Premieră: unele acte legate de cetăţenie se pot obţine şi la Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Premieră: unele acte legate de cetăţenie se pot obţine şi la Iaşi

GALERIE
acte
  • acte
- +

Până acum, toate aceste acte se obţineau de la Bucureşti.

Persoanele care redobândesc sau intenţionează să reobţină cetăţenie română au la dispoziţie un nou sistem pentru obţinerea actelor, în Iaşi. Până acum, aceştia puteau să intre în posesia actelor de stare civilă doar la Primăria sectorului 1 Bucureşti. Datorită unei modificări legislative, transcrierile şi buletinele în cazul acestora pot fi emise şi în municipiile reşedinţă de judeţ. Astfel, persoanele care au cerere de redobândire a cetăţeniei române, depusă la unul din Birourile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, sau care au redobândit deja cetăţenia pot să vină la Starea Civilă de la Iaşi pentru a-şi transcrie actele de stare civilă. Aceste persoane pot să-şi depună cererea de transcriere a actelor exclusiv pentru aplicaţia de programare online. Deşi abia a fost lansată, aplicaţia a generat peste 650 de programari online în mai puţin de 24 de ore. Conducerea Direcţiei Locale de Evidenţă a Populaţiei a modificat şi programul pentru aceştia. Cererile pot fi depuse luni şi marţi între orele 8.30 şi 12.30 şi joi, în intervalul 13.30-18.30. Actele vor fi eliberate în zilele de marţi, 12.30-16.30, şi vineri, 8.30-12.30. Solicitanţii vor trebui să achite taxe în valoare de 41 de lei pentru procesarea dosarelor. Termenul de soluţionare al dosarelor este relativ lung, în jur de 60 de zile, din cauza procedurii greoaie. „La nivelul DLEP au avut loc două schimbări majore în relaţia de lucru cu publicul. Având în vedere a modificărilor legislative, a fost suplimentat numărul de personal de la compartimentul transcrieri. Înainte aveam un funcţionar, iar acum avem trei. S-a creat un birou special amenajat de preluare a cererilor pentru cei care redobândesc cetăţenia. Iaşul fiind un oraş de graniţă, vom înregistra cu siguranţă un număr mare de cereri. Accesul cetăţenilor la biroul de depuneri cereri se face numai în baza programărilor online“, a declarat Marius Bodoga, directorul DLEP. De asemenea, persoanele care nu au avut niciodată domiciliul în ţară sau cei care doresc să-l schimbe din străinătate pentru Iaşi au la dispoziţie un nou birou înfiinţat în cadrul direcţiei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.