Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

COMUNICAT DE PRESA

Prefectura Iaşi a dispus intensificarea controalelor în zonele publice în context pandemic

GALERIE
control covid
  • control covid
- +

Prefectul județului Iași a emis astăzi un ordin privind efectuarea de controale în zonele aglomerate din județul Iași, referitor la respectarea prevederilor Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sunt vizate următoarele zone aglomerate:

•        piețe agroalimentare,

•        târguri,

•        oboare,

•        supermarketuri,

•        spectacole,

•        concerte,

•        evenimente publice şi private etc.

Prin acest ordin se dispune intensificarea controalelor în zonele aglomerate  pentru a veghea asupra respectării legislației pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în contextul unei creșteri a numărului de cazuri de persoane infectate.

Verificările vor fi efectuate de reprezentanți ai următoarelor instituții:

          Inspectoratul Județean de Poliție Iași;

          Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași;

          Direcția de Sănătate Publică Iași.

„Datele publice arată că numărul de cazuri cu infecții COVID-19 este în creștere și acesta este un semn că trebuie să rămânem în alertă cu privire la măsurile anti-pandemie.

Între aceste măsuri se află cele care privesc respectarea normelor sanitare și a prevederilor legislative în cazul evenimentelor care presupun aglomerări umane, evenimente publice sau private – este vorba despre cazurile în care oamenii interacționează mult mai mult, situații care favorizează răspândirea virusului SARS-CoV-2. Pentru a reduce aceste riscuri, avem nevoie să respectăm măsurile sanitare preventive.

În același timp, punem la dispoziție toate informațiile despre beneficiile vaccinării și vă încurajez, pe cei care nu ați făcut-o încă, să mergeți să vă vaccinați”, a declarat Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi.

Câteva dintre regulile care trebuie respectate în zone sau la evenimente aglomerate:

-        Activităţile culturale, artistice şi de divertisment pot fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi toţi participanţii sunt persoane vaccinate, testate sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

-        Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă cu participarea a maximum 150 de persoane în spaţii deschise sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 - 02,00.

-        Pot participa la evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive, parastase etc.) maximum 200 de persoane în spaţii deschise sau 150 de persoane în spaţii închise, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară, în intervalul orar 5,00 - 02,00.

-        De asemenea, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) este permisă cu un număr de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00 - 02,00 şi dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului cu schema completă, testate negativ sau fac dovada trecerii prin boală.

-        Numărul maxim de participanţi la evenimente private poate creşte la maximum 400 de persoane, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, în zonele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori.

*La stabilirea numărului maxim de persoane participante la evenimente private nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

-        Activităţile din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri se pot desfășura cu până la 70% din capacitatea maximă a spaţiilor închise în intervalul orar 5,00 - 02,00, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi până la capacitatea maximă dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare.

Pentru toate spațiile aglomerate, pentru a diminua riscul infectării cu COVID-19, sunt indicate respectarea următoarelor reguli sanitare:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;

b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul unei zone aglomerate;

c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil;

d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie sau comercializează mărfuri;

e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri