Premianta care a ratat bac-ul dintr-o prostie. S-a ajuns la instanța de judecată. Un caz înduioșător
O elevă eminentă a Colegiului Național „Octav Băncilă” a fost exclusă din examenul de bacalaureat pentru o eroare banală. Cum normele legale nu admit nuanțe de gri, ea s-a văzut tratată de parcă ar fi fost prinsă cu cartea deschisă în bancă, încercând să copieze.
Aflată în pericol de a nu-și mai putea urma în viitorii ani studiile muzicale, tânăra s-a adresat justiției.
Cazul tinerei A.P. este similar altor câtorva petrecute în țară. Fata terminase liceul printre primele. Media generală 9,81 o situa a patra în școală, la mică distanță de șeful de promoție. A urmat bacalaureatul. A trecut fără probleme probele de competențe lingvistice și digitale și a luat 9,50 la cea de limba și literatura română. Urma, pe 2 iulie, istoria, care ar fi trebuit să reprezinte o simplă formalitate. Fata urma să încerce admiterea la secția de Compoziție din cadrul Universității de Arte. Aici, media la bacalaureat contează doar în proporție de 10%, mult mai relevante fiind probele artistice de solfegiu, teoria muzicii sau dicteu melodic. Pentru A.P., chiar și nota 5 la proba de istorie de la bacaluareat ar fi fost suficientă.
Cum s-a întâmplat dezastrul. Ce a povestit în instanță
S-a întâmplat însă dezastrul. După cum avea să povestească ulterior judecătorilor, fata a ajuns la școală în intervalul orar impus, iar „organizatorii îi grăbeau pe toți, spunându-le să meargă mai repede la sala de depozitare a bagajelor, să își lase lucrurile și să intre repede în sala de examen”. Abia trezită, panicată de graba impusă de organizatori, tânăra și-a lăsat geanta în sala de bagaje, dar a uitat de telefon. Abia în timpul examenului, la mai bine de o oră de la începerea acestuia, profesorul supraveghetor care se plimba printre rândurile de bănci a observat că A.P. avea în buzunarul de la spate al pantalonilor telefonul mobil. Speriată, tânăra a explicat că uitase efectiv de el, convinsă că îl lăsase în geantă. Nu-l folosise și nici nu avea de gând. Degeaba.
Ordinul Ministerului Educației privind organizarea examenului de bacalaureat din acest an interzice ferm candidaților să aibă asupra lor ghiozdane, poșete și alte asemenea, manuale, cărți, dicționare, notițe, ciorne, telefoane, căști audio ori calculatoare. Deținerea oricărui astfel de obiect, chiar nefolosit, este considerat tentativă de fraudă. Singura sancțiune prevăzută de ordin, fără nicio nuanță, constă în eliminarea din examen, anularea notelor obținute până atunci și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.
Decizia de a o elimina din examen era perfect acoperită legal
Normele legale nu impun ca intenția de fraudă să fi fost dovedită, ca elevul să fi fost prins încercând să copieze. Decizia profesorilor de a o elimina pe A.P. din examen era perfect acoperită legal. Pentru fată însă, acest fapt însemna ca, cel mai probabil, să nu poată încerca să dea admiterea la facultate decât abia în 2026, când colegii săi de generație ar fi terminat studiile de licență.
Interdicția aplicată fetei de a mai participa la examenul de bacalaureat în următoarele două sesiuni, respectiv august acest an și iunie 2025 o obliga să se prezinte la bacalaureat cel mai devreme în toamna lui 2025. Or, secția din cadrul UAGE pe care A.P. vrea să o urmeze oferă anual doar 10 locuri în sesiunea de vară. Șansele ca vreunul să rămână neocupat până în toamnă, pentru o eventuală sesiune de admitere organizată în septembrie 2025 sunt mici. Astfel, A.P. ar fi ajuns să-și înceapă studiile de licență abia în 2026.
Tânăra a cerut Tribunalului suspendarea efectelor administrative ale procesului-verbal întocmit cu ocazia eliminării din examen. Urmarea ar fi fost recunoașterea notelor obținute la probele deja susținute și obligarea Inspectoratului Școlar Județean să o înscrie pe lista de candidați la sesiunea examenului de bacalaureat care urmează să înceapă pe 8 august.
Ce spun judecătorii
De cealaltă parte, juriștii IȘJ au cerut respingerea acțiunii, invocând prevederile ordinului Ministerului Educației deja menționate.
Conform legii, pentru a se putea dispune suspendarea executării unui act administrativ trebuie să existe un caz bine justificat, respectiv îndoieli serioase cu privire la legalitatea actului și o pagubă iminentă care s-ar produce prin aplicarea actului respectiv. În privința pagubei suferite de A.P., aceasta era clară. Magistrații Tribunalului au ajuns la concluzia că și în privința legalității procesului-verbal se ridicau serioase semne de întrebare, întrucât sancțiunea, respectiv eliminarea din examen era excesiv de dură raportat la fapta comisă. De fapt, tânăra nu se făcea vinovată de nimic reprobabil. Judecătorii au parcurs înregistrarea video a examenului, fără a putea observa vreo tentativă de fraudă din partea fetei. „Este foarte posibil ca reclamanta să fi crezut că a lăsat telefonul în geantă în camera de bagaje, că nu şi-a dat seama că îl avea asupra sa. Aceasta și în condițiile în care reclamanta a fost un elev cu rezultate foarte bune pe parcursul celor patru ani de liceu, fiind între primii patru elevi, iar la probele anterioare de bacalaureat obținuse rezultate meritorii. De altfel şi la simulările anterioare pentru bacalaureat, la proba istorie, reclamanta a obţinut rezultate foarte bune”, au constatat judecătorii.
Aceștia au obligat IȘJ să îi permită fetei să participe la sesiunea din august a bacalaureatului, ea urmând să reia și probele pe care le trecuse deja. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Publicitate și alte recomandări video