Pregătiri pentru reîntoarcerea scenariului roşu la Iaşi. Cum se va face şcoală?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pregătiri pentru reîntoarcerea scenariului roşu la Iaşi. Cum se va face şcoală?

GALERIE
clase goale
  • clase goale
- +

Municipiul Iaşi se află în situaţia în care, în zilele următoare, este de aşteptat că va depăşi rata de incidenţă de 3 la mia de locuitori, iar oraşul ar intra în scenariul roşu. Inclusiv Instituţia Prefectului a trimis o avertizare în acest sens în cursul zilei de ieri, menţionând că „în Iaşi este iminentă depăşirea incidenţei de 3 cazuri/ 1.000 de locuitori”. Acest lucru va duce la o serie de modificări în ceea ce priveşte funcţionarea şcolilor. Cu toate acestea, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar vor continua să meargă la şcoală ca până acum, urmând ca elevii din ani terminali să vină la şcoală pe grupe care nu depăşesc jumătate de clasă.

 

Municipiul Iaşi se apropie vertiginos de scenariul roşu în ceea ce priveşte incidenţa de îmbolnăviri la mia de locuitori. Cu toate acestea, dacă acest lucru se va întâmpla chiar de mâine, şcolile din oraş vor continua până la finalul aceste săptămâni să aibă acelaşi program ca până acum. Practic, scenariile privind funcţionarea şcolilor se stabilesc în fiecare zi de vineri pentru următoarea săptămână, în funcţie de incidenţa din ultimele 14 zile, conform completării aduse Ordinului de ministru nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii  în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ.

Conform acestui ordin, „scenariile de funcţionare al unităţilor/ instituţiilor de învăţământ  pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică (...), cu excepţia depăşirii pragului de 6 la mie, unde intrarea în carantină se aplică imediat”. Cu alte cuvinte, chiar dacă incidenţa de 3 la 1.000 locuitori va fi depăşită în zilele următoare, şcolile din municipiu vor intra în scenariul roşu abia de săptămâna viitoare.

Ce presupune scenariul roşu

Schimbările pe care le presupune intrarea în scenariul roşu pentru şcolile din municipiu nu sunt însă majore faţă de scenariul galben. Practic, conform ordinului citat anterior, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar vor continua să meargă fizic la şcoală, fără instituirea altor măsuri. Aceştia vor trece la învăţarea exclusiv online doar în cazul în care incidenţa va depăşi 6 cazuri la mia de locuitori. În ceea ce-i priveşte pe elevii din ani terminali, adică pe cei din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi a celor din ani terminali din învăţământul profesional şi postliceal, se vor constitui grupe, urmând să participe la ore maximum jumătate de clasă. Practic, programul acestei categorii de elevi va arăta ca cel din sistemul hibrid, când jumătate de clasă învăţa „faţă în faţă”, iar cealaltă jumătate în sistem online. Celelalte clase de elevi vor participa la ore doar în sistem online, la fel ca în cazul scenariului galben.

Cum se vor constitui grupele pentru ani terminali

Conform Ordinului de ministru citat anterior, Consiliile de administraţie ale şcolilor propun inspectoratelor şcolare aplicarea scenariului de organizare pe baza criteriului epidemiologic, urmând ca aceste propuneri să fie analizate şi aprobate de către inspectorate şi de către direcţiile de sănătate publică. Decizia finală va fi luată de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul judeţului. Cu alte cuvinte, şcolile vor decide dacă grupele constituite la nivelul anilor terminali vor merge la şcoală timp o săptămână sau două, urmând ca după această perioadă ceilalţi colegi care au rămas acasă să fie prezenţi la cursurile faţă în faţă. De menţionat este faptul că, conform instrucţiunilor transmise către inspectoratele şcolare de către Ministerul Educaţiei, şcolile trebuie să se asigure că toate grupele de elevi din ani terminali care au rămas acasă au posibilitatea să participe la orele online.

Citește și: Ministrul Educaţiei: Vom insista ca elevii din clasele terminale să meargă la şcoală şi în scenariul roşu

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.