anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Prejudiciul suferit de Ucraina din cauza războiului este evaluat la 600 de miliarde de euro

GALERIE
razboi_Ucraina
 • razboi_Ucraina
- +

Prejudiciul suferit de Ucraina în războiul pe care îl duce din februarie este, potrivit şefei executivului european, Ursula von der Leyen, evaluat la 600 de miliarde de euro. Comisia Europeană a propus, miercuri, să lucreze la crearea unui tribunal special care să judece „crimele ruseşti” în Ucraina şi la soluţii de folosire a activelor ruseşti îngheţate în vederea reconstruirii acestei ţări, două angajamente care sunt anunţate totuşi a fi dificile, scrie AFP.

În acelaşi timp, pe terenul operaţiunilor militare, forţele ruse menţin presiunea pentru a încerca să controleze Bakhmut, oraş din estul teritoriului ucrainean în vecinătatea căruia luptele se dau încă din vară.

"Inamicul continuă să-şi concentreze principalele eforturi pe desfăşurarea acţiunilor ofensive în sectorul Bakhmut", a spus statul major al armatei ucrainene. Ruşii pretind capturarea a trei sate din apropierea acestui oraş care avea 70.000 de locuitori înainte de război şi care astăzi este în mare măsură distrus.

Această bătălie a căpătat o importanţă cu atât mai simbolică pentru Moscova cu cât cucerirea oraşului Bakhmut, cu sprijinul grupării paramilitare Wagner, ar veni după o serie de înfrângeri umilitoare, cu retragerile din Harkov (nord-est), în septembrie, şi din Herson (sud) în noiembrie.

Un angajat al Ambasadei Ucrainei la Madrid a fost, de asemenea, rănit uşor miercuri în urma exploziei unei scrisori-bombă, ceea ce a determinat Kievul să ordone o întărire a securităţii în toate reprezentanţele sale diplomatice.

„În timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga), propunem înfiinţarea unui tribunal special, susţinut de ONU, care să investigheze şi să judece crimele de agresiune ale Rusiei” împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele executiv al UE, Ursula von der Leyen.

O propunere care trebuie prezentată statelor membre pentru a fi discutată. 

Crearea unui astfel de tribunal a fost solicitată în mod repetat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi de ţările baltice.

„Este exact ceea ce ne propunem de mult timp”, a salutat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andri Iermak. CPI are jurisdicţie numai asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova nu este semnatară a Tratatului de la Roma de înfiinţare a Curţii.

„Un tribunal ad-hoc cu jurisdicţie asupra crimelor de agresiune ar permite urmărirea penală a celor mai înalţi lideri ai Rusiei, care altfel s-ar bucura de imunitate”, a explicat comisia într-un document preliminar.

Dar pentru a înfiinţa o astfel de instanţă, va fi nevoie de un sprijin internaţional larg, recunoaşte aceasta.  De asemenea, europenii vor să discute cu partenerii lor, în special din cadrul G7, despre dorinţa lor de a determina Moscova să plătească pentru distrugerile din Ucraina.

„Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale”, a spus Ursula von der Leyen.

Statele membre ale UE au îngheţat deja 19 miliarde de euro în active aparţinând oligarhilor ruşi şi aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt îngheţate în UE şi alte ţări G7.

În ceea ce priveşte activele publice, Comisia propune crearea „unei structuri care să gestioneze aceste fonduri şi să le investească”. Veniturile astfel generate ar putea fi utilizate direct pentru reconstrucţia Ucrainei.

Odată ce sancţiunile sunt ridicate, aceste active ale băncii centrale ar trebui returnate, dar ele ar putea „să fie legate de un acord de pace pentru a compensa Ucraina pentru daunele suferite”.

În ceea ce priveşte bunurile oligarhilor care au fost îngheţate, confiscarea acestora ar fi posibilă doar în legătură cu o infracţiune. UE se află în proces de armonizare a legilor statelor sale membre pentru a pedepsi uniform eludarea sancţiunilor, care ar putea servi drept bază pentru o astfel de măsură.

Peste 20.000 de civili şi peste 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei în februarie, a declarat şeful executivului european.

Prejudiciul suferit de Ucraina este, potrivit acesteia, evaluat la 600 de miliarde de euro.

„Situaţia rămâne foarte dificilă” în multe regiuni în legătură cu tăierile de curent, inclusiv în capitala Kiev, a afirmat, la rândul său, miercuri, preşedintele Zelenski, potrivit căruia şase milioane dintre compatrioţii săi sunt încă fără electricitate în urma unei serii de atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice.

În aceeaşi zi, el a criticat o propunere controversată de plan de pace făcută de miliardarul american Elon Musk pentru a pune capăt ofensivei ruse din Ucraina, invitându-l să-i viziteze ţara.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sistemul african din interiorul României europene (I)

Mihai CHIPER

Sistemul african din interiorul României europene (I)

În relaţia cu exteriorul suntem europeni cu papion, în geopolitica internă regională triburi cu umutsha şi ibheshu.

opinii

Culpa idealismului

Codrin Liviu CUȚITARU

Culpa idealismului

La o privire atentă, se observă că, în cazul lui Eliot (invers faţă de mulţi dintre contemporanii săi), tipologia colectivă constituie doar un pretext pentru investigaţia psihologică de adâncime. Individualităţile sunt aşezate în interiorul butaforiei comunitare pentru a li se putea pune mai clar în evidenţă particularităţile morale. Nu întâmplător, aş spune, (şi) din perspectiva acestei opere, autoarea a fost considerată creatoarea (prin iradiere) a realismului psihologic.

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Gabriel MURSA

Pietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie

Confundând banii cu resursele, luciferul inflaţionist a transformat pietrele în pâine, pentru că toată lumea s-a lăsat înşelată, şi-a falsificat calculele... Însă atunci când rata dobânzii începe să crească - şi ea creşte în mod inexorabil -, „bula” se sparge, iar pojghiţa de prosperitate se evaporă, lăsând în urmă un noian de investiţii nefericite...

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Florin CÎNTIC

Războiul Crimeei. Crimele războiului

Patrie şi centru al puterii Hoardei de Aur, Crimeea a fost placa turnantă, fantasmatică şi geopolitică, a sălbaticului absolutism rusesc, care se revendică încă, şi astăzi, de la tradiţia jafului sângeros practicat de „Altîn Ordu”.

pulspulspuls

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!

Numai mâine nu-i poimâine, stimaţi participanţi la trafic: aşa ar putea spune unul din cei mai şugubeţi şefi din ţaigherimea roteristă ieşeană, Piele de Pork pe numele lui complet. 

Caricatura zilei

De ce s-a inventat internetul și de către cine?

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.