Dosarul funcţionarului de la Urbanism reţinut, detalii incendiare. A cerut ca mită şi “partea primarului”. Cum a decurs flagrantul?
Cetateanul Mihai Chelaru a dat femeii 500 de euro în luna iulie a anului trecut pentru autoriz (...)
citeste totjoi, 09.02.2023
Prejudiciul suferit de Ucraina în războiul pe care îl duce din februarie este, potrivit şefei executivului european, Ursula von der Leyen, evaluat la 600 de miliarde de euro. Comisia Europeană a propus, miercuri, să lucreze la crearea unui tribunal special care să judece „crimele ruseşti” în Ucraina şi la soluţii de folosire a activelor ruseşti îngheţate în vederea reconstruirii acestei ţări, două angajamente care sunt anunţate totuşi a fi dificile, scrie AFP.
În acelaşi timp, pe terenul operaţiunilor militare, forţele ruse menţin presiunea pentru a încerca să controleze Bakhmut, oraş din estul teritoriului ucrainean în vecinătatea căruia luptele se dau încă din vară.
"Inamicul continuă să-şi concentreze principalele eforturi pe desfăşurarea acţiunilor ofensive în sectorul Bakhmut", a spus statul major al armatei ucrainene. Ruşii pretind capturarea a trei sate din apropierea acestui oraş care avea 70.000 de locuitori înainte de război şi care astăzi este în mare măsură distrus.
Această bătălie a căpătat o importanţă cu atât mai simbolică pentru Moscova cu cât cucerirea oraşului Bakhmut, cu sprijinul grupării paramilitare Wagner, ar veni după o serie de înfrângeri umilitoare, cu retragerile din Harkov (nord-est), în septembrie, şi din Herson (sud) în noiembrie.
Un angajat al Ambasadei Ucrainei la Madrid a fost, de asemenea, rănit uşor miercuri în urma exploziei unei scrisori-bombă, ceea ce a determinat Kievul să ordone o întărire a securităţii în toate reprezentanţele sale diplomatice.
„În timp ce continuăm să sprijinim Curtea Penală Internaţională (CPI, cu sediul la Haga), propunem înfiinţarea unui tribunal special, susţinut de ONU, care să investigheze şi să judece crimele de agresiune ale Rusiei” împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele executiv al UE, Ursula von der Leyen.
O propunere care trebuie prezentată statelor membre pentru a fi discutată.
Crearea unui astfel de tribunal a fost solicitată în mod repetat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi de ţările baltice.
„Este exact ceea ce ne propunem de mult timp”, a salutat şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andri Iermak. CPI are jurisdicţie numai asupra crimelor de război şi crimelor împotriva umanităţii comise în Ucraina şi nu asupra „crimelor de agresiune” ale Rusiei, deoarece Moscova nu este semnatară a Tratatului de la Roma de înfiinţare a Curţii.
„Un tribunal ad-hoc cu jurisdicţie asupra crimelor de agresiune ar permite urmărirea penală a celor mai înalţi lideri ai Rusiei, care altfel s-ar bucura de imunitate”, a explicat comisia într-un document preliminar.
Dar pentru a înfiinţa o astfel de instanţă, va fi nevoie de un sprijin internaţional larg, recunoaşte aceasta. De asemenea, europenii vor să discute cu partenerii lor, în special din cadrul G7, despre dorinţa lor de a determina Moscova să plătească pentru distrugerile din Ucraina.
„Împreună cu partenerii noştri, ne vom asigura că Rusia plăteşte pentru devastările pe care le-a provocat, folosind fondurile îngheţate ale oligarhilor şi activele băncii sale centrale”, a spus Ursula von der Leyen.
Statele membre ale UE au îngheţat deja 19 miliarde de euro în active aparţinând oligarhilor ruşi şi aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei sunt îngheţate în UE şi alte ţări G7.
În ceea ce priveşte activele publice, Comisia propune crearea „unei structuri care să gestioneze aceste fonduri şi să le investească”. Veniturile astfel generate ar putea fi utilizate direct pentru reconstrucţia Ucrainei.
Odată ce sancţiunile sunt ridicate, aceste active ale băncii centrale ar trebui returnate, dar ele ar putea „să fie legate de un acord de pace pentru a compensa Ucraina pentru daunele suferite”.
În ceea ce priveşte bunurile oligarhilor care au fost îngheţate, confiscarea acestora ar fi posibilă doar în legătură cu o infracţiune. UE se află în proces de armonizare a legilor statelor sale membre pentru a pedepsi uniform eludarea sancţiunilor, care ar putea servi drept bază pentru o astfel de măsură.
Peste 20.000 de civili şi peste 100.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi sau răniţi de la începutul invaziei Ucrainei în februarie, a declarat şeful executivului european.
Prejudiciul suferit de Ucraina este, potrivit acesteia, evaluat la 600 de miliarde de euro.
„Situaţia rămâne foarte dificilă” în multe regiuni în legătură cu tăierile de curent, inclusiv în capitala Kiev, a afirmat, la rândul său, miercuri, preşedintele Zelenski, potrivit căruia şase milioane dintre compatrioţii săi sunt încă fără electricitate în urma unei serii de atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice.
În aceeaşi zi, el a criticat o propunere controversată de plan de pace făcută de miliardarul american Elon Musk pentru a pune capăt ofensivei ruse din Ucraina, invitându-l să-i viziteze ţara.
Cuvinte cheie: + razboi, Ucraina, suferit, Comisia Europeană
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Roger Waters înfurie Ucraina, la ONU, denunţând invazia rusă şi pe ”provocatorii” acesteia
O combinație de medicamente ar putea trata eficient tumori cerebrale severe la copii
Simultan de șah susținut de către antreprenorul Sergiu Paramanov la Miroslava!
Scandal la UMF Timișoara: Oraşul, împânzit cu afișe cu numele profesorilor şpăgari
Acuzat de plagiat, ministrul Bode a fost primit cu onoruri militare la Iaşi - VIDEO
Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară. Cât de frig a fost la Iaşi
SUA: Biden nu a luat încă o decizie “definitivă” privind o candidatură în 2024
Ce avioane are Marea Britanie şi de ce Zelenski le-a cerut mai întâi la Londra
Turcia: Salvatorii români au scos de sub ruine până acum patru persoane
Vă mai amintiţi de dosarul „Piţa pentru ţaigheri”? Iote că apare şi şeful la bară!
Un zugrav găsit pe internet a plecat cu toate bijuteriile proprietarei care l-a angajat
FOTBAL - Primul test în Turcia, primul succes. Un jucător va rata toate meciurile din Antalya
Un semn cu degetul mijlociu, urmat de o bătaie şi două condamnări în instanţă
Două promisiuni pentru fluidizarea traficului la Vama de la CUG
Un accident în parcare ce părea fără victime s-a transformat într-o condamnare
Vor fi excavaţi 200.000 metri cubi de pământ pentru fundaţia Spitalului Regional de Urgenţe
„Țestoasa lui Darwin” se va juca în premieră în România pe scena Naționalului ieșean
Intervenţie a pompierilor pentru salvarea unei persoane care a căzut într-un lac
Bilanţul cutremurelor din Turcia şi Siria a trecut de 11.700 de morţi. "Unde este statul?"
Marius Buga, corespondent PRO TV, arestat preventiv pentru act sexual cu un minor
Un bărbat a fost arestat la domiciliu, după ce a lovit un consătean cu un pahar în cap
Ciprian Paraschiv alături de Mircea Geoană, adjunctul NATO, în platforma România 2030
Naţionala Belgiei confirmă despărţirea de secundul Thiery Henry
OMS: Riscul de gripă aviară H5N1 la oameni rămâne scăzut, dar trebuie să fim pregătiţi
Operatorul bursier din Istanbul a suspendat tranzacţiile timp de cinci zile
Stilul de conducere şi salariul lui Manfred Weber au stârnit îngrijorări printre oficialii PPE
Rudele atacantului Christian Atsu spun că acesta nu ar fi fost încă găsit după cutremurul din Turcia
De la o valoare glicemică de 126 mg/dL, vorbim deja de diabet zaharat
Codrin Liviu CUȚITARUCulpa idealismului |
Gabriel MURSAPietrele făcute pâine. Despre diavol şi economie |
Florin CÎNTICRăzboiul Crimeei. Crimele războiului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.