anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.08.2020

Premieră în CL: Judecătorii au pus 7 proiecte pe ordinea de zi, refuzate mereu de Chirica

GALERIE
consiliu local iasi
  • consiliu local iasi
- +
Acestea erau iniţiate de doi consilieri liberali. Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat sunt singurii care i se mai opun lui Mihai Chirica. „Ne-am adresat instanţei care ne-a dat dreptate: primarul Chirica a încălcat legea refuzând introducerea proiectelor pe ordinea de zi a şedinţei de CL“, arată Timofciuc
Consilierii locali se vor reuni la sfârşitul acestei săptămâni în a cincea şedinţă de plen din 2020. Plenul convocat pentru vineri va bifa o premieră: 7 proiecte de hotărâre au fost introduse pe ordinea de zi în urma unei decizii judecătoreşti. Proiectele au fost iniţiate, în ultimii ani, de liberalii Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat, dar executivul a refuzat să le introducă în plen deşi există o obligaţie legală în acest sens. Cei doi consilieri au peste 30 de proiecte de hotărâre în aceeaşi situaţie, dar pe ordinea de zi au fost incluse doar acele proiecte care au făcut obiectul procesului deschis în instanţă de către Timofciuc şi Ignat. Chiar dacă vor intra în plen, probabilitatea de a fi aprobate este redusă: cei doi consilieri PNL sunt singurii dintre cei 27 de reprezentanţi ai partidelor în CL care mai formează opoziţia politică, restul colegilor lor din PNL, PSD, ALDE şi PMP fiind favorabili primarului Mihai Chirica.
 
Proiectele constau în realizarea unor sensuri giratorii, înfiinţarea unei Comisii de anchetă, aprobarea unui regulament pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare (proiect rămas fără obiect - executivul Primăriei a propus şi aprobat în plen un proiect similar), înfiinţarea unui compartiment la Primărie pentru „urgenţe urbane“, crearea unui fond anual pentru finanţarea asociaţiilor de proprietari, încheierea unui parteneriat cu o ONG pentru includerea Iaşului într-o reţea turistică şi înscrierea Iaşului într-un program desfăşurat de Waze. „Am reuşit, printr-o hotărâre judecătorească, să îl obligăm pe primarul Chirica să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de CL 7 proiecte de hotărâre pe care le-am iniţiat în ultimii ani. Într-un mod abuziv, a refuzat să le pună în dezbaterea CL. Ne-am adresat instanţei care ne-a dat dreptate: primarul Chirica a încălcat legea refuzând introducerea proiectelor pe ordinea de zi a şedinţei de CL“, a comentat consilierul Răzvan Timofciuc.
 
De-a lungul timpului, prin voinţa executivului, aliat cu PSD, proiectele enumerate mai sus nu au fost incluse pe ordinea de zi a şedinţelor, fiind invocate diverse motive care au tergiversat dezbaterea lor în plen. 
 
În şedinţa de vineri, consilierii locali vor avea la mapă un număr de aproape 60 de proiecte de hotărâre. Acestea fac referire la creşterea cuantumului unor amenzi pentru diverse abateri, aprobarea calendarului de evenimente pentru lunile martie şi aprilie, realizarea unui schimb de teren în Cicoarei care să asigure supralărgirea str. Sofia Nădejde, adoptarea mai multor planuri urbanistice, încheierea unor protocoale cu organizaţii neguvernamentale, completarea programului de transport al CTP (se înfiinţează traseul 54: Tg Cucu - Sărărie - şos. Ştefan cel Mare - bld. C.A. Rosetti), interzicerea comercializării şi utilizării petardelor de orice tip (amenzi de până la 2.500 lei) şi aprobarea unui regulament de organizare şi desfăşurare a jocurilor de artificii pe raza municipiului (orice eveniment de acest fel va avea nevoie de aviz de la Primărie - fiind introdusă şi o taxă de 556 lei/10 minute - şi alte instituţii, în caz contrar fiind prevăzute amenzi de până la 2.500 lei).
 
Alex ANDREI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un preşedinte discret

Lucian DÎRDALA

Un preşedinte discret

Nu se pune problema să stabilim, aici, pattern-uri ambiţioase. Se poate, totuşi, observa că preşedinţii Senatului din guvernările dominate de Ion Iliescu au fost politicieni lipsiţi de ambiţia de a controla partidul sau guvernul, acceptând fără obiecţii supremaţia lui Ion Iliescu.

Filmuletul zilei

opinii

Ultima mineriadă (I)

Florin CÎNTIC

Ultima mineriadă (I)

Faptul că la presiunea societăţii civile conducerea DIICOT a hotărât să infirme în mare măsură scandaloasa încercare de muşamalizare făcută de procurorul Doru Stoica arată cât de exploziv este dosarul represiunii din 10 august 2018.

Imagine all the people...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Imagine all the people...

Memoriei lui Philippe Muray (1945-2006)

Efemeride electronice

Ioan MILICĂ

Efemeride electronice

pulspulspuls

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Mult iubite Înalpreasfinţite Teo Fan-Fan,

Cu nespusă sfială ridicăm privirea spre mitra Sfinţiei voastre, convinşi fiind că îndrăzneala ne va fi iertată, iar rostirea noastră păcătoasă va fi aşişderea trecută cu vederea, dacă se va dovedi nevrednică de înalta judecată a Sfinţiei Voastre.

Caricatura zilei

3 AM

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.