Poveştile altor trei decarişti la Bacalaureat. Avem 10 în total
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Poveştile altor trei decarişti la Bacalaureat. Avem 10 în total

GALERIE
decaristi Bac Iasi
  • decaristi Bac Iasi
- +

Alţi trei elevi din judeţul Iaşi au luat nota 10 la bacalaureat, după soluţionarea constestaţiilor. Ei se alătură astfel celoralţi 7 absolvenţi din judeţ cu nota perfectă. 

Noii decarişti sunt de la Colegiul Naţional, Colegiul „Racoviţă” şi Liceul „Miron Costin” Paşcani. “Ziarul de Iaşi” a stat de vorbă cu fiecare dintre ei şi a aflat unde vor studia şi ce vor să facă pe viitor.

Ana Maria Beşliu – Colegiul „Racoviţă”

Ana Maria povesteşte că a avut curaj să conteste nota după ce a discutat cu profesorul de la clasă, analizând bine baremul şi cerinţele. „După proba de marţi am discutat cu doamna profesor de la clasă şi împreună cu dumneaei am observat că nu aveam nicio greşeală. M-am uitat şi pe barem şi nu am observat nimic care să fi fost greşit, iar în ziua rezultatelor, când am văzut că este 9,60, iniţial m-am gândit să nu fac contestaţie    pentru că exista un risc să îmi scadă mai mult, iar nota oricum era foarte bună şi intram fără probleme la facultate. Am vorbit însă cu părinţii şi m-au sfătuit să încerc pentru că era un risc care merita asumat”. Ana Maria ar dori ca pe viitor să studieze dreptul şi are deja schiţată în minte şi o viitoare carieră: magistratura. „Aş vrea să studiez la Facultatea de Drept în Iaşi. Din gimnaziu am ştiut că vreau să dau la această facultate, iar în ultimii ani m-am hotărât să rămân la Iaşi. Aş vrea să dau la Magistratură când termin facultatea, iar ideal ar fi la Iaşi, dar ştiu că este foarte greu să prinzi un loc la Iaşi din prima”.

În ceea ce priveşte „secretul succesului”, Ana Maria spune că nu crede că a fost un secret anume, ci s-a pregătit constant. „Mi-am asumat că trebuie să învăţ constant pentru examen şi nu am lăsat pregătirea pe ultima sută de metri. Chiar dacă nu învăţam foarte mult în fiecare zi, dar câte jumătate de oră, o oră sau două, am avut constant materia în minte. Am avut foarte mult noroc de profesori la clasă care s-au implicat foarte mult şi din timpul dumnealor liber şi au lucrat cu noi şi ne-au răspuns la întrebări. La Limba română am făcut însă şi pregătire separat cu o doamnă profesor căreia îi datorez, de asemenea, multe pentru că m-a ajutat foarte mult. Dar am învăţat câte puţin în fiecare zi şi am încercat să privesc bacalaureatul nu ca pe un examen foarte greu cum pare, ci ca o etapă normală, prin care trece toată lumea”.

În timpul liber, Anei îi place să citească, şi i-a plăcut din totdeauna. „Mi-a plăcut să citesc din totdeauna, şi asta m-a ajutat foarte mult pe domeniul în care am studiat, filologie, iar Istoria tot aşa am reuşit să o învăţ, am privit-o ca pe o poveste şi ca pe un set de evenimente care fac mai mult sens dacă sunt la un loc. Şi mi-a plăcut întotdeauna să scriu”.

Alina Duca - Liceul „Miron Costin” Paşcani

„Mă simt onorată şi totodată sunt foarte bucuroasă pentru rezultatul maxim obţinut în urma contestaţiei în cadrul examenului de bacalaureat. Este rezultatul muncii mele asidue şi al cadrelor didactice care mi-au îndrumat paşii în aceşti patru ani de liceu, respectiv domnului diriginte, profesor de matematică, Paul-Emil Pintilie, doamnei profesor de limba şi literatura română Baciu Simona şi doamnei profesor de informatică Coşniţă Emilia-Felicia.

Sunt onorată că am fost elevă a acestui liceu de renume din oraşul Paşcani şi doresc să mulţumesc tuturor pentru susţinere şi aprecieri.

În continuare, doresc să urmez cursurile facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Ştefan Dan - Colegiul Naţional

„Eu aş vrea să studiez mai departe Matematica şi aplic atât la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, dar şi la universităţi din Germania şi în funcţie de ce rezultate primesc voi lua atunci o decizie. Momentan aş vrea să plec doar la studii pentru că am văzut că cei din Germania au nişte programe foarte bune pentru ceea ce vreau să fac eu pe viitor, data science pentru că vreau să mă specializez pe machine learning. Apoi, nu ştiu dacă voi rămâne sau nu acolo. Depinde şi ce locuri de muncă voi găsi”.

Ştefan Dan a luat 9,95 la Matematică, şi cu toate acestea a avut curaj să conteste nota, deşi existau şanse ca ea să se micşoreze. Cu toate acestea, decizia a fost luată cât se poate de calculat. „Nota de 9,95 era dintre un 9,90 şi un 10, deci înseamnă că un corector îmi pusese 10 şi unul 9,90. Şi ştiam foarte bine că am făcut ca în barem aproape peste tot şi am zis să încerc. Mi-am asumat, chiar dacă mai pierdeam una sau două sutimi, deşi pe barem nu aveam de unde.”

„Cred că secretul reuşitei la bacalaureat este să fii serios în toţi anii de liceu. Întotdeauna mi-am dat silinţa la şcoală şi am încercat să mă pregătesc pentru fiecare test şi să fac cât mai bine cu putinţă. Desigur, înainte de bac m-am pregătit intens, în special la Limba română pentru că acolo îmi era cel mai frică. În rest, la Informatică şi Matematică, cu testele de antrenament, ce nu am reuşit să fac am întrebat profesorii cărora le sunt foarte recunoscător, pentru că s-au implicat foarte mult”.

Atunci când nu învaţă, când nu citeşte despre data science sau despre aspecte legate de şcoală şi viitoarea carieră, Ştefan Dan spune că îi place să joace tenis şi mai nou şahul, despre care spune însă că „îl studiază în timpul liber”. O altă pasiune a sa este gătitul şi încearcă să facă acest lucru oricând are ocazia.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.