anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

PREMIERĂ: Avem cei mai bogaţi consilieri. Cei 27 membri ai CL Iaşi au venituri totale de un milion de euro

GALERIE
consilieri locali
 • consilieri locali
- +

Vremurile când printre aleşi locali aveam poeţi ce trăiau din scris la limita decenţei sau profesori modeşti ce se limitau la salariul egal cu al măturătorilor de stradă par să fi apus definitiv la Iaşi. Potrivit recentelor declaraţii de avere ale consilierilor locali ieşeni aleşi anul trecut, avem un for deliberativ în care marii dezvoltatori imobiliari se calcă pe picioare între ei, la fel şi oameni de afaceri cu firme ce învârt zeci de milioane de euro. Nici la salariaţi cu venituri de 10-20 mii lei pe lună nu stăm rău. În premieră, numai veniturile cumulate ale tuturor celor 27 de aleşi locali sunt de aproape un milion de euro. Tot respectul pentru averile şi veniturile lor mari, dacă sunt obţinute cinstit: cine mai ia însă decizii în cunoştinţă de cauză referitor la mersul cu tramvaiul, la justeţea ajutoarelor sociale, la nesiguranţa pensionarilor etc.?

Cei 27 de consilieri locali ai Iaşului au avut anul trecut, în total, venituri de aproape un milion de euro: o premieră pentru structura deliberativului local, în care până anul trecut găseai mereu şi mulţi aleşi cu venituri mo­deste. Dacă am lua în calcul şi veniturile familiilor actualilor aleşi atunci suma creşte cu cel puţin 50%. Afacerile firmelor în care sunt implicaţi consilierii au mers „brici“ anul trecut, veniturile din dividende fiind sub­stan­ţiale în cazul unora: doar un singur consilier a luat aproape două milioane lei. Aleşii s-au specializat şi în tranzacţii imobiliare: au vândut apartamente şi vile pe bandă rulantă în ultimul an. Surpriza vine de la PSD, unde un consilier a vândut nouă apartamente şi o casă, iar numele nu este Florin Boca. Tranzacţii găsim şi la acesta din urmă, dar de o anvergură mai mică faţă de anii trecuţi. Nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos: un consilier a vândut trei case şi un teren, iar altul a cumpărat două terenuri şi două apartamente. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi principalele modificări care au intervenit în averile consilierilor locali în ultimul an.

Vlad Nedelcu a vândut un bloc şi o casă

Un debut în forţă pe piaţa imobiliară a avut consilierul PSD Vlad Nedelcu. După ce a vândut o casă din Miroslava în 2015 (596.000 lei), social-democratul a investit în construirea unui bloc cu 11 apartamente în Valea Lupului. Dintre acestea, nouă apartamente i-au aparţinut şi pe toate le-a vândut în perioada august 2016 - iulie 2017. În declaraţia de avere publicată alaltăieri, dar completată pe 15 iunie de consilier, figurează vândute doar şase apartamente, pe care a obţinut 567.798 lei şi 30.000 euro. Contactat telefonic ieri, Nedelcu a confirmat că a vândut în ultimele săptămâni şi celelalte trei apartamente. În plus, consilierul a mai vândut, în iulie 2016, o altă casă pe care o avea în proprietate în Miroslava pentru suma de 672.870 lei şi 4.114 euro. Tot în ultimul an, Nedelcu a făcut trei credite în valoare totală de 675.125 lei, cel mai mare dintre acestea (350.000 lei) fiind scadent în 2019, iar celelalte două în 2046. Consilierul PSD deţine în proprietate patru terenuri în suprafaţă totală de 2,5 ha, iar două dintre acestea au fost achiziţionat tot în ultimul an. Alte achiziţii făcute în 2016 de Nedelcu constau în cumpărarea a trei apartamente pe raza municipiului Iaşi. Nu în ultimul rând, social-democratul a achiziţionat şi o maşină care a fost fabricată în 1979 (Lada 1200M). Consilierul deţine şi mai multe bunuri (colecţii de artă plastică, cărţi, reviste, albu­me, obiecte decor) pe care le-a evaluat la 177.000 euro. Faţă de declaraţia anterioară, unele schimbări au apărut şi în plasamentele făcute de către consilier. Astfel, suma pe care a împrumutat-o mamei sale a ajuns la 130.000 euro (faţă de 83.000 euro în 2015) şi a mai acordat alte două împrumuturi unei persoane fizice (28.000 euro) şi unei firme (295.500 lei, Plastic Inject SRL). La capitolul venituri, Nedelcu a declarat o sumă totală de 93.826 lei, dar aproape jumătate din aceşti bani re­prezintă o restituire de TVA. Totodată, o altă sursă de venit constă în ratele primite de la persoană fizică căreia i-a vândut un apartament (9.000 euro pe întreg anul).

Surdu (PSD) - cel mai înstărit

Schimbări substanţiale în declaraţia de avere au survenit şi în cazul unui alt consilier PSD, Gabriel Surdu. Anul trecut declara 7 terenuri şi 16 locuinţe (9 în construcţie), iar anul acesta deţine 11 terenuri şi 18 imobile (trei apartamente, 10 vile - 9 tot în cons­trucţie, 2 case de vacanţă, o clădire de birouri şi un spaţiu comercial). De menţionat că patru terenuri şi trei imobile au intrat în proprietatea lui Surdu în prima jumătate a acestui an. În 2016, Surdu a vândut două terenuri şi un apartament pe care a obţinut, în total, peste 1,6 milioane lei şi 41.000 euro. În bănci, consilierul PSD are conturi cu o valoare la zi de 1,2 milioane lei şi 45.000 euro. În ultimul an, Surdu a suplimentat fondurile cu care îşi cre­ditează firmele (companii din grupul Ter­ramold) cu 26% până la concurenţa sumei de 15,2 milioane lei, el încasând dividende afe­rente anului 2016 în valoarea de peste 700.000 lei. De precizat că, din această sumă (15,2 mil.), 720.588 lei reprezintă două împrumuturi către două persoane fizice. Surdu are şi datorii: 135.400 lei la rude şi 11.000 euro la bănci. Averea lui Surdu este întregită cu o colecţie de bijuterii (155.000 euro) şi o colecţie de ceasuri (55.000 euro). La capitolul venituri, Surdu a încasat, în total, circa 820.000 lei, dar cea mai mare parte a acestei sume reprezintă dividendele menţio­nate mai sus.

1,95 milioane lei din dividende

Unul dintre cei mai bogaţi consilieri locali este Cristinel Corozal (ALDE). El a obţinut şi cele mai mari venituri anul trecut dintre toţi aleşii: 1,96 milioane lei, aproape toată suma provenind din dividende, Corozal având interese în cel puţin opt fime. Consilierul are afaceri în zona de baruri şi jocuri de noroc. Cel mai probabil, încasările mari din dividende stau la baza creşterii cu 55%, în ulti­mul an, a activelor sale financiare, până la concurenţa sumei de 4,2 milioane lei. Faţă de Surdu, Corozal şi-a împrumutat firmele cu doar 185.000 lei. La capitolul bunuri, consilierul local deţine două terenuri şi un apartament.

Boca conduce un Dodge: nu figurează în declaraţie

Fost preşedinte al Comisiei de urbanism, Florin Boca, a continuat şi el în ultimul an afacerile imobiliare. În perioada iunie 2016 - februarie 2017, Boca a vândut un apartament (35.000 euro) şi un teren (92.000 lei), după ce, în perioada decembrie 2015 - mai 2016, vânduse alte cinci apartamente. O altă tranzacţie recentă a lui Boca a vizat înstrăinarea unui Porsche (49.850 lei). De remarcat că, de circa două luni, Boca conduce un Dodge model mare, dar autoturismul de teren nu figurează în declaraţia de avere. Consilierul nu a putut fi contactat ieri pentru explicaţii. La nivel de bunuri, Boca are în proprietate patru terenuri, o vilă şi cinci apartamente. Activele financiare ale consilierului ajung la peste un milion de lei, într-o uşoară creştere faţă de anul trecut. Totodată, Boca susţine că a împrumutat o rudă cu peste 83.000 euro. Oficial, Boca nu declară că are interese în vreo firmă, dar, aşa cum a arătat „Ziarul de Iaşi“ anul trecut, consilierul derulează afaceri imobiliare prin intermediul companiei Rafant, patronată de sora sa. Firma a preluat anul trecut de la Boca o „casă cu 14 camere“ şi a transformat-o, în scurt timp, într-un bloc cu 14 apartamente. Nici până astăzi Primăria nu a dat explicaţii coerente pe acest subiect, în contextul în care între emiterea autorizaţiei de construire pentru bloc şi procesul verbal de recepţie a imobilului au trecut doar două săptămâni. Un alt proiect al firmei este pe cale să demareze în centrul Iaşului, vizavi de Palas, şi constă în construirea de locuinţe colective şi spaţii de birouri. 

Cum stau la avere viceprimarii

O modificare în averea viceprimarului Ga­briel Harabagiu vizează reducerea împrumutului acordat către firma Kemystar Consul­ting, unde soţia lui este director economic. În 2016, edilul a precizat că a împrumutat compania cu 35.375 lei, iar în actuala declaraţie suma ajunge la doar 7.092 lei, semn că dife­renţa de bani i-a fost returnată. La capitolul venituri, viceprimarul a obţinut aproape 54.000 lei. În prima jumătate a anului trecut, Harabagiu a fost director al firmei Eco Ambalaje Recycle SRL, companie de unde soţia lui a încasat dividende aferente anului 2016 în valoare de peste 230.000 lei. Bazele firmei au fost puse de către actualul viceprimar, dar el s-a retras din acţionarat. La fel ca în cazul lui Boca, şi Harabagiu conduce o maşină (Nissan Qashqai) care nu figurează în declaraţia de avere. Contactat ieri, viceprimarul ne-a precizat că autoturismul este al tatălui său.

În declaraţia de avere a viceprimarului Radu Botez figurează în continuare împrumutul acordat în nume personal firmei CD Total SRL în valoare de 2,5 milioane lei. În prima jumătate a anului trecut, Botez a fost administrator al companiei pe care tot el a înfiinţat-o în urmă cu mai mult timp. La nivel de venituri, viceprimarul a obţinut circa 57.000 lei anul trecut, dar mai bine de jumătate din această sumă provine din închirierea unui spa­ţiu. Ambii edili au mai multe locuinţe şi terenuri în diverse zone ale oraşului.

Un liberal a vândut trei case şi un teren

Consilierul PNL Tudor Dornean, membru al Comisiei de urbanism, a vândut, în perioada iunie - decembrie 2016, trei case şi un teren. De pe urma tranzacţiilor, liberalul a încasat aproape 270.000 euro. În prezent, el mai deţine un teren şi un apartament, iar datoriile la bănci se ridică 59.000 euro, unul dintre cele două credite pe care le are fiind contractat în 2017. În ceea ce priveşte veniturile pe 2016, Dornean a încasat 67.000 lei, cea mai mare parte din această sumă provenind din dividende (55.000 lei).  Un coleg de-al său de partid, Eduard Boz, care este şi liderul consilierilor PNL, şi-a întregit în acest an averea cu două terenuri (alte două fiind deja în proprietatea lui) şi două apartamente. În 2016, Boz a contractat şi un credit (163.800 lei). Liberalul derulează şi afaceri cu statul, el asigurând asistenţă juridică comunei Moţca în baza unui contract încheiat pe patru ani încă din vremea când era consilier judeţean (august 2013), valoarea fiind de 74.500 lei. În declaraţia de interese a unui consilier PNL (Vlad Ghizdovăţ) găsim, de asemenea, mai multe contracte cu statul (unităţi spitaliceşti) în sumă totală de 54.800 lei. Ghizdovăţ a trecut şi două contracte încheiate cu UMF obţinute prin concurs: unul de 200.000 lei (valabil cinci ani, contract de muncă) şi celălalt de 5.000 lei (valabil 11 luni, contract de cercetare). Un alt consilier PNL, Alexandru Coţofan, a vândut, în mai 2017, un apartament pe care l-a moştenit cu 685.000 lei. În acelaşi timp, liberalul a suplimentat împrumutul pe care l-a acordat propriei firme cu 100.000 lei, el având de recuperat de la Gemite Ro SRL o sumă totală de 300.000 lei. Unul dintre consilierii PNL, Etienne Ignat, şi-a rotunjit veniturile de anul trecut cu 4.247 euro pe care i-a primit de la Google (Adsense - serviciu prin care proprietarii de site-uri câştigă bani prin afişarea de reclame recomandate de Google).  

Ce modificări au mai fost

Consilierul ALDE Violeta Găburici s-a înscris la masa credale a unei firme (Concept MSG Trade SRL) cu suma de 977.570 lei, iar de la alte trei firme (toate asociate cu brandul Ravioli) are de recuperat peste un milion de lei. Găburici este unul dintre colecţionarii din CL, ea declarând că deţine colecţii de artă, numismatică, filatelie, obiecte de artă şi bijuterii cu o valoare estimată de 200.000 euro. Consilierii cel mai bine plătiţi sunt profesorii universitari. De exemplu, Paul Boişteanu (PSD), decan în cadrul Universităţii Agrono­mice, a încasat anul trecut 186.882 lei (15.500 lei/lună), în timp ce Marcel Istrati a primit de la Universitatea Tehnică o sumă de 147.473 lei (12.300 lei/lună). În schimb, medicul Că­lin Scripcaru a obţinut anul trecut cele mai mari venituri salariale (310.006 lei, sau 25.800 lei/lună)) din nu mai puţin de cinci surse: Institutul de Medicină Legală, Univer­sitatea „Al.I. Cuza“, UMF, Universitatea „Apollonia“, Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava şi CL Iaşi. Spre diferenţă, activitatea de consilier local le aduce acestora undeva peste 8.000 lei pe an. Consilierul local Mihail Pintilei (PSD) a câştigat anul trecut de 12 ori mai puţin decât soţia sa. Social-democratul a declarat că veniturile lui au fost, în total, de circa 64.000 lei, în timp ce soţia a obţinut peste 800.000 lei din servicii medicale. În cazul celorlalţi consilieri, nu au fost înregistrate modificări substanţiale în ceea ce priveşte evoluţia averii în ultimele 12 luni. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.