EURO-2024

Punem punctul pe știi

EURO 24: Prea bleu pentru furia roșie. Franța, îngenunchiată de Spania cu 2-1

miercuri, 10 iulie 2024, 00:10
3 MIN
 EURO 24: Prea bleu pentru furia roșie. Franța, îngenunchiată de Spania cu 2-1

Prima semifinală, München: Spania-Franța 2-1 (2-1). Astăzi, de la ora 22: 00, a doua semifinală Anglia-Olanda

Spania:Simon-Navas (’58-Vivian), Nacho, Laporte, Cucurella- Rodri, Ruiz-Yamal (’90+4-Torres), Olmo (’76-Merino), Williams (’90+4-Zubimendi)- Morata (’76-Oyarzabal). Selecționer: Luis De La Fuente

Franța: Maignan-Koundé,Upamecano, Saliba, Hernandez-Kanté (’62-Griezmann), Tchouameni, Rabiot (’62-Camavinga)-Dembélé (’79-Giroud), Kolo Muani (’62- Barcola) Mbappé. Selecționer: Didier Deschamps.

Au marcat: Yamal (’21), Koundé (’25-autogol)/Kolo Muani (‘9)

Arbitru:Slavko Vincic (Slovenia)

Cartonașe galbene: Navas, Yamal / Tchouameni. Camabinga

S-ar putea spune că această coproducție hispano-franceză din semifinale, în prima repriză, este cam tot ce a putut oferi Euro 2024 în materie de spectacol. Și s-ar mai putea spune că Spania, considerată și până acum cea mai spectaculoasă echipă a turneului parcă a așteptat un adversar de calibru pentru a-și arăta clasa. S-a mai întâmplat ca, în plină ”furia roja”, după ce Fabian Ruiz a trimis aproape razant peste poartă (‘5), Franța să deschidă scorul pe neașteptate. A fost o cursă debordantă a unui Mbappé resuscitat (să fie rezultatul alegerilor de vină?), urmată de o centrare ca la carte către vechiul amic de ghidușii Kolo-Muani și un „cap” bine plasat, 1-0 pentru Franța. Ei, acum ce te faci tu, înfuriată Spanie, cu cea mai puternică apărare din istoria modernă a fotbalului, la 0-1? Răspunsul l-a dat puștiul teribil Yamal, pe care nu l-a mai prea încântat postura de cel mai bun pasator al campionatului, prin statistica întregită de „assistul” pentru ocazia lui Ruiz. Lamine Yamal și-a luat inima în dinți și a tras cu efect de la 25 m, la vinclul din stânga cu ricoșeu din bară. Și venind vorba de pasatori, cel mai bun pasator al Spaniei la Mondialul din Qatar, Olmo, rezervă de lux acum, a fructificat cornerul lui Williams, a croșetat trei apărători francezi, a trimis mingea în fața porții, de unde, în disperare, Koundé a deviat mingea taman unde bietul Maignan nu mai putea ajunge. La acest scor, Franța trebuie să facă ceea ce nu-i place, adică să atace. Și a atacat, săraca de ea, a obținut cornere și lovituri libere, dar iată că defensiva cea solidă și bine organizată a fost cea a Spaniei, „cârpită” cu rezerviștii Nacho și Navas, din cauza suspendărilor.

Ce mai poate face Deschamps după pauză, tehnician care a studiat la perfecție tiki-taka spaniolă? Numai că Spania lui De La Fuente nu mai ticăie, ci năvălește. Iar în apărare, în frunte cu portarul, ibericii sunt foarte atenți la obrăzniciile lui Kylian. Francezii au avut o șansă de egalare în min. 52, la lovitura de cap a lui Tchouameni, după un corner, lovitură blocată de Simon, care după două minute a intervenit salvator la o minge trimisă din corner de Dembélé. Spaniolii au trecut la joc defensiv de prin minutul 75, iar pe faza de atac și-au amintit de tiki-taka. Barcola a energizat atacul Franței, dar șutul de la marginea careului trimis de Yamal (’81) puțin peste transversală, putea să încheie conturile. Repriza secundă n-a fost atât de sclipitoare ca prima. Dar vine inocenta întrebarea: ce ne poate oferi, mai mult, miercuri seara semifinala Anglia-Olanda?

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii