Premieră – Medici din SUA și de la IRO Iași: reconstrucție perfectă de sân, cu sensibilitatea refăcută. „Conectăm și nervii, nu numai vasele”
Medicii de la Institutul Regional de Oncologie din Iași au cooperat cu cinci specialiști din SUA la trei cazuri de pacienți oncologici, dintre care unul a beneficiat de reconstrucție mamară. Specialiștii americani colaborează de zece ani pentru operații complexe și operații de reconstrucție după cancere cu chirurgi români, în cadrul unui proiect sponsorizat de Rotary International. Astfel, specialiștii de la IRO au efectuat din 2014 și până în prezent în jur de 200 de operații de reconstrucție mamară, cea mai în vârstă pacientă având 86 de ani. O astfel de interveție este gratuită pentru pacienții oncologici.
„Femeile să știe că reconstrucția mamară este o opțiune”
„Colaborăm la cazuri care sunt complexe. Cazurile de chirugie plastică sunt un pic diferite față de cele de la chirurgie generală; sunt mai multe modalități de a modela, și în acest caz aducem specialiști pe diferite sub specialități din chirurgia plastică pentru arăta tehnici care sunt mai noi și care se vor putea implementa și în România. În toamnă au fost planificate alte cazuri în colaborare cu medicii din România. În prezent, cazurile complexe nu sunt făcute aici și sunt trimise în străinătate”, a declarat dr. Daniel Murariu, microchirurg.
Proiectul inițial de dezvoltare a unui institut de chirurgie cranio-facială nu a avut succes, însă medicii implicați au reușit să-și orienteze eforturile către o altă direcție promițătoare, respectiv construirea de sân de înaltă calitate. Astăzi, procedurile de construcție a sânului la Institutul de Oncologie din Iași sunt efectuate de rezidenții care acum zece ani au învățat de la colegii lor americani tehnici moderne în acest domeniu. În acest interval, atât tehnologiile, cât și echipamentele au avansat considerabil.
“Este important să educăm populația, în special femeile, să știe că reconstrucția mamară este o opțiune pentru ele, dacă își doresc acest lucru. Am colaborat foarte bine cu medicii de la IRO, am împărtășit din experiența noastră, spitalul are resurse, și ar fi bine ca mai multe persoane să aibă acces la aceste proceduri”, a declarant și dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh, care a venit pentru prima dată în România.
Medicii de la Secția de Chirurgie Plastică din cadrul IRO Iași au efectuat la începutul acestei săptămâni o operație de reconstrucție mamară la o pacientă oncologică de 38 de ani, folosind o tehnică inovativă, preluată de la echipa de medici americani aflați în vizită la Iași. Operația a durat 12 ore, iar peste cinci zile pacienta va fi externată, urmând ca în două săptămâni să își reia activitatea din viața de zi cu zi.
„A doua noutate este că s-a realizat un sân mult mai mare”
“În medicină totul evoluează, de fiecare dată încercăm să facem ceva nou. Lumea consideră chirurgia o chestiune de manualitate. Nu e atât de adevărat. Noi discutăm cazurile, colaborăm la concepția cazurilor, ce variante tehnice putem aborda, apoi chirurgii aplică tehnicile în operații. De asemenea, noi discutăm cu ei și prin internet, săptămânal avem discuții. Însă, faptul că ei participă la diverse activități în România este un mod prin care echipele din spitalul nostru pot evolua natural. De exemplu, doamna doctor Andrea Moreira ne-a învățat să facem o chestiune mai particulară. Noi refăceam doar sânul, dar doamna ne-a învățat să facem sânul să fie și sensibil, să conectăm și nervii, nu numai vasele. Este mai bine și mai plăcut și pentru femeie. A doua noutate este că s-a realizat un sân mult mai mare. De obicei noi folosim la reconstrucție jumătate din pielea de pe burtă. La doamna respectivă am folosit toată pielea de pe burtă. Practic, cantitate dublă. Din acest punct de vedere este o premieră medicală”, a declarant prof. dr. univ. Dragoș Pieptu.
Un ieșean plecat la Pittsburgh a pus bazele colaborăriii
Din echipa care a venit în acest an la IRO Iași fac parte:
Dr. Eduard Chang – profesor la MD Anderson Cancer Center din Houston, Texas și Godina Fellowship (cel mai important premiu acordat unui microchirurg), prezent a noua oară în România și a cincea oară când operează la noi în țară;
Dr. Chris Campbell – director de reconstrucții oncologice și profesor asociat la University of Virginia. Este a patra oară în România și a treia oară când operează;
Dr. Andrea Moreira – director de inovații și profesor asociat la University of Pittsburgh. Este pentru prima data în România;
Dr. Peter Deptula – microchirurg și profesor asistent la University of Hawaii, pentru prima data la noi în țară;
Dr. Daniel Murariu – medic de origine română, microchirurg la Athena Clinic, Honolulu, fost Director de Microchirurgie și Chirurgie Limfatică și profesor asociat la University of Pittsburgh.
Publicitate și alte recomandări video