Prelevare la Bacău, salvări de vieţi la Iaşi şi la Viena
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Prelevare la Bacău, salvări de vieţi la Iaşi şi la Viena

GALERIE
transplant rinichi
  • transplant rinichi
- +

O prelevare de organe care a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău a salvat vieţile mai multor ieşeni. La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi au fost transplantaţi cei doi rinichi, iar la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi vor avea loc intervenţiile de transplant de cornee, sub coordonarea prof. dr. Dorin Chisăliţă. 

„Prin bunăvoinţa familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală în zorii zilei de duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău s-a încheiat prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an. Trebuie remarcat efortul deosebit depus de echipa spitalului din Bacău, dr. Bianca Pucărin - coordonator de transplant, dr. Georgel Dahnovici - kdp (n.red. persoana responsabilă cu identificarea potenţialilor donatori aflaţi în moarte cerebrală, diagnosticarea morţii cerebrale şi menţinerea în condiţii fiziologice a potenţialilor donatori), care au fost alături de familia îndurerată şi au pregătit acţiunea de prelevare. În aceste zile complicate, în care secţiile de ATI sunt solicitate la maxim din cauza pandemiei, realizarea cu succes a unei intervenţii de prelevare organe şi ţesuturi presupune o dublare a efortului, o concentrare de resurse umane semnificativă, ce nu poate fi realizată decât de oameni dedicaţi profesiei lor”, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul regional Iaşi, într-o postare publică pe pagina Agenţiei Naţionale de Transplant.

Cei doi rinichi transplantaţila Iaşi au ajuns la o femeie în vârstă de 41 de ani şi la un bărbat de 46 de ani, care se aflau pe listele de aşteptare. Conform ANT, la prelevare a mai fost prezentă şi o echipă a Eurotransplant, care alături de chirurgii de la Spitalul Sf. Spiridon a prelevat plămânii pentru centrul AKH Viena. De asemenea, echipa de prelevare a Spitalului Colentina din Bucureşti a prelevat ţesuturile osoase care vor ajuta pacienţii care aşteatpă un transplant osos. „Familia şi-a dat acordul pentru toate organele, dar, din motive medicale, ficatul nu a fost eligibil pentru transplant, iar pentru cord, nici în ţară şi nici în cadrul Eurotransplant, nu a fost găsit un receptor compatibil”, a completat dr. Raluca Neagu. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.