anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Premiera in Romania, la Iasi. Afli daca ai sau vei face cancer cu o picatura de sange

GALERIE
umf
 • umf
- +

 

Când cineva din familie a avut cancer, apare frecvent întrebarea: ”Voi face şi eu această boală cumplită?”. Ieşenii au acum şansa de a afla dacă au predispoziţie ereditară la cancer. În premieră pentru România, la Iaşi se deschide Centrul de Oncogenetică, în urma colaborării între Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" şi Institutul Regional de Oncologie. Laboratorul de Diagnostic Molecular din cadrul acestui centru dispune de tehnologii de ultimă oră, astfel încât, pe baza unui test de sânge, ieşenii care au sau au avut bolnavi de cancer în familie pot afla dacă prezintă sau nu riscul de a dezvolta boala.

 

Proiectul, realizat în premieră naţională de ÜMF Gr. T. Popa Iaşi, înscrie medicina ieşeana pe lista centrelor occidentale unde lupta cu maladia numită cancer este dusă la un cu totul alt nivel:Nu mai vorbim de încetinirea avansării tumorilor maligne şi tratarea, eventual paleativă, a simptomelor, ci de vindecarea şi prevenirea cancerului. Cum? Prin tehnologii de ultimă oră nu doar în România, ci şi în lume. Tehnologiile vor funcţiona în cadrul "Laboratorului de Diagnostic Molecular", la proiect lucrând specialiştii din cadrul Centrului de Oncogenetică al U.M.F. "Grigore T. Popa" împreună cu medicii de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, aratăprof. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii "Grigore T. Popa" Iaşi. Concret, cu ajutorul acestor tehnologii, ieşenii care au sau au avut în familie persoane cu cancer pot afla printr-un test de sânge dacă prezintă sau nu predispoziţie ereditară la cancer. Oncogenetica permite depistarea pacienţilor care prezintă un risc ereditar de a dezvolta tumori, dar şi monitorizarea şi consilierea medicală a acestora pentru a preveni sau întârzia cât mai mult instalarea bolii. Vorbim aşadar nu doar de descoperirea precoce, în stadiu tratabil, a cancerului, dar şi de prevenţia lui, completează prof. Dr. Doina Azoicăi. Mai trebuie precizat că eficacitatea oncogeneticii a fost demonstratăîn lumea medicală occidentală de mai bine de 6 ani în ceea ce priveşte incidenţa şi prognosticul cancerelor, în special în cazul pacienţilor afectaţi de cancer mamar, ovarian sau de colon.La baza înfiinţării Centrului de Oncogenetică a Ü.M.F. Grigore T. Popa Iaşi stă colaborarea pe care o avem de peste 7 ani cu o echipă de specialişti francezi condusă de Prof. Yves-Jean Bignon din Clermont-Ferrand (Franţa), iniţiatorul oncogeneticii în Franţa şi unul dintre primii oncogeneticieni din Europa şi din lume, a subliniat prof. dr. Doina Azoicăi.

”Oncogenetica permite depistarea persoanelor care prezintă un risc ereditar de a dezvolta tumori, dar şi monitorizarea şi consilierea medicală a acestora pentru a preveni sau întârzia cât mai mult instalarea bolii. Vorbim aşadar nu doar de descoperirea precoce, în stadiu tratabil, a cancerului, dar şi de prevenţia lui”, arată prof. dr. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii "Grigore T. Popa" Iaşi

Cum vă puteţi înscrie pentru testare

Testul nu este complicat pentru pacient: presupune prelevarea unei probe de sânge.”Rezultatele arată prezenţa sau absenţa unei predispoziţii ereditare la cancer. Pentru persoanele cu risc exista mai multe soluţii: supravegherea intensivă, chimioprevenţia şi chirurgia profilactică. Toţi cei diagnosticaţi cu un risc ereditar vor intra într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată (PSOP). Durata unui test de diagnostic oncogenetic molecular este între 8-12 luni pentru un test complet şi de 1-2 luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat, explică prof. Dr. Doina Azoicăi. Persoanele sănătoase care au rude cu cancer în familie şi doresc să beneficieze de această testare trebuie să se adreseze secretariatului Centrului de Oncogenetică din cadrul UMF "Grigore T. Popa" Iaşi. Coordonatele şi organizarea programărilor vor fi în curând disponibile pe site-ul web al Centrului de Oncogenetică.

Înfiinţarea acestui centru reprezintă o şansă pentru ieşeni de a preveni sau a întârzia apariţia cancerului

Cât de necesară era înfiinţarea unui astfel de centru o spun clar statisticile: în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 95.000 de cazuri noi de cancer, din care majoritatea în stadii avansate. ”Dar, cancerul poate fi tratat şi vindecat dacă este descoperit într-un stadiu incipient. Mai mult, cancerul poate fi prevenit!  Prin înfiinţarea Centrului de Oncogenetică oferim ieşenilor şansa de a preveni sau a întârzia apariţia cancerului. Foarte mulţi dintre noi s-au confruntat cu dramele generate de această maladie, fie în familie, fie printre cunoscuţi. Şi nu vorbim doar de drama pierderii celui drag, vorbim şi de frica debilitantă că "ai cancerul în familie", că la anul poate un frate sau o soră a celui decedat va avea aceeaşi soartă, că acelaşi sfârşit cumplit îl pot avea copiii tăi, nepoţii tăi. Eu îi invit pe ieşeni săînţeleagă un adevăr simplu: astăzi, cancerul nu mai este o sentinţă la moarte în România", a declarat  ec. Daniela Druguş, directorul general administrativ al UMF "Grigore T. Popa" Iaşi.
 
-------

“Căutam soluţii pentru acoperire totală sau măcar parţială a costului testelor

 Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sunt de circa 3.000 de euro pentru un test complet şi de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. "Preţurile sunt mari raportate la venitul mediu din ţara noastră. Căutăm însă modalităţi de acoperire totală sau măcar parţială a acestor costuri. Este un proiect prin care Universitatea de Medicinăşi Farmacie "Grigore T. Popa" Iaşi doreşte să se implice activ în prevenţia, diagnosticul şi tratamentul eficient al cancerului. De aceea, vom încerca să oferim unui număr cât mai mare ieşeni posibilitatea de a beneficia de aceste testări. Am făcut un efort financiar semnificativ pentru a putea înfiinţa Centrul de Oncogenetică: reamenajarea unui spaţiu cu destinaţie specială (30.000 euro), aparatura existentăîn Universitate, achiziţionatăîn anii anteriori pe două proiecte de cercetare (40.000 euro), aparatura în curs de achiziţie acum pentru completarea liniilor de laborator (130.000 euro). Dincolo de investiţia iniţială, costurile efective (reactivi şi materiale sanitare) sunt şi ele foarte mari, de peste peste 1.700 euro/pacient. Dincolo de cifre vorbim însă de o imensă oportunitate pentru ieşeni: au acum acces la o tehnologie medicală de ultimă oră pentru a descoperi la timp cancerul şi a putea lupta eficient cu această boală", a adăugat ec. Daniela Druguş. 
”Vorbim de o imensă oportunitate pentru ieşeni: au acum acces la o tehnologie medicală de ultimă oră pentru a descoperi la timp cancerul şi a putea lupta eficient cu această boală”, subliniază ec. Daniela Druguş, directorul general administrativ al UMF "Grigore T. Popa" Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.