Poză de moment, cu banii electorali pe masă. Ce sume „învârt” în campanie candidații de la Iași

joi, 30 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Poză de moment, cu banii electorali pe masă. Ce sume „învârt” în campanie candidații de la Iași

Candidații la alegerile locale din Iași au cotizat cu aproape un milion de euro în prima parte a campaniei electorale. În schimb, cheltuielile au fost echivalentul unei treimi din această sumă. Cel puțin astfel arată o situație intermediară furnizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Un candidat a contribuit la campania partidului din care provine cu o sumă care trece pragul de 100.000 euro.

Datele prelucrate de „Ziarul de Iași” fac referire doar la primele zece zile ale campaniei electorale, iar sumele calculate reprezintă acele fonduri care au fost deja declarate de competitorii electorali: partidele au obligația ca, zilnic, să trimită către AEP toate sumele depuse de candidați. Acești bani li se returnează competitorilor de la bugetul de stat, dacă partidele respectă toate reglementările impuse de AEP. Organizațiile politice au cheltuit bani și în perioada de pre-campanie, dar acele sume au fost din „buzunarele” proprii ale candidaților.

Cea mai mare contribuție: 660.000 lei de la un singur candidat

Conform datelor ZDI, în baza informațiilor AEP, cea mai mare contribuție, din prima parte a campaniei electorale, i-a aparținut lui Bogdan Cojocaru. Candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași a livrat în contul de campanie 660.000 lei pe 20 mai. El a declarat că această sumă provine din împrumuturi contractate la persoane fizice sau la instituții de credit. Pe locul doi este tot un candidat la CJ, respectiv Petru Movilă (Alianța Dreapta Unită: ADU, formată din USR, PMP și Forța Dreptei), cu o sumă totală de 260.000 lei, livrată în trei tranșe, din veniturile sale proprii. Podiumul este închis de Marius Bodea, candidat ADU la funcția de primar, care a cotizat la campanie cu o sumă totală de 165.000 lei, bani împrumutați de la persoane fizice sau instituții de credit.

În clasament, urmează Cosette Chichirău (România ECO) cu o sumă de 50.000 lei depusă pe 14 mai. Liderii liberali ai filialei ieșene încă nu au depus fonduri în contul de campanie (situația AEP cuprinde date până pe 23 mai), dar PNL a strâns, în prima parte a campaniei, cea de-a doua cea mai mare sumă de la candidați: 1,33 milioane lei. Lider din acest punct de vedere este PSD Iași, cu 1,95 milioane lei (suma reprezintă totalul fondurilor livrate de toți candidații social-democrați). Peste 500.000 lei au strâns și partidele parte din ADU, în timp ce restul organizațiilor politice participante la alegeri au declarat, fiecare, sume sub pragul de 100.000 lei.

Cu cât cotizează un primar din județ

În cazul orașelor din județ, suma depusă de candidații la funcția de primar care au cotizat deja la partid ajunge la 23.100 lei/candidat. La Pașcani, Dumitru Pantazi (PSD) a avut o contribuție de 33.000 lei.

În cazul candidaților la o funcție de consilier județean, cei care sunt considerați pe poziții eligibile, cotizația a fost de 17.500 lei la liberali și de 16.500 lei la social-democrați. Această sumă din urmă este identică în situația candidaților ambelor partide la o funcție de primar de comună, cu precizarea că unii competitori figurează în situația AEP, deocamdată, cu plăți parțiale. În cazul unui consilier local într-o comună din județ, cea mai frecventă sumă care apare în dreptul unui candidat este 3.300 lei. La orașe și municipii, contribuția a ajuns la 11.000 lei/candidat și a atins vârfuri de 16.500 lei în două situații, ambele fiind întâlnite la Pașcani: un candidat PSD și unul de la PNL.

Cum stau partidele cu cheltuielile

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru producția și difuzarea materialelor de propagandă electorală online, respectiv peste 510.000 lei. O sumă similară, dar sensibil mai mică (480.000 lei), reprezintă cheltuieli pentru tipărituri: broșuri, pliante și alte materiale de acest fel.

Cheltuielile totale făcute de organizațiile politice se ridică la 1,4 milioane lei, iar jumătate din această sumă apare în dreptul PSD. În top, urmează liberalii (circa 470.000 lei), urmați de ADU (aproape 160.000 lei).

Campania electorală se va încheia pe 8 iunie (ora 7.00). Până atunci, sumele prezentate mai sus vor crește semnificativ, având în vedere că cea mai mare parte din cheltuielile partidelor sunt în a doua jumătate a campaniei electorale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii