anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 07.08.2020

Povestea unui tânăr medic devenit şomer după ce nu i-a fost eliberată diploma de specialist

GALERIE
medic somer
  • medic somer
- +

Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă de la Spitalul Judeţean Braov, medicul Dan Grigorescu, prezintă cazul unui tânăr care a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist obţinând la examenul de specialitate nota 9.11, dar care acum este şomer. Mai mult, în absenţa diplomei de medic specialist, care nu i-a fost încă eliberată nici la două luni de la susţinerea examenului, nu se poate înscrie nici în Colegiul medicilor, pentru a obţine autorizaţia de liberă practică care i-ar permite să se înscrie la concursurile organizate de spitale. Conform lui Grigorescu, cazul tânărului medic, pe care îl prezintă sub numele Radu, este unul generic, reprezentativ pentru situaţia multora dintre medicii tineri.

"Radu a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist. De altfel, la începutul lui noiembrie a şi dat examenul pentru obţinerea specialităţii, la care comisia din Craiova i-a acordat media 9,11. Bun băiat, nu? Ca urmare, la petrecerea de final de an, i-am făcut lui Radu surpriza de a-i acorda o Diplomă de apreciere nu atât pentru că este primul rezident de chirurgie plastică şi reconstructivă „produs original de Braşov”, ci, mai ales, în semn de apreciere a eforturilor depuse de el în anii grei de rezidenţiat pentru a-şi desăvârşi devenirea personală şi profesională", îşi începe medicul Dan Grigorescu postarea pe Facebook intitulată "Prima zi de şomer a lui Radu".

El relatează că Radu a venit în 3 ianuarie pe secţie şi l-a întrebat: „Şi cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul". "Avea dreptate! De aceea, ieri a fost prima zi de şomer a lui Radu. Şi când zic „de şomer”, comit o mare inexactitate, pentru că nimeni (dar nimeni!) nu l-a călăuzit instituţional pentru acest moment", remarcă şeful Secţiei de chirurgie plastică de la Spitalul Judeţean Braşov.

Medicul remarcă faptul că şi Ministerul Sănătăţii, şi Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică, şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă al cărui angajat a fost până acum câteva zile l-au abandonat pe Radu.

"Pe niciun reprezentant al acestor instituţii nu l-a interesat ce va face Radu de mâine sau cum îşi va câştiga pâinea pentru el şi pentru familia sa! Nimeni nu şi-a pus problema că, dezamăgit de acest dezinteres instituţional, lui Radu, la cei 32 de ani ai lui, din care o treime a studiat medicina, ar putea să-i treacă prin cap „s-o taie” dincolo, departe!
Veţi spune că e bine că măcar mie îmi pasă. Dar în ce calitate în afară de cea umană? Pentru că în cea de şef de secţie clinică nu am nicio putere, iar în cea de conducător de rezidenţiat nici atâta, de vreme ce această perioadă s-a terminat...", scrie Dan Grigorescu.

El precizează că nu este vorba doar de Radu, "ci de un Radu generic, reprezentativ pentru sutele de rezidenţi aflaţi în aceeaşi situaţie şi cărora Ministerul Sănătăţii nu şi-a făcut timp (sau nu s-a organizat din timp - tot aia!) ca să le elibereze diplomele de medici specialişti pe care şi le-au câştigat prin concurs în urmă cu două lun" şi pe baza cărora "toţi aceşti tineri frumoşi, deştepţi şi bine pregătiţi profesional (o spun notele de examen!), dar blocaţi în situaţia de a nu fi liberi, s-ar fi putut măcar înscrie cu drepturi depline în Colegiul Medicilor, şi-ar fi obţinut Autorizaţia de liberă practică şi ar fi putut să înceapă să-şi caute de lucru până la organizarea primelor concursuri de medici specialişti din spitalele care abia îi aşteaptă".

"DAR NU! Lui Radu şi omologilor lui nu le-a mai rămas decât să stea pe coridoarele spitalelor pe care le-au servit cu atâta devotament şi să se uite în zare, nedumeriţi", constată medicul, considerând că "parcă prea ar fi înjositor să se prezinte la AJOFM şi să ceară ajutor de şomaj (375 + maxim încă vreo 800 â 1175 lei pe lună, adică puţin peste 50 de lei/zi lucrătoare)".

"Întreb şi eu, parafrazând leit-motivul unui joc de pe vremea copilăriei mele: „Ţară-ţară, vrei (sau nu) ostaşi?” Că dacă da, schimbă naibii fie reglementările în vigoare, fie pe aceia pe care nu îi duce capul să-i ducă mintea!", conchide medicul Dan Grigorescu, care ţine să precizeze că postarea este iniţiativa sa şi că tânărul medic despre al cărui caz a scris e doar nedumerit de ceea ce i se întâmplă, iar "azi stă acasă".

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.