anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 29.05.2022

Poveşti şi nuvele în loc de probe: secretul achitării scandaloase a Cordunenilor

GALERIE
Corduneni clan0
 • Corduneni clan0
- +

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă în exclusivitate motivarea extrem de dură la adresa anchetatorilor ieşeni realizată de judecătorii de la Tribunalul Maramureş, care i-a achitat pe interlopii ieşeni de acuzaţiile cele mai grele. Instanţa a înlăturat în totalitate declaraţiile martorilor protejaţi - care erau „piesele grele“ ale acuzării -, invocând că mărturiile acestora sunt „îndoielnice” şi obţinute cu încălcarea unor principii de drept. Pentru zeci de fapte, ce puteau echivala cu sute de ani de puşcărie, judecătorii au dispus achitarea. Achitarea pe grup infracţional, cea care i-a salvat practic pe Corduneni, a venit tot din cauza lipsei probelor din dosar. Instanţa a reproşat procurorilor că au realizat o adevărată nuvelă referitoare la imaginea proastă pe care Cordunenii o au în Iaşi, aspect irelevant din punct de vedere juridic, ingorând adunarea probelor efective.

Telenovela juridică a clanului interlop Corduneanu e departe de a se finaliza. După şase ani de procese, dar şi alţi câţiva înainte până la pronunţarea unei sentinţe definitive, ies la iveală posibile erori de procedură pe care anchetatorii le-ar fi făcut atunci când i-au cercetat penal pe interlopi. Informaţiile-bombă se regăsesc în motivarea primei sentinţe pronunţate de judecători în acest proces, cauză finalizată cu un paradox: deşi toată România îi cataloghează ca fiind „un clan interlop“, justiţia nu a putut proba acuzaţiile de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat. Explicaţiile juridice oferite de judecătorii de la Tribunalul Maramureş induc ideea unor presupuse lacune din partea acuzării, care este aspru criticată de instanţă, potrivit motivării obţinute de „Ziarul de Iaşi“. 

Cum motivează judecătorii

Procesul clanului Corduneanu a fost finalizat de prima instanţă în urmă cu un an, 25 dintre cei 27 de membri ai grupării fiind condamnaţi la închisoare. Pedepsele au fost acordate pentru infracţiuni cu cuantum de pedepse mai redus decât cel stabilit de legislaţia penală pentru constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, infracţiune pentru care toţi cei acuzaţi au fost achitaţi. Pentru această din urmă faptă, pedepsele puteau ajunge până la 20 de ani de închisoare. Dacă ar fi fost probe. „Instanţa constată faptul că rechizitoriul descrie într-o manieră extrem de generală faptele calificate ca fiind constituire, respectiv aderare la grup infracţional organizat reţinute în sarcina fiecărui inculpat, fiind foarte multe referiri la percepţia publică a «grupării Corduneanu», (existând chiar o secţiune în cadrul rechizitoriului dedicată percepţiei publice) fără însă a se indica în mod concret acţiunea imputată fiecărui inculpat de natură a fi calificată ca fiind element al infracţiunii de constituire, respectiv aderare a grupului infracţional(dată, loc, participanţi)“, au motivat judecătorii.

Magistraţii au mai arătat că procurorii au considerat că simpla legătură familială a interlopilor a căpătat „valenţe infracţionale“ în opinia Parchetului, fapt insuficient din punct de vedere legal pentru o incriminare. În documentul citat, judecătorii mai invocă faptul că două treimi din probele privind constituirea unui grup infracţional se bazează pe declaraţiile martorilor cu identitate protejată, fapt care, potrivit jurisprudenţei CEDO, ar împiedica confirmarea acestei infracţiuni de către instanţă, în lipsa altor probe. Mai mult, aceste declaraţii au fost înlăturate din materialul probatoriu. „Instanţa a constatat că o serie de probe, respectiv declaraţiile martorilor cu identitate protejată, au fost administrate în cursul urmăririi penale cu încălcarea principiului legalităţii, respectiv loialităţii probelor, motiv pentru care aceste probe au fost excluse ca nelegale, nefiind avute în vedere la pronunţarea soluţiei în cauză.“ Judecătorii exemplifică faptul că una dintre părţile vătămate din dosar figura, inexplicabil, şi ca martor cu identitate protejată dar şi că DIICOT a refuzat desecretizarea ordonanţelor privind unii martori, fapt ce a împiedicat luarea în calcul a celor declarate de aceştia, altminteri s-ar fi încălcat drepturile inculpaţilor. 

Care au fost acuzaţiile 

Considerat liderului clanului, Costel Corduneanu a primit o pedeapsă de 8 ani de închisoare cu executare, el fiind găsit vinovat pentru infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate sau spălare de bani. Judecata s-a făcut în baza vechiului Cod Penal. Dacă s-ar fi aplicat actuala legislaţie, conform algoritmului stabilit de lege, Costel ar primit peste 16 ani de închisoare. În privinţa prejudiciului, în total, statul român ar trebui să recupereze 600.000 de euro şi 2,5 milioane de lei, potrivit primei sentinţe. Condamnări de maximum 10 ani au primit şi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire ale clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşul erau prezentate în clar în actele de la dosar. Între timp, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors la Iaşi. Cordunenii au fost acuzaţi de DIICOT Iaşi că s-au organizat pe paliere şi au derulat o vastă activitate infracţională, de la şantaj, furturi, infracţiuni imobiliare sau bancare, înşelăciune etc. Numai reţeaua de hoţi din Europa, întinsă în 30 de ţări, ar fi adus clanului sute de mii de euro, potrivit procurorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Bronz specific

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.