De Sănătate

Punem punctul pe știi

Premieră națională în oftalmologie, la Iași: glaucomul moderat, ținut sub control chirurgical cu o nouă tehnică

miercuri, 29 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Premieră națională în oftalmologie, la Iași: glaucomul moderat, ținut sub control chirurgical cu o nouă tehnică

Dr. Nicoleta Anton, medic oftalmolog în Clinica de Oftalmologie de la Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon din Iași, a folosit în premieră națională un nou „device” pentru operația de trabeculectomie. Aceasta este o intervenție chirurgicală penetrantă efectuată pentru reducerea presiunii intraoculare atunci când medicii au de rezolvat un glaucom moderat sau avansat care nu poate fi ţinut sub control cu tratament medicamentos. Premiera constă în faptul că, în timpul intervenției chirurgicale, medicul a injectat o serie de picături care ajută la un mai bun deznodământ pentru pacient, în termen de reușită a procedurii, de eficiență și de reducere a riscurilor.

Pentru „Ziarul de Sănătate”, medicul a explicat că tratamentul glaucomului înseamnă scăderea presiunii intraoculare. Se poate face medicamentos, prin laser sau chirurgical. Dar când boala nu mai răspunde la medicamente, atunci este necesară apelarea la intervențiile chirurgicale.

Cititi aici integral Ziarul de Sanatate nr. 8

O boală care dă durere doar în fazele avansate și acute

Glaucomul este o afecțiune oftalmologică apărută ca urmare a creșterii presiunii intraoculare și caracterizată prin distrugerea nervului optic. Este o boală progresivă care poate duce în timp la orbire. Rareori provoacă durere, chiar și în cazul în care presiunea intraoculară este crescută. Pentru a stopa evoluția bolii, medicii recomandă controale oftalmologice regulate.

În glaucoamele acute, pacientul vine la medic deoarece presiunea intraoculară este foarte mare și cauzează durere. Există și glaucoame cu presiune intraoculară crescută, dar nedureroasă. Progresia bolii este lentă, afectarea importantă, nu este reversibilă, iar de multe ori pacientul vine foarte târziu la specialist. Din acest motiv sunt extrem de importante diagnosticarea și tratarea corectă a glaucomului, spun medicii consultați de „Ziarul de Sănătate”.

dr. Nicoleta Anton

dr. Nicoleta Anton

Dr. Nicoleta Anton este singurul specialist din România care a realizat această procedură, iar primul pacient operat are vârsta de 65 de ani și a fost diagnosticat cu glaucom avansat decompensat. Inițial, acesta a primit medicația antiglaucomatosă maximală, dar aceasta nu a reușit la menținerea unei presiuni intraoculare sub limitele normale.

Procedura chirurgicală este extrem de complexă

„Celălalt pacient are 55 de ani și a venit cu un glaucom primitiv cu unghi deschis și care avea afectare mare unilaterală. E foarte important că acest glaucom e asimetric, adică afectarea nu e la fel pe ambii ochi. Rareori se întâmplă acest lucru. «Device»-ul pe care l-am utilizat în operații se foloseşte de ceva timp în alte ţări cu rezultate remarcabile în intervenţiile pentru tratarea glaucomului. L-am folosit şi noi acum câteva zile, practic pentru prima dată în România. Dacă îl vom putea utiliza pe scară largă va avea succes, în mod special în glaucomul moderat în care avem nevoie de această chirurgie care nu poate fi repetată mereu şi la un moment dat s-ar putea să nu mai aibă succes. Cu acest nou «device» ajutăm ca intervenţia în glaucom să se menţină o perioadă lungă de timp”, a explicat dr. Nicoleta Anton.

Practic, prin folosirea acestei tehnici și a picăturilor respective, șansele ca pe viitor să crească din nou presiunea intraoculară scad semnificativ, iar o nouă procedură chirurgicală, care este extrem de complexă, ar putea să nu mai fie necesară.

„Vorbim de structuri supuse inflamațiilor și care pot bloca eficacitatea operației. Practic acest «device», o soluţie pe care o injectăm, menţine deschisă zona, împiedică apariţia aderenţelor şi închiderea operaţiei, lucru care se poate întâmpla, în funcţie de tipul de glaucom, foarte repede. Este o chirurgie grea, supusă complicaţiilor şi nu doreşti să o repeţi prea des. Ajută în menţinerea postoperator a rezultatului obținut, în stabilizarea unei presiuni oculare scăzute şi împiedică progresia glaucomului”, a mai punctat dr. Nicoleta Anton.

Intervenția ar putea fi folosită mai des, dar costurile pentru pacienți sunt mari

Medicul ieșean spune că această tehnică poate fi folosită și în alte tipuri de chirurgii, precum cele nepenetrante antiglaucomatoase. Dar o problemă care apare este cea a costurilor, fiindcă ele ajung la circa 1.000 de euro. Nu există o decontare în acest sens prin Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate, iar mulți pacienți nu își permit, din punct de vedere financiar, să plătească.

Intervenția chirurgicală durează aproximativ o oră, apoi urmează recuperarea postoperatorie. Dr. Nicoleta Anton spune că, în glaucom, medicul devine prietenul pe viață al pacientului deoarece trebuie permanent urmărite boala și presiunea intraoculară. Ceea ce trebuie să reținem, spune specialistul, este că atunci când este diagnosticat în faze incipiente, glaucomul primitiv sau secundar poate fi tratat cu medicamente.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii