Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Premieră la Iaşi: vaccinul antigripal a ajuns la timp şi va fi disponibil în cantitate mare la medicii de familie

GALERIE
vaccin_antigripal
  • vaccin_antigripal
- +

Pentru prima dată după mulţi ani, vaccinul antigripal a ajuns la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi încă din luna septembrie, urmând ca de săptămâna viitoare să înceapă campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon. Vaccinul va fi administrat prin intermediul cabinetelor medicilor de familie din judeţ. 

Pe lângă premiera legată de faptul că dozele de vaccin au ajuns cu cel puţin două săptămâni mai devreme decât se întâmpla în anii anteriori, anul acesta la Iaşi a ajuns şi o primă tranşă consistentă de vaccin - 51.585 doze de Influvac Tetra. În total, pentru acest sezon, DSP Iaşi a catagrafiat 87.573 persoane, considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire şi care doresc să se vaccineze antigripal.

Vaccinurile se vor face după 7 octombrie

Comparativ, anul trecut prima tranşă a ajuns la Iaşi la jumătatea lunii octombrie, atunci fiind repartizate iniţial 13.720 de doze. În total au fost primite atunci în şase tranşe un număr de 92.065 doze vaccin, până începutul anului 2022 fiind administrate puţin peste jumătate - 58.419 de doze. În prima etapă din acest an, DSP a distribuit aproximativ 7.500 de doze pentru imunizarea personalului medical atât din spitale, cât şi ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire şi ai unităţilor pentru bolnavi cronici, dar şi persoanelor rezidente în instituţiile de ocrotire socială.

În perioada 3 – 7 octombrie, DSP Iaşi va distribui medicilor de familie restul dozelor de vaccin antigripal, destinate celorlalte categorii. Mai exact, vor beneficia de vaccinare gratuită persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani, în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane, copiii cu vârsta între 6 luni şi 59 de luni, gravidele şi persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. 

„Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, pentru populaţie, va demara după data de 7 octombrie, prin cabinetele medicilor de familie. Prima tranşă a ajuns la DSP, urmează ca Ministerul Sănătăţii să repartizeze şi în perioada următoare restul dozelor de vaccin solicitate”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

Ce categorii de persoane ar trebui să se vaccineze împotriva gripei

Vaccinarea antigripală este recomandată şi de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, mai ales pentru categoriile vulnerabile în faţa bolii. „Ne adresăm în special persoanelor din categoriile vulnerabile (fie ei părinţi, bunici) care se află în evidenţă medicului de familie, a medicului specialist si care prezintă patologii cu răsunet asupra sistemului imunitar. Mai exact: orice persoană, cu afecţiuni medicale pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) trebuie să beneficieze de vaccinare antigripală. De asemenea, copiii cu vârsta până în 5 ani, dar şi femeile însărcinate (persoane al căror sistem imunitar nu este competent din punct de vedere imunologic), după un consult medical riguros efectuat şi informat, ar trebui să aibă acces la procesul de vaccinare”, a precizat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Pentru a limita răspândirea infecţiilor virale, inclusiv a gripei, specialiştii vin cu o serie de recomandări: evitarea aglomeraţiilor şi a contactului cu persoanele bolnave, păstrarea unei igiene riguroase, cu spălarea cât mai frecventă a mâinilor, precum şi folosirea şerveţelelor care trebuie aruncate după prima utilizare. De asemenea, este indicat să respectăm un regim de viaţă sănătos, cu alimentaţie bogată în fructe şi legume, să avem o îmbrăcăminte adecvată sezonului şi să evităm automedicaţia în cazul în care avem simptome specifice. Indicat este să luăm legătura cu medicul de familie, pentru a ne sfătui care sunt următorii paşi. În cazul în care avem un copil bolnav, acesta trebuie să rămână acasă pentru a nu transmite mai departe boala în comunitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri