Premieră la Iaşi: A primit un rinichi de la mamă, după ce obținuse un altul de la soră acum 10 ani
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Premieră la Iaşi: A primit un rinichi de la mamă, după ce obținuse un altul de la soră acum 10 ani

GALERIE
transplant
  • transplant
- +

Centrul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ a fost gazda unei premiere, fiind efectuat al doilea transplant de rinichi la acelaşi pacient. Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a primit în urmă cu zece ani un rinichi de la sora sa, însă în acest timp funcţia rinichiului s-a diminuat pe fondul mai multor complicaţii, astfel bărbatul ajungând din nou la dializă. Una dintre complicaţii a fost reprezentantă de o infecţie cu citomegalovirus, fiind cea mai frecventă infecţie virală care apare după transplantul de rinichi, recunoscută ca un factor major pentru pierderea grefei şi creşterea incidenţei de respingere a transplantului.

A doua şansă a venit de la mama sa, care a fost de acord să doneze, în caz contrar, bărbatul trebuind să aştepte un organ compatibil de la un donator aflat în moarte cerebrală, lucru care durează ani buni.

„Este un caz deosebit pentru că este un retransplant, acest rinichi a funcţionat bine un număr de ani, dar pacientul a prezentat o serie întreagă de complicaţii, o serie întreagă de infecţii virale care survin la pacientul transplantat şi care au făcut ca imunosupresia să fie mult mai dificilă. Mama sa a decis să îi ofere o şansă, de obicei în aceste situaţii fiind practic vorba despre cineva înrudit cu primul donator, te aştepţi ca aceleaşi probleme să apară, însă s-au făcut o serie întreagă de studii, de tratamente de prevenire a autoreactivităţii înainte de transplant“, a explicat prof. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal.

În momentul de faţă, atât bărbatul, cât şi mama sa se recuperează în cadrul secţiei.

„Intervenţia a fost mai dificilă decât una clasică, vorbim de un pacient care are două grefe, în cazul său este varianta mai bună, pentru că, având ambii rinichi de la rude, şi rinichii săi sunt înrudiţi. Există complicaţii care pot să apară, însă sperăm ca va fi bine; este vorba despre un pacient tânăr“, a precizat dr. Adelina Miron, medic specialist urolog, care a făcut parte din echipa chirurgicală.

Medicii speră ca recuperarea să fie fără probleme, un semn bun fiind că nu a apărut nicio reacţie imunoalergică violentă în primele ore de după operaţie. De asemenea, specialiştii mai spun că în acest centru, în medie, durata unui transplant de rinichi de la donator viu este de 10-15 ani.

„Avem o singură emoţie importantă: pacientul va avea nevoie de multă imunosupresie, organismul este mai expus unor riscuri de infecţii banale. Însă nu aici este frica noastră principală, ci mai ales infecţiile specifice, care pot fi toxice. De aceea, pe termen lung nu ştim cum va evolua“, a completat coordonatorul Centrului de Transplant.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Riscuri şi costuri pandemice

Alexandru LĂZESCU

Riscuri şi costuri pandemice

Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

Filmuletul zilei

opinii

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

Dana ȚABREA

Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Michael ASTNER

Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.