Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Premieră la „Cuza“: 200 de locuri libere în cămine! Studenții aleg apartamentele

GALERIE
camin iasi
  • camin iasi
- +

O parte dintre studenţi, chiar dacă au loc în cămin, preferă din cauza condiţiilor să închirieze un apartament.

O nouă modă a început să se instaleze timid printre studenţii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC). O parte dintre ei, chiar dacă au dreptul la un loc de cazare, preferă să stea în chirie. Astfel, dacă, în anii trecuţi, mulţi dintre cei care doreau un loc în cămin nu reuşeau să îşi găsească o cameră, anul acesta, universitatea întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte ocuparea locurilor. La UAIC sunt înmatriculaţi mai bine de 23.000 de studenţi, mulţi dintre aceştia neavând domiciliul stabil în Iaşi, iar locurile de cazare disponibile sunt în număr de 5.996.

„La acest moment (n.r. - 1 noiembrie) sunt aproximativ 200 locuri libere în cămine, cu grad de neocupare mai mare pentru căminele C6 şi C8 din campusul Titu Maiorescu. Avem în vedere, în acest moment, elaborarea unui studiu mai complex cu privire la gradul de satisfacţie al condiţiilor de cazare, în corelaţie cu efortul financiar implicat, adică analiza cost - avantaje, cu avantajele şi constrângerile pieţei imobiliare“, a explicat prof.univ.dr. Mihaela Ono­frei, prorector pentru activităţi studenţeşti, parteneriate cu mediul economic şi sectorul public.

În anii trecuţi, cererea de locuri de cazare era mult mai mare, mulţi dintre cei care doreau un loc la cămin nereuşind să-l obţină.

„În anul al al II-lea nu am prins cămin, şi am fost nevoit să stau în chirie până în decembrie, când s-au eliberat locuri. Acum ştiu că sunt camere goale, chiar dacă din camere de cinci, câte erau anul trecut, sunt cazaţi doar câte patru studenţi acum“, a declarat Ionuţ M., masterand la Facultatea de Litere a UAIC, cazat în căminul C4 al UAIC.

Pretenţii mai mari

Motivele pentru care multe din camere au rămas neocupate în totalitate sunt variate.

„Cu sprijinul direct al facultăţilor am procedat la o permanentă informare a studenţilor privind locurile de cazare rămase disponibile, analizând centralizatorul zilnic al gradului de ocupare elaborat de către Direcţia Servicii Sociale Studenţeşti. Subiectul este de mare interes, în contextul scăderii numărului de studenţi, a regresului demografic şi a oportunităţii de a studia în universităţi din afara României“, a mai declarat Mihaela Onofrei.

De cealaltă parte, studenţii care au preferat să îşi caute o gazdă sau o chirie îşi motivează alegerea invocând lipsa de intimitate din cămin, preţurile sau condiţiile oferite.

„Nu am vrut un loc în cămin pentru că mi se pare greu să trăieşti cu atât de mulţi oameni în cameră. Şi în chirie stau cu mai multe fete, dar e diferit. Nu te dereanjează nimeni, iar regulile se fac de comun acord. În plus, ai baia ta, bucătăria ta. Preţurile sunt puţin mai mari, dar ai alt confort“, a explicat Maria Nica, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere a UAIC.

Tarifele de cazare în căminele de la „Cuza“ au rămas neschimbate faţă de anul trecut. Astfel, pentru un loc cu condiţii sporite, în căminul Akademos, cu doi studenţi în cameră, se plăteşte 500 de lei lunar şi 440 de lei în căminul Gaudeamus, iar pentru o cameră standard, de cinci persoane, cu baie şi bu­cătărie comune, preţul este de 120 de lei.

În ceea ce priveşte căutarea chiriilor, principalii clienţi ai agenţiilor imobiliare sunt însă studenţii străini, cei români preferând să-şi caute singuri cazare.

„Cele mai multe solicitări de închiriere le-am avut din partea studenţilor străini. Aceştia preferă zonele centrale şi apartamente de două sau trei camere şi, de regulă, închiriază singuri sau împreună cu încă o persoană, iar costurile variază între 300 şi 400 euro. Din partea studenţilor ro­mâni am primit puţine solicitări, iar cei care caută un apartament se orientează spre zonele semicentrale, cu chirii ceva mai mici, cum ar fi Podul Roş, unde preţul unui apartament cu două camere este între 200 şi 250 de euro, iar aceştia se cuplează, de obicei, cîte doi sau trei“, a declarat Cristian Bitica, consultant imobiliar, departament închirieri de la Fidelia Casa.

La Politehnică, căminele sunt pline

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) a reuşit însă să îşi ocupe aproape integral spaţiile de cazare.

„Am reuşit să ne ocupăm, în mare parte, toate locurile, rămânând doar două sau trei libere pe cămin, aproximativ 30 pe tot campusul, dar e perfect normal. Sunt studenţi care renunţă la loc după ce s-au cazat, şi în fiecare an avem astfel de cazuri“, a declarat Bogdan Budeanu, director DPSS la Universitatea Tehnică „Gheor­ghe Asachi“ din Iaşi.

Anul acesta, în campusul din Tudor Vladimirescu au avut posibilitatea să fie cazaţi şi studenţi de la UAIC, conducerea universităţii solicitând de la TUIAŞI să ofere locuri şi pentru studenţii din Copou.

„În acest moment avem un număr de 509 studenţi de la alte universități și aproximativ 350 de la UAIC. Chiar ieri (n.r. - 1 noiembrie) am avut o soli­citare de la două studente de la Cuza, care doreau să stea în aceiaşi cameră, şi am reuşit totuşi să le găsim locuri“, a precizat Bogdan Budeanu.

De pe data de 1 noiembrie, locurile de cazare de la UAIC au trecut din administrarea fa­cultăţilor în cea a campusului, iar studenţii care doresc cazare pot înainta o cerere în căminul C12, camera 5, la Biroul Social.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri