Prefectura Iaşi a dispus intensificarea controalelor în zonele publice în context pandemic
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Prefectura Iaşi a dispus intensificarea controalelor în zonele publice în context pandemic

GALERIE
control covid
  • control covid
- +

Prefectul județului Iași a emis astăzi un ordin privind efectuarea de controale în zonele aglomerate din județul Iași, referitor la respectarea prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sunt vizate următoarele zone aglomerate:

•        piețe agroalimentare,

•        târguri,

•        oboare,

•        supermarketuri,

•        spectacole,

•        concerte,

•        evenimente publice şi private etc.

Prin acest ordin se dispune intensificarea controalelor în zonele aglomerate  pentru a veghea asupra respectării legislației pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în contextul unei creșteri a numărului de cazuri de persoane infectate.

Verificările vor fi efectuate de reprezentanți ai următoarelor instituții:

          Inspectoratul Județean de Poliție Iași;

          Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași;

          Direcția de Sănătate Publică Iași.

„Datele publice arată că numărul de cazuri cu infecții COVID-19 este în creștere și acesta este un semn că trebuie să rămânem în alertă cu privire la măsurile anti-pandemie.

Între aceste măsuri se află cele care privesc respectarea normelor sanitare și a prevederilor legislative în cazul evenimentelor care presupun aglomerări umane, evenimente publice sau private – este vorba despre cazurile în care oamenii interacționează mult mai mult, situații care favorizează răspândirea virusului SARS-CoV-2. Pentru a reduce aceste riscuri, avem nevoie să respectăm măsurile sanitare preventive.

În același timp, punem la dispoziție toate informațiile despre beneficiile vaccinării și vă încurajez, pe cei care nu ați făcut-o încă, să mergeți să vă vaccinați”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Câteva dintre regulile care trebuie respectate în zone sau la evenimente aglomerate:

-        Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate, testate sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

-        Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maximum 150 de persoane în spaţii deschise sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 - 02,00.

-        Pot participa la evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) maximum 200 de persoane în spaţii deschise sau 150 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 - 02,00.

-        De asemenea, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) este permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00 - 02,00 şi dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului cu schema completă, testate negativ sau fac dovada trecerii prin boală.

-        Numărul maxim de participanţi la evenimente private poate creşte la maximum 400 de persoane, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, în zonele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

*La stabilirea numărului maxim de persoane participante la evenimente private nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

-        Activităţile din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri se pot desfășura cu până la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise în intervalul orar 5,00 - 02,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la capacitatea maximă dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Pentru toate spațiile aglomerate, pentru a diminua riscul infectării cu COVID-19, sunt indicate respectarea următoarelor reguli sanitare:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul unei zone aglomerate;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;

d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie sau comercializează mărfuri;

e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.