anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Premieră în istoria sa de 100 de ani, de la A. Philippide până azi: Institutul de Filologie Română din Iaşi are director o femeie

GALERIE
Gabriela-Haja
 • Gabriela-Haja
- +

Institutul de Filologie Română din Iaşi sparge barierele de gen, pentru prima dată în istoria sa de aproape 100 de ani, prin desemnarea unei femei în funcţia de director al instituţiei. Gabriela Haja a câştigat concursul pentru şefia Institutului Al. Philippide şi a fost instalată în funcţie, pentru un mandat de patru ani, începând cu data de 15 septembrie.

 

În cadrul Academiei Române, Gabriela Haja şi-a dedicat ultimii 28 de ani cercetării limbii române, cercetări fundamentale, de lexicografie sau lexicologie şi este unul dintre specialiştii în limba română care se pot intitula autori ai Dicţionarului Limbii Române şi al Dicţionarului Tezaur al Limbii Române. Din 2006, Gabriela Haja a şi coordonat activităţile de cercetare ştiinţifică desfăşurate la Iaşi în cadrul proiectului Dicţionarul limbii române.

Institutul de Filologie Română, care avea să poarte numele patronului ştiinţific A. Philippide (de la 6 decembrie 1933, după moartea marelui lingvist), s-a înfiinţat la Iaşi în 1927, pe lângă Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Iaşi, în urma demersului profesorilor A. Philippide şi Giorge Pascu. Gabriela Haja este prima femeie numită la conducerea institutului după 95 de ani de la înfiinţare.

CITESTE SI: ZdI TV: Iaşii, Iaşiul sau Iaşul? Un incitant interviu cu cercetătoarea din Iaşi care lucrează la Dicţionarul Tezaur al Academiei

“Pentru mine este o funcţie cu totul onorantă, fiindcă echipele de cercetători de la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” sunt formate din specialişti de elită, formaţi în proiecte de cercetare de o mare importanţă pentru limba şi cultura română. Lucrările pe care noi le realizăm susţin una dintre menirile Academiei Române, aceea de a promova şi de a cultiva limba şi literatura română în contextul culturii universale. Şi cred că, prin competenţele noastre, putem contribui în bună măsură la dezvoltarea armonioasă în regiunea de Nord-Est a României”, a declarat pentru Ziarul de Iaşi, Gabriela Haja.

Departamentele specializate ale Institutului de Filologie Română din Iaşi derulează proiecte fundamentale pentru cultura română în domeniile lexicografie, dialectologie, toponimie, etnografie şi folclor. Pe lângă lucrările din planul Academiei Române, cercetătorii au publicat alte peste 70 de volume cuprinzând monografii, studii şi articole, câteva zeci de ediţii din opere literare, critice sau lingvistice, peste o mie de articole şi studii publicate în volume colective şi în reviste din ţară şi din străinătate.

“Îmi doresc, în primul rând, ca toate proiectele şi volumele pe care noi le publicăm, majoritatea din fonduri bugetare, să fie cât mai bine cunoscute şi folosite. Pentru că rolul nostru tocmai acesta este: să creăm lucrări în folosul culturii române, pentru toţi vorbitorii de limbă română. Ceea ce realizăm noi reprezintă şi modele de limbaj ştiinţific, şi instrumente ori resurse pe care le pot folosi cei care sunt interesaţi de limba şi literatura română, cei care predau aceste ştiinţe în şcoli şi în universităţi, cei care le studiază Dacă, până în urmă cu nişte ani, aceste lucrări puteau fi consultate numai în puţine biblioteci din ţară ori din străinătate, din acest an o parte dintre ele sunt publicate online pe SOLIROM, platforma Academiei Române (https://solirom.ro/)”, a adăugat noul dirrector al Institutului Al. Philippide.

Conştienţi că limbajul informatic începe să câştige tot mai mult teren, într-o lume dominată de tehnologie, Gabriela Haja îşi propune ca pe perioada mandatului ei de director să pună “tehnologia în slujba umanismului, adică a elementelor definitorii pentru umanitate: limba şi limbajul ca formă de comunicare şi de expresie, de creaţie dacă vreţi, istoria literaturii şi a culturii noastre, a operelor de autor, dar şi a operelor anonime, colective, din cultura populară ori tradiţională” şi se declară gata să deschidă porţile Academiei – de la Institutul de Filologie – pentru oricine e interesat să afle mai multe despre limba română. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.