentinţa Judecătoriei Hârlău a rămas definitivă, fiind confirmată în februarie 2019 de Curtea de Apel. A rămas însă şi literă moartă, întrucât faptul s-a repetat. Vrabie a smuls din nou, imediat, ţăruşii care delimitau terenul lui P.P. şi a intrat iar peste proprietatea acestuia. Mai mult, a dat în arendă unui alt localnic terenul, acesta plantând întâi floarea soarelui, iar în anul următor, soia. Din nou, P.P. a făcut apel la justiţie, iar pe numele lui P.P. a fost întocmit un nou dosar, pentru aceeaşi infracţiune.

Conform legii, atunci când se renunţă la aplicarea unei pedepse, este impus automat un termen de supraveghere de 2 ani. Încălcarea legii penale pe parcursul acestui termen poate conduce la aplicarea unei pedepse cu executarea în regim de detenţie. Magistraţii Judecătoriei Hârlău nu au avut dubii cu privire la vinovăţia lui Vrabie. „Apărarea inculpatului că nu respectă hotărârea judecătorească, pentru că este nedreaptă, nu este de natură să conducă la concluzia că a acţionat fără vinovăţia cerută de lege. Instanţa apreciază că inculpatul, deşi o persoană foarte în vârstă, a înţeles faptul că printr-o hotărâre judecătorească dreptul de proprietate asupra terenului disputat de părţi a fost recunoscut persoanei vătămate, a înţeles consecinţele nerespectării acestei sentinţe, în ciuda vârstei înaintate, simplul fapt că inculpatul a continuat să susţină că terenul este moştenire de la mama sa şi să invoce caracterul nedrept al hotărârii nefiind în măsură de a înlătura vinovăţia penală a acestuia”, au precizat judecătorii.

Fapta comisă de Vrabie îl făcea pe acesta pasibil de o pedeapsă cuprinsă între 3 luni şi 2 ani de închisoare sau amendă. Vârsta l-a salvat din nou de închisoare. Magistraţii au optat pentru o amendă apropiată de minimul legal. Vrabie a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 1.400 lei, echivalentă unui număr de 140 de zile-amendă. Dacă nu va fi plătită, ori dacă Vrabie nu respectă nici această hotărâre, el riscă o condamnare la închisoare, în regim de detenţie. Sentinţa nu este definitivă, Curtea de Apel urmând să reanalizeze dosarul la mijlocul lunii februarie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Cosmin PAȘCA

Testamentul PNL, un nou certificat de naştere pentru PSD

Vetuşti, incompetenţi, poate uşor retardaţi, dar în orice caz, mai puţin mizerabili decât liberalii. Or, tocmai această reinventare a PSD ca partid frecventabil, aparent onest, e cel mai toxic testament pe îl lasă PNL după epoca Ciucă-Iohannis.

opinii

Fuga, lupta şi a treia variantă

Briscan ZARA

Fuga, lupta şi a treia variantă

Nimeni nu se gândeşte ce se întâmplă exact în momentul acela, momentul groazei, momentul instinctului maxim de fugă sau luptă, în care niciunul dintre combatanţi nu mai este raţional, când eşti în stare să muşti cu dinţii din carnea celuilalt pentru a nu muri. Atunci nu ştii ce faci, nu mai eşti tu însuţi, ci un criminal în devenire, singurul tău gând fiind să supravieţuieşti, nu te interesează nimic altceva. Nimic.

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Cristina DANILOV

Cu Pareto, la serviciu şi în pat

Una dintre marile probleme ale secolului este, firește, stresul. Și cine nu a fost niciodată stresat de solicitări excesive, aflându-se în imposibilitatea de a îndeplini toate sarcinile pe care și le-a propus într-o zi? La finalul unei zile adeseori ne gândim câte lucruri în orele ce tocmai au trecut au fost de prisos? Cât timp petrecem făcând activități sau lucrări care nu sunt cu adevărat importante? Și, mai ales, câtă energie am folosit pentru a rezolva probleme care nu sunt ale noastre? Și acest lucru se întâmplă pentru că este o mare diferență între ceea ce ar trebui să faci și ceea ce tu, realmente, poți face.

Unificatori şi dezbinatori (II)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (II)

Când noul război era la porţile cetăţii, România era mai izolată şi mai slabă chiar decât în pragul celuilalt război. Politicienii de strânsură le-au spus românilor că duşmanul e înafară. Şi aşa credem şi azi, din naivitate şi prostie. Din păcate, duşmanii cei mai aprigi ai unităţii României sunt chiar înlăuntrul ei.

pulspulspuls

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Iar a ajuns ciuca miştourilor naţionale un ales al ieşenilor

Băbăeţ, haidaţ’ bă, dar nici chiar aşa, băă... Iacătă mai jos poza care circulă cu mare frenezie prin mediul online, şi de care se râde cu mare poftă! 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode trebuie sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.