anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

COMUNICAT DE PRESĂ

Preasfințitul Ignatie Trif a fost întronizat Episcop al Hușilor. Slujba a fost oficiată de ÎPS Teofan

GALERIE
Intronizare episcop Husi (1)Intronizare episcop Husi (2)Intronizare episcop Husi (3)Intronizare episcop Husi (4)
 • Intronizare episcop Husi (1)
 • Intronizare episcop Husi (2)
 • Intronizare episcop Husi (3)
 • Intronizare episcop Husi (4)
- +

Mii de credincioși au participat astăzi, în incinta Catedralei Episcopale din Huși, la Sfânta Liturghie, urmată de întronizarea noului Episcop al Hușilor, Preasfințitul Ignatie Trif. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.

Duminică, 22 octombrie 2017, la Huși, a avut loc întronizarea noului Episcop al Hușilor, Preasfințitul Ignatie Trif. Slujba Sfintei Liturghii a început la ora 09.00 și a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe o scenă amplasată în curtea catedralei episcopale din Huși.

Din soborul de ierarhi au făcut parte, pe lângă IPS Părinte Mitropolit Teofan, și: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor; Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Româna al Europei Occidentale şi Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale; Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor; Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului; Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei; Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei; Preasfințitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului; Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureşanul, Episcop ales al Episcopiei Huşilor. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Dignus Est al preoțimii din Episcopia Hușilor.

După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit cuvântul său de învățătură pregătit pentru acest mare eveniment. „Rugăm pe Dumnezeu, a Cărui „făptură suntem, zidiți în Hristos Iisus”, să întărească arhiereii și preoții Bisericii spre slujirea poporului cel dreptcredincios cât mai aproape de ceea ce El, Dumnezeu, așteaptă de la noi. Îl rugăm să ne ierte pentru slăbiciunile și neputințele noastre, precum și pentru toate smintelile care aduc tulburare, nedumerire și confuzie între credincioși. Nădăjduim în iertarea și mila lui Dumnezeu, ne încredințăm iubirii Sale nețărmurite, așteptăm arătarea tainei Împărăției Sale și rugăm să aibă sub oblăduirea Sa pe robul Său Ignatie, Episcopul Hușilor dimpreună cu toți preoții, monahii, monahiile și dreptcredincioșii creștini din această binecuvântată Eparhie”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, a avut loc slujba de întronizare a noului Episcop ales al Hușilor, Preasfințitul Părinte Ignatie Trif. În cadrul acesteia, s-a citit actul oficial de instituire în scaunul episcopal și i s-au înmânat noului episcop însemnele arhierești. Gramata mitropolitană a fost citită de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preotul Constantin Mogoș, membru în Adunarea Națională Bisericească, a dat citire mesajului din partea preoților și credincioșilor din Episcopia Hușilor cu ocazia întronizării Preasfințitului Părinte Ignatie. „Astăzi se deschide un nou capitol în istorica Episcopie a Hușilor. Purtarea de grijă a lui Dumnezeu s-a arătat și se arată spre clerul și credincioșii din această eparhie și iată, după o perioadă de zbucium, astăzi avem motive de bucurie prilejuite de alegerea și întronizarea Preasfinției Sale, Preasfințitului Părinte Ignatie ca episcop al acestei străvechi episcopii”, a menționat Părintele Constantin Mogoș.

La final, Preasfințitul Părinte Ignatie, după rânduială, a rostit cuvântul Preasfinției Sale cu ocazia întronizării ca Episcop al Hușilor. „Fără harul lui Dumnezeu nimic măreț și plăcut cerului nu poate fi înfăptuit spre slujirea Lui și a oamenilor. Nimic din tot ceea ce ține de credință și viața Bisericii nu poate fi întemeiat cu adevărat decât numai pe căutarea și intrarea convingătoare în interiorul voii și a gândului lui Dumnezeu pentru noi oamenii muritori. De aceea, am deplina conștiință că nu la o vrednicie simplă și obișnuită mă cheamă Domnul, ci la mai multă slujire și la mai multă nevoință decât de obicei”, a ținut să menționeze noul episcop al Hușilor.

Începând din această zi, titulatura ierarhului, care a păstorit cea mai mare parte a slujirii sale în străinătate, este Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de AUR şi sporturile

Nicolae GRECU

Generaţia de AUR şi sporturile

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

opinii

Creşterea oraşului

arh. Ionel OANCEA

Creşterea oraşului

După reculul din anii postcomunişti, când falimentul industriei ieşene a distrus zeci de mii de locuri de muncă, dezvoltarea Iaşului a fost previzibilă. În fapt este marele pol de atracţie al regiunii Nord-Est şi unul dintre cele mai mari din ţară.

Lumina de la capătul Luminiţei

pr. Constantin STURZU

Lumina de la capătul Luminiţei

Aşa cum ni se relatează în pericopa evanghelică ce se citeşte mâine în bisericile ortodoxe (de la Ioan 4, 5-42), Iisus are un dialog deloc comod cu o femeie ce venise să scoată apă de la o fântână din Samaria, de lângă cetatea Sihar, acolo unde Domnul, ostenit de călătorie, se aşezase în aşteptarea ucenicilor plecaţi să cumpere de mâncare.

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*

Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor.

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.