Predestinare în familia iubitului nostru tehnocrat şi om politic Dodorel
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Predestinare în familia iubitului nostru tehnocrat şi om politic Dodorel

GALERIE
puls
  • puls
- +

Spun unii amici de-ai noştri care ştiu bine trecutul reftorului Dodorel, acest specimen jumătate tehnocrat, jumătate politruc, că tatăl său, om de altfel de toată isprava, l-a scăpat de la o ciomăgeală soră cu moartea pe însuşi Nicolae Ceauşescu, zis şi Ceaşcă.

Prin anii şaizeci, se spune, când era în toi cooperativizarea, cică Ceaşcă a venit în satul natal al tatălui lui Dodorel, cu compasul la subraţ, ca să facă colectivă. Lumea s-a strâns buluc, nemulţumită, şi a prins a înjura, mai întâi pe ascuns, apoi tot mai tare, până când s-a adunat masa critică de răzmeriţă.

Se zice că Ceaşcă a mirosit că lucrurile se lasă cu omor şi nu a cerut judecata adunării ci, la fel ca la revoluţie, a şters-o hoţeşte într-un moment de neatenţie a boborului. Totuşi, vreo doi vrânceni i-au luat urma şi s-au dus după el, cu vreo două ciomege colţuroase, ca să-i ia măsura. Prima fugă a dictatorului nu a fost lipsită de peripeţii.

Se spune că ar fi încercat să se ascundă la vreo doi localnici, dar ar fi fost dibuit şi a fost nevoit să alerge în zig-zag vreo câţiva kilometri până a dat de un sătean cu căruţa plină ochi de fân, cam de vreo trei metri înălţime. Ceaşcă ar fi urcat sus, pe fân, după ce s-ar fi rugat îndelung de bietul om să nu spună nimic urmăritorilor.

Poate de milă, poate pentru că s-a gândit că o greutate sus, pe fân, i-ar ţine căruţa în echilibru, cine ştie, omul nu a spus nimic celorlalţi şi şi-a văzut de drum. În felul acesta a scăpat Ceaşcă de bătaie, sau poate chiar de moarte, şi a plecat apoi împuşcat, la modul figurat, fireşte, spre capitală.

Nu se ştie dacă s-a revanşat cumva faţă de binefăcătorul său, dar întâmplarea aceasta arată cum unele fapte, la fel ca genele, se moştenesc, în mod paradoxal. Iată, este rândul fiului acum să salveze un autocrat de la cele mai mari belele.

Este vorba despre Dragnea, fireşte, şi de Dodorel. Diferenţa este aceea că, în timp ce tatăl său a făcut un gest creştinesc, ficiorul face o mişcare inversă. El este, cum spun acum urmaşii din satul cu pricina, mai dat dreacului.

Va fi, sau nu va fi şedinţă de Guvern la Iaşi?

Va fi, sau nu va fi şedinţă de Guvern, la Iaşi, pe 1 decembrie? Aceasta-i întrebare care suscită interes în târg în ultima vreme. Dacă şefii din Casa Pătrată se arată sceptici şi spun că mai degrabă aceasta va avea loc la Alba Iulia, unii parlamentari ai partidului de guver­nământ spun că dimpotrivă, va fi.

Incertitudinea de mai sus are darul să facă lumină asupra unor aspecte nu mai puţin importante. Anume faptul că la nivel local nu este o legătură directă cu Guvernul, de aşa natură încât să se ştie intenţiile primului ministru.

A doua, că fiecare lider pesedist local vorbeşte în legea lui, după cine şi ce informaţii are de la portarul sau secretara portarului de la Guvern. În fine, e clar că nu se ştie dacă va fi sau nu va fi şedinţă de Guvern la Iaşi, ceea ce potoleşte, fără doar şi poate, curiozitatea celor care căutau răspuns la această întrebare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.