
Începând cu anul universitar 2025/2026, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari, în urma unui parteneriat semnat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) la finalul anului trecut.
Conform unui comunicat, înainte de a susține concursul de admitere la UMF Iași, candidații interesați trebuie să treacă prin procesul de recrutare și selecție specific al MApN. Testul grilă pentru admiterea pe locurile alocate la cererea și în acord cu nevoile Ministerului Apărării Naționale la programele de studiu Medicină și Asistență Medicală Generală se va susţine la aceeaşi dată şi în aceleaşi condiţii de concurs ca şi la celelalte programe de licență, pe 13 iulie 2025. Cifra de școlarizare urmează să fie stabilită și comunicată UMF Iași de către Ministerul Apărării Naționale.
„Prin acest parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale ne asumăm misiunea de a forma viitori medici și asistenți medicali militari, pregătiți să facă față provocărilor din domeniul medico-militar. Este o oportunitate importantă pentru universitatea noastră de a contribui la asigurarea unui corp medical bine pregătit pentru sistemul de apărare al țării”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași într-un comunicat.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Candidații înscriși la programele de studiu Medicină și Asistență Medicală Generală, la cererea și în acord cu nevoile Ministerului Apărării Naționale, în cazul în care nu vor fi admiși pe locurile special alocate, vor fi clasificați în ordinea mediei obținute la admitere și în cadrul programului de studiu Medicină, respectiv Asistență Medicală Generală, cu achitarea unei singure taxe de înscriere.
Studenții care vor urma programele de studiu organizate pentru MApN vor beneficia de o pregătire dublă: cursurile obișnuite din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie, alături de colegii lor civili, dar și un modul de pregătire medico-militară organizat de Institutul Medico-Militar, aflat în subordinea MApN.
Citește și: Noutăți privind admiterea la UMF Iași. Testul grilă a fost extins
Prevederi specifice învățământului superior militar
În învățământul superior militar, procesul de admitere în toate ciclurile de studii universitare se desfășoară conform reglementărilor specifice elaborate de Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Candidații trebuie să acceseze platforma de înscriere online disponibilă pe pagina principală a site-ului universității, unde își vor crea un cont și vor completa dosarul de înscriere. Prin completarea acestuia, candidatul își asumă responsabilitatea declarațiilor făcute, inclusiv faptul că a luat la cunoștință despre conținutul metodologiei de organizare și desfășurare a concursului de admitere și obligația de a urmări în permanență comunicările referitoare la concurs pe site-ul universității.
Dosarele de înscriere ale candidaților pentru programele de studiu în medicină militară și asistență medicală generală militară vor fi validate de Institutul Medico-Militar, asigurându-se că se încadrează în reglementările specifice MApN.
Listele finale cu rezultatele obținute de candidați vor fi afișate la sediul universității și vor fi comunicate Institutului Medico-Militar.
Pentru a fi la curent cu noutățile, accesează site-ul Institutului Medico-Militar.
Publicitate și alte recomandări video