Pregătiri pentru secetă. Stadiul investiţiilor în sistemele de irigaţii din judeţ
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Pregătiri pentru secetă. Stadiul investiţiilor în sistemele de irigaţii din judeţ

GALERIE
irigatii, seceta
  • irigatii, seceta
- +

Suprafaţa irigată cumulat anul trecut în judeţul Iaşi a fost de 42.552 de hectare în cele trei amenajări existente, Tabăra-Trifeşti-Sculeni (17.258 ha), Sculeni-Ţuţora-Gorban (21.009 ha) şi Ţigăneşti-Perieni (3.368 ha). Sistemele de irigaţii au fost prevăzute în Programul Naţional de Reabilitare a lnfrastructurii Principale de lrigaţii, aprobat prin HG nr. 793/2016. Investiţiile au cuprins staţii de pompare şi repompare, precum şi construcţii hidrotehnice.

Ulterior, s-au constituit şi organizaţiile de utilizatori de apă pentru irigaţii, în prima amenajare – cea de la Tabăra-Trifeşti-Sculeni, care a şi intrat astfel prima în program – existând deja în 2016 opt asemenea asociaţii. La nivel naţional, în 2016 existau deja 475 de organizaţii ale utilizatorilor de apă.

Programul urma să se deruleze în perioada 2016-2020, necesarul de finanţare depăşind un miliard de euro la nivelul întregii ţări. În răspunsul la o interpelare depusă de senatorul Maricel Popa, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a explicat că, de fapt, programul este pus în aplicare începând cu anul 2017 prin Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare.

Citiți și: Trei mari sisteme de irigaţii construite de Guvern la Iaşi: care va demara primul

În prezent, două dintre cele trei amenajări ieşene sunt în diferite stadii de proiectare (Sculeni-Ţuţora-Gorban) sau execuţie. Astfel, în cadrul celei din Tabăra-Trifeşti-Sculeni, reabilitarea infrastructurii principale de aducţiune din subsistemul de irigaţii Sud Soloneţ este finalizată în proporţie de 96 la sută. Investiţia s-a ridicat aici la 28,7 milioane de lei. pentru o suprafaţă de 4.243 hectare. Sistemul Nord Soloneţ a ajuns la un grad de realizare de 18 la sută, urmând să fie încheiat anul viitor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.