Prăbuşirea unui principe
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Prăbuşirea unui principe

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Evenimentele ar putea inspira nu doar un documentar politic, ci şi un film de acţiune.

Verdictul în răsunătorul proces al lui Bo Xilai a fost cel aşteptat: fostul demnitar comunist, până nu de mult şef de partid în metropola Chongqing şi membru al elitistului Birou Politic central, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru luare de mită, deturnare de fonduri şi abuz de putere. Aceste capete de acuzare sunt întâlnite frecvent în procesele intentate activiştilor de rang înalt care operează la intersecţia mereu ceţoasă între comunism şi capitalism. „Principii” locali sau tehnocraţii din structurile statului sunt frecvent avertizaţi prin exemple de acest gen, soldate uneori cu pedepse capitale. Cel puţin la prima vedere, nu s-ar putea spune că efectele au fost cele aşteptate. Acum, însă, ţesătura cazului şi semnificaţia procesului sunt mult mai complexe.

Ascensiunea şi decăderea lui Bo Xilai ar putea inspira, fără probleme, un documentar despre ungherele ascunse ale sistemului chinez contemporan, unde puterea şi averea se dobândesc şi se tranzacţionează după reguli aparte, iar înfrângerea în bătălia politică decisivă nu duce întotdeauna la o retragere liniştită, la pensie. În cazul lui Bo, pătrunderea în puternicul şi elitistul Birou Politic al partidului şi speculaţiile potrivit cărora ar avea în vedere, în viitor, chiar funcţia supremă au făcut ca şi vulnerabilităţile sale să devină mai costisitoare.

La fel de bine, s-ar putea turna un film de acţiune pornind de la intriga cazului de faţă. Şeful poliţiei din Chongqing (altfel, colaborator apropiat al lui Bo Xilai în eforturile sale de combatere a corupţiei) se refugiază în consulatul american dintr-un oraş vecin, denunţând corupţia clanului conducător. El afirmă că îi este teamă că va fi ucis din ordinul lui Bo, pentru că încercase să investigheze moartea suspectă a unui om de afaceri britanic, rezident în China, bănuit a servi drept paravan pentru afacerile familiei şefului de partid. Bo Xilai este mazilit pe linie politică, soţia sa este condamnată la moarte pentru uciderea afaceristului britanic, dar sentinţa îi este suspendată şi ea apare ca martor al acuzării în procesul soţului ei. Originea ilustră a celor doi soţi, ambii proveniţi din vechi familii de militanţi revoluţionari, nu face decât să adauge şi mai multe condimente afacerii. Nu e chiar tipul de naraţiune specifică Republicii Populare Chineze - cel puţin, nu până acum.

Apoi, există reverberaţiile ideologice, în sensul că pe durata întregii sale cariere politice - primar, ministru şi apoi şef de partid al metropolei Chongking - Bo Xilai a venit frecvent în contradicţie cu linia oficială, favorabilă reformelor, şi a pledat în favoarea întoarcerii la valori „roşii”, maoiste. A făcut-o mult mai apăsat în ultima vreme, din fruntea comitetului de partid de la Chongqing, iar pe acest fond s-au accentuat şi tendinţele sale populiste, extrem de periculoase în viziunea aripii majoritare, favorabile mai degrabă unei guvernări elitiste şi opace. Indiferent dacă asocierea lui Bo cu „noua stângă” din Partidul Comunist era o chestiune de convingere sau una pur tactică, cert este că ierarhia superioară din epoca (post-)Deng nu are nevoie de lecţii de puritate ideologică.

Cazul Bo Xilai a fost ultramediatizat în China, iar procesul a fost unul destul de transparent, după standardele chineze. S-a întâmplat astfel nu doar pentru că autorităţile au simţit nevoia să se justifice, ci şi pentru că au dorit să furnizeze un exemplu pentru toţi „principii” comunişti dornici de autonomie şi de ascensiune prin scurtcircuitarea regulilor. Nici în interiorul partidului, nici în afara lui nu s-au făcut auzite reacţii contestatare serioase care să ameninţe procesul de consolidare a puterii actualului lider suprem, Xi Jinping, şi a echipei învestite în noiembrie, anul trecut.

Eşecul lui Bo nu înseamnă, însă, dispariţia problemei de fond pentru liderii chinezi. Procesul de selecţie a liderilor comunişti şi gestionarea ascensiunii lor pe scara puterii încep să fie tot mai dificile, cu precădere în teritoriu. Aşa cum arată astăzi Republica Populară Chineză, corupţia va continua să fie o problemă, oricât de mulţi demnitari ghinionişti vor fi împuşcaţi sau condamnaţi la ani grei de închisoare. Mai îngrijorătoare pare, însă, tentaţia potentaţilor locali de a-şi construi baze de putere apelând la interesele şi resursele locale, pe care centrul le controlează tot mai greu. Bo Xilai a pierdut întâi bătălia politică şi abia apoi - e greu de crezut că recursul va aduce schimbări importante - pe cea juridică. A fost învins pentru că a fost un politician necugetat, şi abia apoi pentru că a fost, se pare, corupt. E de presupus că alţii vor fi ceva mai atenţi, în viitor. Liderii centrali nu duc lipsă de inventivitate, dar e greu de crezut că actualul mecanism de selecţie şi promovare va putea asigura multă vreme pacea internă în interiorul Partidului Comunist. Sau, dacă vor reuşi, preţul plătit ar putea fi imens din perspectiva eficienţei şi dinamismului.  

 
Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.