![Pățanie de te doare mintea la SPCRPCI Iași. A venit singur aici cu permis polonez fals, ca să îl preschimbe cu unul românesc original](https://media.ziaruldeiasi.ro/2025/01/permis-polonez-fals-768x461.jpg)
Poveștile medicilor rezidenți care au ales meseria lor de suflet. Cum depășesc birocrația și sacrificiile viitorii medici ai Iașului
![Poveștile medicilor rezidenți care au ales meseria lor de suflet. Cum depășesc birocrația și sacrificiile viitorii medici ai Iașului](https://media.ziaruldeiasi.ro/2024/11/generica-2deschidere-ziar-1024x701.jpg)
Rezidențiatul a fost descris adesea de către tinerii care au ales să fie medici ca o zonă de „purgatoriu”, o treaptă de oprire de la finalizarea studiilor de medicină și până la începerea carierei în domeniu. Mai mulți ani a fost cu adevărat purgatoriu: rezidenții erau prost plătiți, folosiți pe roluri administrative, depindeau foarte mult de buna-voință a medicilor acolo unde reușeau să învețe și să se pregătească. Nu peste tot erau cele mai bune condiții pe linie didactică și practică.
Citiți versiunea integrală a Ziarului de Sănătate, numărul 34
În ultimii ani însă rezidenții primesc o sumă considerabilă de bani lunar, cât să poată să se concentreze pe specializare, iar liniile de pregătire sunt mai atent monitorizate și aceștia sunt mai bine înglobați în actul medical. „Ziarul de Sănătate” vă aduce astăzi în față povestea mai multor rezidenți din Iași, care au făcut sacrificii pentru a face meseria pe care și-o doresc. Ei analizează examenul de rezidențiat, dificultățile de pregătire, dificultățile din cadrul stagiului, dar și satisfacțiile identificării cele mai bune specializări pentru ei, în funcție de capacitatea lor de muncă și a oamenilor întâlniți acolo. Fie că vorbim de medicină de urgență, de psihiatrie, de medicină de familie sau de pediatrie, viitorii medici ai Iașului sunt deciși: nu vor să plece și vor să devină cât mai buni aproape de casă.
Citiți în continuare materialele prezentate de „Ziarul de Sănătate” în cadrul acestui dosar.
Aproape 2.000 de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi au participat recent la examenul de intrare în rezidenţiat. Medicina de urgență se numără printre specializările prioritare, fiind un domeniu crucial în sistemul medical, care atrage tot mai mulți candidați datorită rolului său vital în gestionarea cazurilor critice și complexe. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, afirmă că rezidenții sunt dornici să se implice în gestionarea cazurilor complexe, să acumuleze experiență practică și să se pregătească temeinic pentru a face față la cât mai multe provocări. Trei povești ale rezidenților care au ales medicina de urgență.
Pentru Cipriana Rotaru alegerea profesiei a fost un cumul de factori. Empatia, iubirea pentru oameni şi viaţă au determinat-o pe Cipriana să îşi îndrepte atenţia către medicină. Dar factorul determinant l-a constituit bunica ei care a fost asistentă la dispensarul local. Dragostea cu care aceasta îşi făcea profesia şi apropierea faţă de problemele oamenilor au convins-o pe Cipriana să devină medic.
Claudia Miruna Ciocoiu este medic rezident anul 4. A ales medicina pentru că nu s-a văzut făcând altceva. A povestit că orice încercare de a se proiecta într-o altă profesie a eşuat. „E important să ai convingerea că nu poţi şi nu vrei să faci altceva în viaţă pentru a putea face faţă încercărilor care apar în toţi anii de facultate şi în toată pregătirea ca medic. Am simţit că pot face o diferenţă în viaţa oamenilor, că pot combina cunoașterea ştiinţifică cu empatia pentru a alina durerea, sub orice formă ar fi ea”, a spus Claudia Miruna Ciocoiu.
Anca Lavinia Cianga s-a născut în comuna Țifești din județul Vrancea. Povestește că acolo este locul în care timpul a avut mereu răbdare. Decizia de a urma medicina are ca justificare modelele pe care le-a avut în părinții, bunicii și profesorii din liceu. A fost admisă la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T Popa” din Iași în anul 2012. Anul 5 de facultate l-a petrecut la Universitatea Paris Sud XI, în Franța. A absolvit în 2018, an în care a susținut și primul concurs de rezidențiat, momentan urmându-l pe al doilea.
Carmelia Musteață s-a născut în Cernăuți, iar la ora actuală este medic rezident anul 4 în Iași. Întotdeauna a fost pasionată de știință și de dorința de a ajuta oamenii. În copilărie și-a dorit să înțeleagă cum funcționează corpul uman și cum poate ea să intervină pentru a îmbunătăți starea de sănătate a celor din jur. Acesta a fost un impuls puternic care a îndemnat-o spre o carieră în domeniul medical.
Tudor-Ilie Lăzăruc este medic rezident pediatru la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași şi lucreză sub îndrumarea conf. univ. dr. Magdalena Stârcea, medic-șef al secției Nefrologie pediatrică şi a prof. univ. dr. Ingrith Miron, coordonator de rezidențiat în pediatrie și șef al secției Oncologie-Hematologie pediatrică. Tudor este şi asistent universitar la disciplina Pediatrie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Publicitate și alte recomandări video