Poveşti de groază din Maternitatea „Cuza Vodă“:32 de ore de travaliu!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Multă durere pentru paciente şi o conduită detestabilă a cadrelor medicale

Poveşti de groază din Maternitatea „Cuza Vodă“:32 de ore de travaliu!

GALERIE
travaliu
  • travaliu
- +

O ieşeancă a trăit un coşmar pe care l-a descris pe blogul personal. Atitudinea execrabilă a unor cadre medicale pare de neimaginat într-un spital dintr-un centru universitar.  „Nu te mai screme şi nu mai scoate sunete!“, „Pe aici iese un bebeluş şi tu faci aşa urât doar că am băgat eu două degete?“, „Când ai făcut sex nu ai mai urlat atâta“ sunt numai câteva dintre „încurajările“ primite de la personalul maternităţii. Povestea de pe blog a trezit o reacţie în lanţ din partea altor femei care au născut la „Cuza Vodă“.

„Nu te mai screme şi nu mai scoate sunete! Când mergi la WC şi eşti constipată aşa ţipi? Sunete de astea scoţi?“, „Domnule doctor, are contracţii de 20, dar scoate nişte sunete şi aşa se agită de parcă acum naşte!“ sau „«Vai dragă! Păi pe aici iese un bebeluş şi tu faci aşa urât doar că am băgat eu două degete? Ai dilataţie de 2. Încă nu naşti»“ sunt câteva dintre replicile pe care ieşeanca le-a auzit în jurul său în cele 32 de ore cât a fost în travaliu. Femeia precizează că deşi a avut în jurul său şi cadre medicale care au încurajat-o sau care i-au fost alături, a predominat o atitudine nepotrivită faţă de o femeie care urmează să nască. Mai exact, ieşeanca a ajuns la maternitate într-o di­mineaţă, cu dilataţie de 2 cm şi contracţii progresive, aşteptând să nască în seara respectivă. Abia după 32 de ore a născut, după un şir lung de întâmplări care iniţial par greu de crezut că sunt adevărate. „Mă dau jos de pe masa de control cu lacrimi în ochi. Nu zic nimic. Mă sprijin de pereţi şi mă duc în salon. Încerc să dorm. Nu pot. Gemetele mele o ţin în alertă pe asistentă. Mă cheamă iar la control. De data asta o rezidentă. Mă rog să aibă mână uşoară. Rugăciunile mi-au fost ascultate. Mă verifică şi pleacă. Aceeaşi di­lataţie, 2. Durerile persistă“, îşi re-aminteşte ieşeanca. Femeia povesteşte că a ajuns să îi spună medicului de gardă din acea seară „Spintecătoarea“, pentru modul brutal de a controla sau de a se comporta cu femeile, fiind de asemenea un medic care a mai fost acuzat şi în trecut de malpraxis. „Izbucnesc plângând: «doam­nă, dar fe­meile astea verifică oameni sau vite? Mă distrug jos. Chiar nu pot controla mai uşor?» Asistenta pune privirea în pământ şi-mi spune că mă înţelege. Îi spun că pierd sânge şi nu ştiu dacă e normal. Ea îmi spune că e ok, se dilată colul, deşi se vedea pe faţa ei că era panicată.“ Abia dimineaţă, în jurul orei 6.00, după o noapte chinuitoare, când a fost din nou controlată, s-a observat că dilataţia este de 8 cm şi că urmează să fie dusă în sala de naşteri pentru că este aproape de momentul în care copilul va veni pe lume. „Tremuram din toate încheieturile şi mă sprijineam de mese în timp ce-mi îndoiam genunchii în sute de mini-genoflexiuni pentru a-mi face durerile mai suportabile. Curgea apa pe mine. În salonul din faţa mea o altă mămică născuse. Nu vedeam decât o pată imensă de sânge. Lângă ea era «Spintecătoarea» şi o asistentă. Femeia urla de durere în timp ce cerea calmante. O coseau. «Nu te mai văita atâta! Când ai făcut sex nu ai mai urlat atâta. Aşa vă trebuie dacă vă place să faceţi copii pe bandă rulantă!»“, relatează ieşeanca pe blog.

Cazul nu este singular

În urma relatării scrise a celor întâm­plare, mai multe femei şi-au împărtăşit experienţele prin care au trecut tot în timpul naşterii, spunând că s-au regăsit în povestea ieşencei. Acestea au precizat că este „o întâmplare repetată la maternităţile de stat din Iaşi“, unde se vorbeşte urât cu pacientele. Una dintre mămici a scris de asemenea într-un comentariu despre cum i-a fost încurcat copilul, la naştere, în 2008. Deşi a născut o fetiţă, femeia a primit de fapt un băieţel îmbrăcat în roz, fetiţa sa fiind deja botezată între timp. O altă femeie care a născut la aceeaşi maternitate spune că a întâlnit mai multe feluri de oameni, de la mămici speriate la asistente „acre“, dar şi medici sau asistenţi care în primul rând au demonstrat că sunt oameni. „Primul meu impact a fost unul puternic, uşile larg deschise la camere, asistente şi me­dici care ţipau şi trăgeau de bietele femei aflate în chinuri, eu pregătindu-mă la rândul meu să trec prin asta, a fost horror, am izbucnit în plâns, simţeam teama, neputinţa, mă simţeam singură“, a comentat aceasta.

Managerul declară că monitorizează situaţia

De asemenea, ieşeanca a fost invitată de către managerul maternităţii şi la o discuţie detaliată despre ce s-a întâmplat, acesta pro­miţând că va lua măsurile necesare dacă cele povestite se dovedesc a fi şi adevărate. „Am început deja să monitorizez îndeaproape toate chestionarele de satisfacţie, precum şi implicarea şefilor de secţii de a urmări aceste aspecte. Unul dintre principalele lucruri care este menţionat şi în proiectul meu de management este să îmbunătăţesc comunicarea dintre medic şi pacient, care, cel mai probabil din cauza volumului mare de mun­că sau din cauza aglomeraţiei, are de sufe­rit. Drepturile asiguratului conform legii trebuie respectate, iar faţă de cine nu va respecta acest lucru nu voi avea nicio problemă să aplic toate sancţiunile prevăzute de lege“, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul unităţii medicale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.