anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Pregătiri de inundaţii. Mândru, primarul din Popricani recită din SMS-rile cu avertizări

GALERIE
inundatii
 • inundatii
- +

Nouă judeţe din România intră, de joi seara şi până sâmbătă dimineaţa, la ora 10:00, sub incidenţa unei avertizări de inundaţii. De asemenea, există o altă avertizare de cod galben de furtuni şi grindină, care vizează 15 judeţe.

Iată continuarea aceluiaşi tablou numit "România se pregăteşte de inundaţii".

În timp ce legumicultorii din Matca (Galaţi) încearcă să salveze ce mai pot din solariile pline de apă, curăţând de nămol ardeii şi castraveţii, cei de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, ne dădeau asigurări joi după-amiază că deocamdată nu sunt probleme, iar „cotele de atenţie nu sunt depăşite”.

La rândul lor, primarii din localităţile aflate în zona pentru care ANM a instituit cod galben de inundaţii până sâmbătă dimineaţa, dar şi cod portocaliu de furtuni, fie sunt „pe teren”, fie răspund direct la telefonul fix de la primărie şi se declară „foarte bine informaţi”, recitând din SMS-urile cu care sunt „bombardaţi” de cei de la ISU: „Asta e de la 16 şi 18 minute”.

Iar pericolul nu a trecut, codul galben de inundaţii fiind valabil până sâmbătă dimineaţa în cel puţin 9 judeţe din ţară.

Cum foloseşte Administraţia Bazinală Prut-Bârlad harta de hazard la inundaţii

Întrebat cum este folosită harta de hazard la inundaţii în această perioadă, Dan Buruiană, purtător de cuvânt la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, din cadrul Administraţiei Naţionale „Apele Române”, ne-a explicat că deocamdată se fac măsurători ale debitelor râurilor din 12 în 12 ore, sau chiar o dată la 6 ore.

„Hărţile de hazard la inundaţii ne dau posibilitatea de a lua măsuri preventiv. Codul galben este pe o porţiune foarte extinsă, hărţile sunt foarte specifice. Când vom vedea debitele pe curs de apă, vom vedea dacă mai trebuie dat drumul la acumulări”, a răspuns Buruiană, adăugând că „deocamdată nu avem cote de atenţie depăşite”.

La insistenţa noastră de a afla cât de utile sunt hărţile de hazard la inundaţii în această perioadă, reprezentantul ABA Prut a arătat că „pot fi create scenarii pentru a se interveni”.

„În funcţie de evenimentele care se vor derula, se vor vedea debitele. Dacă debitele sunt mari, se pot crea scenarii pentru a se interveni. Din cauza precipitaţiilor - anunţate de 30-50 litri pe metrul pătrat - pot apărea scurgeri pe versanţi”, a adăugat Buruiană.

Ce măsuri au luat Apele Române

„Din acumulările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor am eliberat apă astfel încât eventualele vârfuri să fie preluate. Este vorba despre lacurile de acumulare prevăzute cu baraje pe cursurile Jijia, Bahlui, Bârlad”, a spus reprezentantul ABA Prut.

„Au fost atenţionate comitetele de urgenţă de la nivelul primăriilor. Primăriile trebuie să verifice stocurile de apărare şi să asigure stare de permanenţă, să cureţe rigolele”, a adăugat Buruiană, explind că codul galben hidrologic înseamnă că există posibilitatea ca cotele de apărare ale râurilor să fie atinse.

Cod galben de inundaţii pe râurile mici din toată Moldova

Râurile mici din nouă judeţe din estul ţării se află sub cod galben de inundaţii, de joi de la ora 20:00 până sâmbătă la ora 10:00, potrivit unei avertizări emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
 
Avertizarea de cod galben se instituie pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş (judeţele Suceava, Neamţ, Harghita şi Bacău), Suşiţa, Putna, Râmnicu Sărat (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Vaslui şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi) şi pe afluenţii Prutului inferior din judeţele Vaslui şi Galaţi.
 
Tot joi, meteorologii au emis o avertizare cod galben de furtună pentru 15 judeţe din jumătatea de est a ţării, unde începând de joi, ora 18.00, până vineri, la ora 22.00, vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, vânt puternic şi căderi de grindină. Această avertizare a fost emisă pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Braşov, Covasna şi Harghita

Mesajul ISU de la 16:18, despre grindina de la ora 14:10

La Primăria Popricani, una dintre comunele pe unde trece râul Jijia, la numărul de telefon publicat online ne-a răspuns chiar primarul, Valeriu Prlog, care ne declară: „suntem foarte informaţi”.

Ne citeşte repede unul dintre multele mesaje primite de la ISU în ultimele ore. Mesajul, pe care spune că l-a primit joi la ora 16:18, conţine informaţii despre grindină şi intensificări ale vântului pentru intervalul orar 14:10-15:10.

„Suntem foarte informaţi. Primim mesaje mereu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, şi pe fax şi pe telefonul mobil. Ultimul primit este chiar acum câteva minute, la 16 şi 18 minute. Zice aşa: „Atenţionare cod galben, intensificări ale vântului, grindină, ora 14.10-15.10 în estul judeţului Iaşi”, ne spune primarul Valeriu Pârlog.

El ne-a precizat că în ultimul timp râul Jijia nu a mai făcut probleme locuitorilor. „Jijia face probleme când Prutul se umflă şi apa vine invers”, ne explică el.

Întrebat de hărţile de hazard la inundaţii, primarul din Popricani spune că a auzit de ele, „probabil sunt la îndemâna hidrologilor”.

Guvernul face „comandamente pentru furtuni”

Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe a declarat, joi, că au fost constituite comandamente pentru furtunile care se vor înregistra în jumătatea de est a ţării, atât la nivelul ministerului, cât şi la nivelul celor 15 prefecturi corespunzătoare judeţelor care vor fi afectate.

Din comandamente fac parte reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Poliţiei, Jandarmeriei şi, acolo unde este cazul, ai Poliţiei de Frontieră.

"De astăzi, până vineri ora 22.00, se va asigura în permanenţă monitorizarea tuturor evenimentelor şi, după caz, se va asigura intervenţia rapidă acolo unde se va impune acest lucru", a declarat joi Radu Stroe, citat de Mediafax.

Legumicultorii: Chiar dacă ne anunţa cineva, tot nu puteam face nimic

Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei legumicultorilor din Matca, a estimat joi că apele râului Corozel au distrus solariile aparţinând a 700-800 de gospodării din Matca, culturile fiind compromise în proporţie de 100%. „Solariile se află pe o distanţă de 7-10 km, în stânga şi în dreapta râului”, a dezvăluit Croitoru.

Întrebat dacă solariile sunt asigurate de companiile de profil, Croitoru spune că acestea sunt „pe structură de lemn şi cu folie deasupra”, iar firmele de asigurări refuză să încheie poliţe de asigurări pentru ele.

Deocamdată pagubele nu au fost încă cuantificate: “S-au făcut comisii care analizează pagubele. Sunt şi câteva case inundate”.

Întrebat dacă primăria Matca i-a anunţat pe legumicultori de posibila viitură, Croitoru crede că, chiar şi dacă i-ar fi anunţat cineva, nu ar mai fi putut face nimic. “Nu se aştepta nimeni. A plouat torenţial timp de 40 de minute, iar la vreo 2-3 ore a venit viitura”, a relatat Croitoru.

Citiţi mai mult pe gandul.info

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.