Premieră în CL: Judecătorii au pus 7 proiecte pe ordinea de zi, refuzate mereu de Chirica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Premieră în CL: Judecătorii au pus 7 proiecte pe ordinea de zi, refuzate mereu de Chirica

GALERIE
consiliu local iasi
  • consiliu local iasi
- +
Acestea erau iniţiate de doi consilieri liberali. Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat sunt singurii care i se mai opun lui Mihai Chirica. „Ne-am adresat instanţei care ne-a dat dreptate: primarul Chirica a încălcat legea refuzând introducerea proiectelor pe ordinea de zi a şedinţei de CL“, arată Timofciuc
Consilierii locali se vor reuni la sfârşitul acestei săptămâni în a cincea şedinţă de plen din 2020. Plenul convocat pentru vineri va bifa o premieră: 7 proiecte de hotărâre au fost introduse pe ordinea de zi în urma unei decizii judecătoreşti. Proiectele au fost iniţiate, în ultimii ani, de liberalii Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat, dar executivul a refuzat să le introducă în plen deşi există o obligaţie legală în acest sens. Cei doi consilieri au peste 30 de proiecte de hotărâre în aceeaşi situaţie, dar pe ordinea de zi au fost incluse doar acele proiecte care au făcut obiectul procesului deschis în instanţă de către Timofciuc şi Ignat. Chiar dacă vor intra în plen, probabilitatea de a fi aprobate este redusă: cei doi consilieri PNL sunt singurii dintre cei 27 de reprezentanţi ai partidelor în CL care mai formează opoziţia politică, restul colegilor lor din PNL, PSD, ALDE şi PMP fiind favorabili primarului Mihai Chirica.
 
Proiectele constau în realizarea unor sensuri giratorii, înfiinţarea unei Comisii de anchetă, aprobarea unui regulament pentru acordarea titlului de cetăţean de onoare (proiect rămas fără obiect - executivul Primăriei a propus şi aprobat în plen un proiect similar), înfiinţarea unui compartiment la Primărie pentru „urgenţe urbane“, crearea unui fond anual pentru finanţarea asociaţiilor de proprietari, încheierea unui parteneriat cu o ONG pentru includerea Iaşului într-o reţea turistică şi înscrierea Iaşului într-un program desfăşurat de Waze. „Am reuşit, printr-o hotărâre judecătorească, să îl obligăm pe primarul Chirica să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de CL 7 proiecte de hotărâre pe care le-am iniţiat în ultimii ani. Într-un mod abuziv, a refuzat să le pună în dezbaterea CL. Ne-am adresat instanţei care ne-a dat dreptate: primarul Chirica a încălcat legea refuzând introducerea proiectelor pe ordinea de zi a şedinţei de CL“, a comentat consilierul Răzvan Timofciuc.
 
De-a lungul timpului, prin voinţa executivului, aliat cu PSD, proiectele enumerate mai sus nu au fost incluse pe ordinea de zi a şedinţelor, fiind invocate diverse motive care au tergiversat dezbaterea lor în plen. 
 
În şedinţa de vineri, consilierii locali vor avea la mapă un număr de aproape 60 de proiecte de hotărâre. Acestea fac referire la creşterea cuantumului unor amenzi pentru diverse abateri, aprobarea calendarului de evenimente pentru lunile martie şi aprilie, realizarea unui schimb de teren în Cicoarei care să asigure supralărgirea str. Sofia Nădejde, adoptarea mai multor planuri urbanistice, încheierea unor protocoale cu organizaţii neguvernamentale, completarea programului de transport al CTP (se înfiinţează traseul 54: Tg Cucu - Sărărie - şos. Ştefan cel Mare - bld. C.A. Rosetti), interzicerea comercializării şi utilizării petardelor de orice tip (amenzi de până la 2.500 lei) şi aprobarea unui regulament de organizare şi desfăşurare a jocurilor de artificii pe raza municipiului (orice eveniment de acest fel va avea nevoie de aviz de la Primărie - fiind introdusă şi o taxă de 556 lei/10 minute - şi alte instituţii, în caz contrar fiind prevăzute amenzi de până la 2.500 lei).
 
Alex ANDREI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.