Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Premieră la UMF Iași: „Săptămâna Internaţională de Nursing”

GALERIE
Doina Azoicai_Ileana Antohe_Vasile AstarastoaeDoina Azoicai_Ileana AntoheIleana Antohe_Vasile Astarastoae
  • Doina Azoicai_Ileana Antohe_Vasile Astarastoae
  • Doina Azoicai_Ileana Antohe
  • Ileana Antohe_Vasile Astarastoae
- +

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași organizează în această săptămână – 19-23 mai 2014 – la Iași, prima ediție a Săptămânii Internaţionale de Nursing” (International Nursing Week). În cadrul acestei manifestări, lectorii invitați – cadre didactice de la Colegiul Universitar Karel de Grote, Antwerp, Belgia, Universitatea de Ştiinţe ale Sănătăţii, Kaunas, Lituania și Universitatea de Ştiinţe Aplicate, Windesheim, Olanda - alături de profesorii de la universitatea de medicină ieșeană, vor susține prelegeri prin care vor împărtăși exemplele de bune practici din educaţie şi profesie existente în nursingul european. Premieră în istoria Universității de Medicină ieşene, „Săptămâna Internaţională de Nursing” este dedicată atât studenţilor specializării Asistenţă Medicală Generală din cadrul Facultăţii de Medicină, cât şi asistenţilor medicali ieşeni care exercită profesia.

Ideea de a organiza prima «Săptămână Internaţională de Nursing» pentru studenţii de la specializarea de Asistenţă Medicală a universității noastre ne-a venit firesc, în contextul colaborării de lungă durată cu facultăţi europene de asistenţi medicali, cu tradiţie, parteneri în cadrul programelor Erasmus ale Comisiei Europene.Lectorii invitaţi sunt patru cadre didactice universitare din Belgia – Colegiul Universitar “Karel de Grote” din Antwerp, cu care colaborăm din 2003 şi derulăm în prezent proiectul Best Practice în End of Life Care (2012-2014).Mai participădoi lectori din Olanda, de la Universitatea de Știinţe Aplicate din Windesheim şi doi lectori din Lituania, de la Universitatea de Știinţe ale Sănătăţii din Kaunas. Împreună cu aceste facultăţi am colaborat în consorţiile universitare din reţelele tematice europene de Nursing: TENN (2002-2005) şi în proiectul EmpNURS (2010-2013). Sperăm ca acest eveniment să ofere studenţilor noştri o imagine directă, din perspectiva europeană, a ceea ce înseamnă educaţia academică în nursing. Ne-am mai propus aprofundarea legăturilor cu aceste universităţi, încurajarea dezvoltării de noi proiecte, schimburi Erasmus de studenţi şi cadre didactice şi elaborarea unor materiale educaţionale comune pentru specializarea asistenţă medicală generală. a declarat Conf.Dr. Ileana Antohe, de la disciplina Nursing a Facultății de Medicină din Iași, organizatoare a evenimentului.

Decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Prof.Dr. Doina Azoicăi, subliniază faptul că pregătirea studenților indiferent de specializarea la care-și desfășoară activitatea de învățământ preocupă la fel de mult conducerea facultății. „Secția de Asistență Medicală Generală are o curriculă care a fost agreată și evaluată de către ARACIS dar și de alte foruri, internaționale, care au venit să evalueze activitatea didactică din universitatea noastră, încât pregătirea studenților de la Asistență Medicală Generală este în acord cu ceea ce se cere la nivel de Uniune Europeană” a precizat Prof. Doina Azoicăi.

Seria de conferințe din cadrul „Săptămânii Internaţionale de Nursing” va avea loc în Aula „George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie din Iași iar intrarea este liberă.

Conf.Dr. Camelia Margareta Bogdănici, Coordonator Instituțional Erasmus la UMF Iași și organizatoare a manifestării, a precizat: În calitate de coordonator Erasmus al Universităţii şi participant în proiectul EmpNURS (2012-2014) am avut ocazia de a cunoaşte direct educaţia europeană din nursing, atât în ţări cu tradiţie (Finlanda, Olanda, Marea Britanie), cât şi în cele recent integrate în Uniunea Europeană (Republica Cehă, Lituania, Ungaria). Împreună cu aceşti parteneri, alături şi de colegi din Belgia şi Danemarca, ne-am propus dezvoltarea unor noi proiecte europene în nursing, sub egida programelor Erasmus+.Acest eveniment, International Nursing Week, ne permite compararea şi aprofundarea diferenţelor şi exemplelor de bune practici din educaţie şi profesie existente în nursingul European, precum accesul asistenţilor medicali la învăţământul doctoral academic sau implementarea sistemului de mentorat în educaţia practică universitară.

Prezent la conferința de presă de astăzi, 19 mai 2014, rectorul UMF Prof. Dr. Vasile Astărăstoae a punctat: „Un prim element de reținut este că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași este jucător pe piața globalizată a învățământului medical. Al doilea element esențial este că universitatea se afirmă prin toate secțiile și liniile de învățământ pe care le are. Până acum v-am prezentat ce se întâmplă la Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie, Bioinginerie. Astăzi vă prezentăm ce se întâmplă și la secția de asistență medicală. Acest învățământ de licență este o preocupare pentru universitatea noastră și ne mândrim pentru rezultatele lor.”

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri