Premieră a ultimilor ani: toţi cei cinci rectori ieşeni, la aceeaşi masă, ieri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

160 de la fondarea Universităţii din Iaşi: un rar moment de unitate între universităţile ieşene

Premieră a ultimilor ani: toţi cei cinci rectori ieşeni, la aceeaşi masă, ieri

GALERIE
160 ani ceremonie universitate
  • 160 ani ceremonie universitate
- +

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi şi-au celebrat împreună rădăcinile - faptul că se trag din Universitatea din Iaşi, UAIC fiind continuatoarea oficială a acesteia, a primului loc din România unde a fost înfiinţată o instituţie de învăţământ superior în 1860. Este pentru prima dată când cele două universităţi organizează o ceremonie comună, iar evenimentul de ieri a marcat şi o serie de premiere. Este pentru prima dată când toţi cei cinci rectori ai universităţilor de stat din Iaşi participă la un eveniment comun de la momentul deschiderii festive a anului universitar pe scena Teatrului Naţional, din 2018, la care a participat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. 

Totodată, este primul eveniment comun al tuturor universităţilor de la începutul pandemiei, cu excepţia ceremoniilor de începere a anilor universitar, dar unde au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerilor, dar nu rectorii. Şi, în ultimul rând, este o ceremonie care a transmis un puternic mesaj de unitate în mediul academic ieşean, caracterizat în ultimii ani mai degrabă prin dezbinare. Prof.dr. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi”, şi prof.dr. Gerard Jităreanu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”, au avut poziţii echilibrate, militând pentru drepturile, istoria şi importanţa Iaşului universitar, în contextul în care există conflicte importante, finalizate cu acţiuni în instanţă, cu actuala conducerea a UAIC.

„Noi, cei de la marea universitate ieşeană, alcătuim o mare familie. Şi în acest an atipic, aşezat sub zodia unor pericole ştiute şi neştiute, noi, magiştri şi alumni, deopotrivă, trebuie să ne amintim de vorbele celui care a reformat şi a pus bazele învăţământului nostru modern, Spiru Haret: «Sistemul şcolar al unei ţări trebuie să fie oglinda fidelă a trebuinţelor, aspiraţiunilor şi a caracterului naţional al poporului care o locuieşte»“, a declarat Tudorel Toader la începutul discursului său. Şi rectorul UNAGE, prof.dr. Aurelian Bălăiţă, a făcut un apel la unitate academică, la păstrarea trecutului şi la recunoaşterea faţă de cei care au clădit Iaşul universitar de astăzi.

Privind în ansamblu universitatea, credem că cea mai dinamică dezvoltare s-a realizat în ultimele decenii, prin efortul rectorilor cărora le suntem profund recunoscători. Paginile bogatei istorii a primului centru universitar din România, înfiinţat acum 160 de ani, cuprind o serie de mari personalităţi care au contribuit şi contribuie substanţial la tezaurul cultural naţional şi internaţional. Fiind atenţi, activi şi ancoraţi la prezent, putem fi o punte firească între trecutul valoros de care ne mândrim şi viitorul pe care suntem responsabili să îl construim pentru generaţiile care vor urma”, a declarat prof.dr. Aurelian Bălăiţă. În perioada următoare vor mai fi realizate evenimente sub umbrela aniversării celor 160 de ani de la înfiinţare în colectivele ambelor universităţi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Dan CONSTANTIN

Cum să transformi o instituţie esenţială pentru piaţa asigurărilor într-o vacă bună de muls?

Cert este că piaţa asigurărilor nu este supravegheată în nici un fel, iar salariile lor babane sunt plătite din poliţele noastre, ale tuturor.

Filmuletul zilei

opinii

Irimia. Florin Irimia

Codrin Liviu CUȚITARU

Irimia. Florin Irimia

„Cazul” prezenţei prozatorului Florin Irimia pe lista de „activitate ştiinţifică zero” a Universităţii din Iaşi îmi demonstrează clar nebunia în care s-a ajuns cu „scientometria”. Acest monstru e pe cale să anuleze diversitatea şi bogăţia experienţei intelectuale, care ar trebui să stea la temelia vieţii universitare. Este noul „nazism” academic şi nu greşesc deloc emiţând o asemenea comparaţie.

Câteva date statistice recente (I)

George ŢURCĂNAŞU

Câteva date statistice recente (I)

În plan regional, cele opt judeţe ale Moldovei au coborât sub 4 milioane de locuitori, involuţia demografică având valori peste media naţională (-9 la mie). Alături de judeţul Iaşi, doar Suceava are un declin inferior mediei naţionale (-6,4 la mie). Toate celelalte judeţe au pierdut între 11,2 şi 13,8 la mie din populaţie.

Minciuna de aur

Bogdan ILIESCU

Minciuna de aur

„A lie told often enough becomes the truth.” (O minciună spusă suficient de des devine adevărul.) Vladimir Lenin

pulspulspuls

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

E clară treabă, fraţilor: oamenii lui Mihăiţă sunt toţi în fundul gol!

Nu ştim dacă ştiţi, dar, pe lângă un fin analist cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, amicul nostru Archibald Tănase este şi un vechi şi încercat şofer în traficul infernal din Iaşi. 

Caricatura zilei

Toc

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.