Prea departe vs. insuficient de departe

luni, 17 iunie 2024, 03:00
1 MIN
 Prea departe vs. insuficient de departe

(Pre- și post)Electorale

Habeck cel Verde: „Ich bin zu weit gegangen!”

Aflu din emisiunea Nuhr im Ersten (ARD, 30.05.24) că vicecancelarul guvernului Scholz și ministrul economiei Robert Habeck ar fi declarat autocritic la un miting electoral că „am mers prea departe”, referindu-se la foarte controversata lege a încălzirii (nu, nu a celei globale, ci a caselor și locuințelor), cu Heizungsgesetz-ul ultra-verde, deci lege menită a proteja clima, respectiv, a stopa schimbarea climatică.

Moderatorul și cabaretistul Dieter Nuhr l-a taxat sec: A, nu, nici vorbă să fi mers prea departe, trebuia să mai meargă mult și bine, până unde crește piperul (în India, de pildă), pe românește: la dracu-n praznic!

Altă poamă verde

Lisa Paus, ministra verde pentru familie, seniori, femei și tineret în guvernul Scholz, s-a evidențiat în 28 mai, de ziua mondială a menstruației (Menstrual Hygiene Day) cu o postare în care a vorbit corect politic și incluziv nevoie mare, woke de woke, de „menstruierende Menschen” – „oameni care menstruează” (da, germana are și verbul aferent menstruației).

Comentariul „explicativ” al lui D. Nuhr: „Oft Frauen!”/ „Adesea femei!” Care „menstruează”.

Showdown televizat

În joia dinaintea marii duminici electorale, moderatoarea Maybrit Illner i-a avut în talk-show-ul ei („Maybrit Illner”, ZDF) ca invitați pe Friedrich Merz, președintele CDU și liderul opoziției, și pe Robert Habeck. Evident, Merz l-a atacat pe Habeck în chestiunile cele mai ardente, adică fix în domeniul de activitate al ministrului economiei, domeniu gestionat mai degrabă ideologic și mai deloc economic de acesta. Citez din transcrierile găsite pe FAZ.NET (07.06.24) în cronica tv semnată de Christian Geyer-Hindemith:

Friedrich Merz: „De continuați așa, dle Habeck, atunci, la sfârșitul anului viitor, când se încheie mandatul dvs în acest guvern federal, țara asta va fi, din punct de vedere economic, definitiv lanterna roșie din toată Europa. Ceea ce faceți dvs în materie de politică economică e pur și simplu dezastruos!” (ein einziges Desaster). Și: „Faceți o lege a încălzirii și încărcați guvernul și toată țara timp de luni de zile cu o astfel de lege îmbâcsit de strâmbă. Apoi spuneți la un miting electoral: Da, ați fi testat și dvs cum merge și că ați fi mers un pic prea departe în chestiune. Dle Habeck, n-ați mers prea departe, ați luat-o din prima zi în direcția greșită!”

Electorală duminicală locală

Ne răcorim… ca să știu cu cine votez, că întotdeauna am votat aiurea, acum poate votăm bine…

Pe Sălciilor, o femeie mai în vârstă care ieșise dintr-un bloc cu un lighean de plastic cu ceva apă (la fund se vedeau boabe de… grâu!?), către o vecină care se întorcea de la cumpărături. Sau de la vot.

Tineretul teuton și urna

Cum au ales nemții tineri, între 16-24 de ani (la europarlamentare și locale, pot vota de la 16 ani). Cei mai mulți, care va să zică, au ales cu „Alții” (28%, +3% față de 2019). Creșteri semnificative au înregistrat creștin-democrații (CDU, 17%, +5%) și Alternativa pentru Germania (AfD, 16%, +11%!!!), pierderi usturătoare aceeași Verzi (Bündnis 90/ Die Grünen, 11%, -23%!!), care Verzi au fost printre promotorii scăderii vârstei la care poți alege – de, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Practic, Verzii au pierdut cam suma a ceea ce-au câștigat în plus ceilalți!

A, da, noul partid al Sahrei Wagenknecht (BSW) a luat din start 6%, același procent cu cel general! Bündnis Sahra Wagenknecht e un fel de SOS, doar că Wagenknecht numai scandalagioaică nu e, ci o politiciană stilată de extremă stângă (național-bolșevică), anti-război = anti-Ucraina (deci pro-Rusia…). Ultima dovadă? BSW a boicotat în bloc speech-ul lui Zelenski de săptămână trecută în Bundestag. AfD-ul (de pe cealaltă margine a spectrului politic), aproape la fel (deci nu în bloc). Mda, aici se întâlnesc în aceeași simpatie pentru Rusia lui Putin…

Tradiționalul scandal de la Sectorul 1

Duminică seara, conform exit-poll, Clotilde Armand era cotată cu 42%, iar George Tuță cu 40.

Ce mă miră e că nimeni nu s-a mirat de diferența mare dintre exit poll și procentele „finale”! Cum vine asta: Tuță peste -3% față de exit poll (întrucâtva în marja de eroare, cred), iar Armand dublu, adică peste – 6%?!?

Volkspartei

Zidul dintre Estul și Vestul Germaniei încă există. AfD a devenit în landurile din Est ceea ce nemții numesc eine Volkspartei, un partid popular, devreme ce a câștigat alegerile europarlamentare cam cu același scor (30%, plus minus câteva) precum creștin democrații (CDU) în Vest.

„Majoritatea” lui Macron

Știți care a fost sloganul partidului „prezidențial”? „Majorité presidentielle”. Dăcât. Țelul ca slogan și program. Neatins, desigur. Sloganul câștigătorilor (Rassemblement National)? Franța revine! (La France revient!)

Cabaret politic marca PSD

După nu știu ce ședință de săptămână trecută, Ciolacu și alți câțiva pesediști de frunte purtau un tricou pe care scria neaoș: Make Suceava Great Again. Pe spate, cică aveau un fluture care-și lua zborul… Ce urmează? Make România Mare Again?

Stejari, județul Gorj

Dintr-o postare a Ruxandrei Hurezean aflu așa: „candidatul Dreptei Unite în localitatea respectivă a luat 0 voturi! Nu s-a votat nici el însuși!”

 

Michael Astner este poet, traducător și publicist

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii