anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Comunicat de presă

Premieră film documentar “IAȘI AVATAR”

GALERIE
film documenar, iasi avatar
 • film documenar, iasi avatar
- +

Trecut prin foc și sabie, incendiat, asediat, bombardat, lovit de epidemii și distrus de cutremure, orașul Iași a fost victima unui lung șir de catastrofe. Aproape ras din temelii de mai multe ori în decursul istoriei, orașul a renăscut din propria cenușă iar comunitatea ieșeană a rezistat tuturor momentelor care i-au amenințat existența.

Vă invităm marți, de la ora 19.00 la proiecția în premieră a filmului documentar “IAȘI AVATAR”, sub cupola Palatului Braunștein (etajul 4). 
 
Personajul fimului documentar, orașul Iași și comunitatea ieșeană sunt un simbol al rezilienței de peste veacuri. În Evul Mediu și în epoca premodernă, principatului Moldovei, se afla la confluența a trei imperii care își disputau teritoriul, fiind adesea o țintă pentru diferitele armate aflate în expediții de cucerire. Amenințarea venea și dinspre stepele Asiei de unde năvăleau hoardele de tătari sau cazaci puse pe jaf și prădăciuni. Desele războaie dintre turci, austrieci și ruși au transformat Moldova în câmp de bătălie și obiect al tranzacțiilor teritoriale iar Iașul a suferit o serie de ocupații militare. Nu numai războaiele au provocat distrugeri și teroare, ci și molimele. Populația a fost aproape decimată de ciumă și holeră. În epocă modernă, Iașul a suferit distrugeri importante în timpul primului război mondial, dar mai ales în cel de-al doilea, când și-a pierdut aproape jumătate din zestrea arhitecturală. Aflat în ruine în diverse epoci, orașul s-a reconfigurat, s-a modernizat, a renăscut iar comunitatea ieșeană a supraviețuit tuturor tragediilor. Inspirat din realitatea tragică din Ucraina, filmul documentar își dorește să fie un prilej de reflecție asupra a ceea ce a am fost, a ceea ce suntem și a ceea ce vom fi.  
Proiecția filmului-documentar va fi urmată de o întâlnire cu istoricii prof. dr. Laurențiu Rădvan, dr. Mihai Mîrza, dr. Dorin Dobrincu, dr. Cătălin Botoșineanu, conf. dr. Florea Ioncioaia, dr. Sorin Grigoruță și medicul prof. dr. Eugen Târcoveanu.
 
Gazda evenimentului este doamna dr. Aurica Ichim.
 
Filmul-documentar a fost realizat de Alina Țiței (scenariu, regie), Dan Istrate, Ceciliu Tabără, Andrei Lisacoschi, Elias Doboș (imagine), Ramona Lazăr (editare video), Ionuț Lazăr (voice-over, grafică).
 
Evenimentul este organizat de Asociația "Societatea de Studii Istorice din România", în cadrul proiectului Reziliență, care a beneficiat de o co-finanțare de la Primăria Municipiului Iași. 
Intrarea este liberă. Accesul în sala de proiecție se face cu liftul, de la intrarea în Palatul Braunstein dinspre strada Ștefan cel Mare.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.