Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Modificări importante în legislaţia pentru urbanism

Prefectul nu va mai putea anula o autorizaţie de construire

GALERIE
autorizatie de constructie
  • autorizatie de constructie
- +

Până acum o putea face în baza unui raport de la Inspectoratului de Stat în Construcţii. Scad mult amenzile pentru dezvoltatorii imobiliari. Cum pot fi intabulate construcţiile fără autorizaţie.

Una dintre primele legi intrate în vigoare în acest an a modificat din nou legislaţia în urbanism. Printre altele, noul act normativ (legea 7/2020) elimină o prevedere care a fost în vigoare mai puţin de trei luni: anularea unei autorizaţii de construire de către prefect doar în baza unui raport al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Parlamentarii au decis să se revină la situaţia de înainte de luna octombrie 2019: prefectul poate anula o autorizaţie doar prin atacarea actului în instanţă, iar judecătorii au ultimul cuvânt de spus. În acelaşi timp, legiuitorul a stabilit ca acei investitori imobiliari care nu respectă o autorizaţie să plătească amenzi mai mici: de maxim 20.000 lei faţă de 100.000 lei în trecut.

Şi limita minimă a scăzut de la 50.000 lei la doar 5.000 lei. Vorbim despre toate proiectele urbanistice cu excepţia celor care intră sub alt regim (monumente istorice, infrastructură edilitară sau lucrări de foraje). De asemenea, sub incidenţa noului cuantum intră şi menţinerea unor construcţii provizorii după recepţia lucrărilor la un proiect şi neaducerea domeniului public la stare iniţială (terenuri care au fost afectate de lucrări efectuate de investitori). O prevedere importantă a Legii 7/2020 face referire la modul de intabulare a construcţiilor realizate fără autorizaţie, actul normativ introducând noi prevederi faţă de cele intrate în vigoare în octombrie 2019.

Astfel, orice clădire realizată fără autorizaţie poate fi intabulată dacă sunt îndeplinite două condiţii: depăşirea termenului de prescripţie pentru aplicarea unei sancţiuni (3 ani de la executarea lucrărilor) şi respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii (în acest sens se efectuează o expertiză). „În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei”, se arată la noul art. 37 alin. (6) din Legea 50/1991, actualizată şi republicată.

Sistemele fotovoltaice, montate fără autorizaţie

Legea 7/2020 aduce şi o simplificare importantă pentru cei care vor să-şi monteze sisteme fotovoltaice şi/sau panouri solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde. Astfel de sisteme nu vor mai avea nevoie de autorizaţie de construire, fiind vorba despre „montarea pe clădiri, anexe gospodăreşti şi pe sol”. De acest nou articol beneficiază aşa-numiţii „prosumatori”, noţiune introdusă şi definită printr-o altă lege (184/2018). „Un prosumator este clientul final care deţine instalaţii de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidenţială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în acelaşi sistem de distribuţie închis, cu condiţia ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activităţi să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”, se arată în actul normativ menţionat.

În lege se precizează că fiecare beneficiar trebuie să îndeplinească o condiţie: în prealabil montării sistemului, să înştiinţeze autorităţile locale. „Sistemele fotovoltaice şi/sau panourile solare vor fi susţinute de o structură formată din elemente constructive capabile să asigure stabilitatea întregului ansamblu şi să preia încărcările rezultate din greutatea proprie a acesteia şi a panourilor, precum şi cele rezultate din acţiunea vântului şi a depunerilor de zăpadă”, se mai precizează în Legea 7/2020. (Alex ANDREI)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri