anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 22.03.2023

Preluarea Credit Suisse de către UBS e aproape parafată. Discuţiile se poartă în jurul unei garanţii de şase miliarde de dolari

GALERIE
Credit_Suisse_and_UBS
 • Credit_Suisse_and_UBS
- +

Discuţiile privind salvarea Credit Suisse continuă duminică, în timp ce UBS a cerut 6 miliarde de dolari de la guvernul elveţian pentru a acoperi costurile, în eventualitatea că ar cumpăra instituţia financiară aflat în dificultate, a declarat o persoană care cunoaşte discuţiile, transmite Reuters.

Autorităţile se străduiesc să rezolve o criză de încredere la Credit Suisse, care are o istorie de 167 de ani, cea mai importantă bancă la nivel global care a fost atrasă în turbulenţele provocate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank în ultima săptămână.

În timp ce autorităţile de reglementare doresc o soluţie înainte ca pieţele să se redeschidă luni, o sursă a avertizat că discuţiile întâmpină obstacole semnificative şi că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci se vor combina.

Garanţiile pe care le cere UBS ar acoperi costul lichidării unor părţi din Credit Suisse şi potenţialele costuri legate de litigii, au declarat două persoane pentru Reuters.

Credit Suisse, UBS şi guvernul elveţian au refuzat să comenteze. Negocierile frenetice din acest weekend urmează unei săptămâni brutale pentru acţiunile bancare şi eforturile din Europa şi SUA de a susţine sectorul bancar.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susţine depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elveţiană a împrumutat circa 50 de miliarde de dolari Credit Suisse, pentru a-şi stabiliza bilanţul. UBS a fost supusă presiunii din partea autorităţilor elveţiene să preia Credit Suisse, pentru a ţine criza sub control, au spus două persoane care cunosc problema.

Planul ar putea duce la desprinderea de grup a diviziei elveţiene a Credit Suisse. Elveţia se pregăteşte să utilizeze măsuri de urgenţă pentru a accelera acordul, a relatat Financial Times, citând două persoane familiare cu situaţia.

Autorităţile americane sunt implicate, lucrând cu omologii lor elveţieni pentru a ajuta la intermediarea unei înţelegeri, a scris Bloomberg News, citându-i şi pe cei familiarizaţi cu chestiunea.

Între timp, miliardarul Warren Buffett, fondatorul şi şeful grupului Berkshire Hathaway, a purtat discuţii cu înalţi oficiali ai administraţiei Biden despre criza bancară, a declarat o sursă pentru Reuters.

Casa Albă şi Trezoreria SUA au refuzat să comenteze. Ministrul britanic de finanţe Jeremy Hunt şi guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, sunt, de asemenea, în contact regulat în acest weekend cu privire la soarta Credit Suisse, a declarat o sursă familiarizată cu chestiunea.

Purtătorii de cuvânt ai Trezoreriei Britanice şi ai Autorităţii de Reglementare Prudenţială a Băncii Angliei, care supraveghează băncile, au refuzat să comenteze.

RĂSPUNS PUTERNIC

 Acţiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoare în ultima săptămână. Banca a fost forţată să obţină o finanţare de 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elveţiană, în timp ce încearcă să-şi revină după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi clienţilor.

Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume şi este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică globală.

Eşecul oricăreia dintre aceste bănci s-ar răspândi în întregul sistem financiar global.

Au existat mai multe informaţii legate de părţi interesate de preluarea Credit Suisse.

Bloomberg a relatat că Deutsche Bank se gândeşte să cumpere unele dintre activele băncii elveţiene, în timp ce gigantul financiar american BlackRock a negat un articol conform căruia ar participa la o ofertă rivală pentru bancă.

RISCUL DOBÂNZILOR

Prăbuşirea Silicon Valley Bank din California a scos în evidenţă modul în care o campanie necruţătoare de majorări ale ratei dobânzii de referinţă de către Rezerva Federală a SUA şi alte bănci centrale, inclusiv Banca Centrală Europeană, exercită presiuni asupra sectorului bancar.

Prăbuşirile băncilor SVB şi Signature sunt cele mai mari falimente bancare din istoria Statelor Unite, după dispariţia Washington Mutual în timpul crizei financiare globale din 2008.

First Citizens BancShares evaluează o ofertă de preluare pentru SVB şi cel puţin un alt pretendent ia în considerare serios o ofertă, a informat Bloomberg News sâmbătă.

Acţiunile bancare au fost afectate la nivel global de când s-a prăbuşit SVB, indicele S&P Banks scăzând cu 22%, cea mai mare pierdere pe parcursul a două săptămâni de când pandemia a zguduit pieţele în martie 2020.

Marile bănci din SUA au acordat un ajutor de 30 de miliarde de dolari băncii mai mici First Republic. Băncile americane au solicitat în ultimele zile lichidităţi record, de urgenţă, de 153 de miliarde de dolari, de la Rezerva Federală.

Mid-Size Bank Coalition of America a cerut autorităţilor de reglementare să extindă asigurarea federală la toate depozitele, pentru următorii doi ani, a informat Bloomberg News sâmbătă, citând o scrisoare a coaliţiei. La Washington, atenţia s-a îndreptat către o supraveghere mai mare a sectroului financiar, pentru a se asigura că băncile şi directorii lor sunt traşi la răspundere.

Biden a cerut Congresului să acorde autorităţilor de reglementare mai multă putere asupra sectorului bancar, inclusiv impunerea de amenzi mai mari, recuperarea fondurilor şi excluderea oficialilor de la băncile falimentate.

Evenimentele rapide şi dramatice pot însemna că băncile mari ar putea să devină mai mari, băncile mai mici ar putea avea probleme să ţină pasul şi mai mulţi creditori regionali s-ar putea închide. ”Oamenii îşi mută de fapt banii, toate aceste bănci vor arăta fundamental diferit în trei luni, şase luni”, a spus Keith Noreika, vicepreşedinte al Patomak Global Partners şi fost controlor republican valutar din SUA.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre marea coaliţie (II)

Lucian DÎRDALA

Despre marea coaliţie (II)

În prezent, în contextul războiului din Ucraina, conducerile celor două partide au la îndemână tema interesului naţional pentru a-i reduce pe membrii nemulţumiţi de funcţionarea guvernării sau de însăşi ideea marii coaliţii.

opinii

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Florin CÎNTIC

Identităţile multiple ale lui Mircea Eliade

Pentru cei care depind de gândirea magică, locul, ora şi ziua naşterii au un caracter special. Sunt oameni care cred că jocurile astrale ale horoscopului le predefinesc destinul şi modul de a trăi. Şi Mircea Eliade făcea parte din această categorie şi e surprinzător cum a promovat toată viaţa o dată a naşterii falsă.

Ergo bibamus!

Radu PĂRPĂUȚĂ

Ergo bibamus!

La CUI (restaurantul-crâşmă al Centrului Universitar Iaşi) sau la alte crâşme din astea simandicoase nu trebuie să bei până ce te faci cui şi să te trimită chelnerul acasă ca pe ultimul pilangiu. Sau, mă rog, să-ţi dea cu flit sau, în fine, să te uşchească, dar aşa, mai manierat, o îmbrânceală acolo - nu cu şuturi în fund ca la Zoiosu sau alte „bombe” asemănătoare. 

O nucă tare: muzica academică modernă

Alex VASILIU

O nucă tare: muzica academică modernă

Programate uneori în funcţie de aniversări/ comemorări, lucrările definitorii pentru muzica secolului XX-XXI îşi găsesc foarte rar locul în stagiunile filarmonicilor din România – stagiuni simfonice, vocal-simfonice, camerale. Invocate deschis ori trecute sub tăcere, motivele sunt obişnuinţa publicului de a asculta capodoperele clasice, romantice, concerte (mai ales pentru pian şi vioară), lipsa cronică a fondurilor necesare achitării drepturilor de interpretare, comoditatea reluării lucrărilor binecunoscute sau a însuşirii opusurilor scurte, relativ uşoare din punct de vedere tehnic. 

pulspulspuls

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Stand-up comedy cu Tanţa şi Costel la Gala Sportului ieşean. Momente şi schiţe!

Chestiuni tare faine auzim că s-au petrecut la finele săptămânii trecute, stimaţi telespectatori, la gala sportului ieşean, eveniment care i-a avut în prim plan pe cei doi penalişti de la liberali: Tanţa şi Costel, cum li se zice mai nou prin politichia de Bahlui. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.