Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Premieră: Tot mai puţini români vor să muncească în străinătate

GALERIE
job
  • job
- +

Pentru prima oară după foarte mulţi ani, românii preferă să muncească în ţară în loc să se angajeze în străinătate, se arată într-un studiu privind preferinţele românilor în 2021 din punct de vedere profesional.

”Cel mai greu din cariera mea”, ”plin de incertitudini”, ”plin de provocări” sau chiar ”înspăimântător” – acestea au fost câteva dintre caracteristicile pe care participanţii la cel mai recent studiu eJobs le-au dat anului 2020. 18% au răspuns, totuşi, că pandemia a fost mai uşor de traversat decât se aşteptau iniţial, iar 15% spun că anul trecut le-a adus o serie de surprize plăcute pe plan profesional. Cu toate acestea, 2021 este aşteptat cu optimism de jumătate dintre respondenţi, cea mai mare dorinţă pentru anul în curs fiind să-şi schimbe jobul sau să se angajeze, în cazul celor care, momentan, nu lucrează. Un sfert dintre respondenţi speră că anul acesta vor fi promovaţi sau vor primi o mărire salarială, mai ales în condiţiile în care mulţi dintre angajatori au plafonat salariile în 2020.

”Mai vedem două tendinţe importante pentru acest an: un număr semnificativ de candidaţi care sunt decişi să facă reconversie profesională, pentru a-şi găsi un job mai bun şi a câştiga mai bine – şi, în acest sens, declară că plănuiesc să urmeze cursuri de specialitate – şi o altă parte care îşi exprimă dorinţa ca munca de acasă să se permanentizeze. Asta în ciuda faptului că, la finalul anului, într-un studiu în care sondam aşteptările angajatorilor cu privire la 2021, aceştia spuneau că vor să revină, alături de echipe, la munca de la birou”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

2021 este, totodată, şi anul în care vedem cele mai mici procente alocate intenţiei de a lucra în afara ţării sau de a-şi deschide propriul business. A fost una dintre marile schimbări ale pieţei în 2020, care pare să aibă continuitate şi anul acesta.

În ceea ce priveşte temerile pe care le au românii, pe primul loc se află posibilitatea de a nu-şi găsi job nici în 2021. 10% se tem că vor avea loc concedieri în compania pentru care lucrează şi aproape la fel de mulţi iau în calcul o posibilă închidere a activităţii angajatorului. Reducerea salariilor sau a pachetului de beneficii extrasalariale ori faptul că vor reîncepe să lucreze de la birou sunt alte aspecte menţionate de respondenţi. Aproape jumătate însă spun că nu au niciun motiv să fie îngrijoraţi cu privire la 2021.

O altă întrebare importantă adresată participanţilor la studiu a vizat modul în care şi-ar dori să se modifice relaţia pe care o au cu angajatorul actual. Principala schimbare menţionată a fost legată de scăderea nivelului de presiune de la locul de muncă. O treime îşi doreşte mai multă flexibilitate şi aproape la fel de mulţi ar vrea să fie mai des informaţi despre schimbările care au loc în companie. Feedback-ul constant rămâne şi în acest context una dintre principalele dorinţe pe care le au angajaţii în raport cu angajatorii lor.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri