anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Pregătiri pentru reîntoarcerea scenariului roşu la Iaşi. Cum se va face şcoală?

GALERIE
clase goale
 • clase goale
- +

Municipiul Iaşi se află în situaţia în care, în zilele următoare, este de aşteptat că va depăşi rata de incidenţă de 3 la mia de locuitori, iar oraşul ar intra în scenariul roşu. Inclusiv Instituţia Prefectului a trimis o avertizare în acest sens în cursul zilei de ieri, menţionând că „în Iaşi este iminentă depăşirea incidenţei de 3 cazuri/ 1.000 de locuitori”. Acest lucru va duce la o serie de modificări în ceea ce priveşte funcţionarea şcolilor. Cu toate acestea, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar vor continua să meargă la şcoală ca până acum, urmând ca elevii din ani terminali să vină la şcoală pe grupe care nu depăşesc jumătate de clasă.

 

Municipiul Iaşi se apropie vertiginos de scenariul roşu în ceea ce priveşte incidenţa de îmbolnăviri la mia de locuitori. Cu toate acestea, dacă acest lucru se va întâmpla chiar de mâine, şcolile din oraş vor continua până la finalul aceste săptămâni să aibă acelaşi program ca până acum. Practic, scenariile privind funcţionarea şcolilor se stabilesc în fiecare zi de vineri pentru următoarea săptămână, în funcţie de incidenţa din ultimele 14 zile, conform completării aduse Ordinului de ministru nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii  în cadrul unităţilor/ instituţiilor de învăţământ.

Conform acestui ordin, „scenariile de funcţionare al unităţilor/ instituţiilor de învăţământ  pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică (...), cu excepţia depăşirii pragului de 6 la mie, unde intrarea în carantină se aplică imediat”. Cu alte cuvinte, chiar dacă incidenţa de 3 la 1.000 locuitori va fi depăşită în zilele următoare, şcolile din municipiu vor intra în scenariul roşu abia de săptămâna viitoare.

Ce presupune scenariul roşu

Schimbările pe care le presupune intrarea în scenariul roşu pentru şcolile din municipiu nu sunt însă majore faţă de scenariul galben. Practic, conform ordinului citat anterior, preşcolarii şi elevii din învăţământul primar vor continua să meargă fizic la şcoală, fără instituirea altor măsuri. Aceştia vor trece la învăţarea exclusiv online doar în cazul în care incidenţa va depăşi 6 cazuri la mia de locuitori. În ceea ce-i priveşte pe elevii din ani terminali, adică pe cei din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi a celor din ani terminali din învăţământul profesional şi postliceal, se vor constitui grupe, urmând să participe la ore maximum jumătate de clasă. Practic, programul acestei categorii de elevi va arăta ca cel din sistemul hibrid, când jumătate de clasă învăţa „faţă în faţă”, iar cealaltă jumătate în sistem online. Celelalte clase de elevi vor participa la ore doar în sistem online, la fel ca în cazul scenariului galben.

Cum se vor constitui grupele pentru ani terminali

Conform Ordinului de ministru citat anterior, Consiliile de administraţie ale şcolilor propun inspectoratelor şcolare aplicarea scenariului de organizare pe baza criteriului epidemiologic, urmând ca aceste propuneri să fie analizate şi aprobate de către inspectorate şi de către direcţiile de sănătate publică. Decizia finală va fi luată de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul judeţului. Cu alte cuvinte, şcolile vor decide dacă grupele constituite la nivelul anilor terminali vor merge la şcoală timp o săptămână sau două, urmând ca după această perioadă ceilalţi colegi care au rămas acasă să fie prezenţi la cursurile faţă în faţă. De menţionat este faptul că, conform instrucţiunilor transmise către inspectoratele şcolare de către Ministerul Educaţiei, şcolile trebuie să se asigure că toate grupele de elevi din ani terminali care au rămas acasă au posibilitatea să participe la orele online.

Citește și: Ministrul Educaţiei: Vom insista ca elevii din clasele terminale să meargă la şcoală şi în scenariul roşu

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.