Premierul Ciolacu a fost reclamat la Consiliul Pentru Combaterea Discriminării din cauza jignirilor aduse moldovenilor

luni, 20 mai 2024, 23:05
3 MIN
 Premierul Ciolacu a fost reclamat la Consiliul Pentru Combaterea Discriminării din cauza jignirilor aduse moldovenilor

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a depus astăzi o petiție la Consiliul Naţional Pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în care cere instituției să ia act de declarația premierului Marcel Ciolacu făcută la 24 aprilie la Timișoara: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”, să constate fapta de discriminare și să dispună sancționarea părţii reclamate și obligarea acesteia să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii.

În petiția înaintată în numele asociației de președintele acesteia, Dorin Dobrincu, sunt enumerate prevederile legale privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare în baza cărora a fost formulată plângerea și motivele care arată că declarația prim-ministrului se încadrează în categoria comportamentelor care, „prin efectele pe care le generează, favorizează sau defavorizează nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate faţă de alte persoane, grupuri de persoane sau comunităţi”.

Citiți și: Ciolacu, replică grobiană și jignitoare la adresa Moldovei: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”

Petiția reamintește că, în ziua de 24 aprilie 2024, domnul Marcel Ciolacu, aflat la Timișoara, a declarat că domnia sa este din Buzău, prin urmare nu se consideră moldovean și s-ar simți jignit de o asemenea asociere: „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!”

Afirmația a fost făcută într-un cadru oficial, în care prim-ministrul alături de alți membri ai guvernului informau opinia publică națională cu privire la rezultatele unei ședințe de guvern abia încheiate, ce avusese loc la Timișoara în acea zi. Prin urmare, nu poate fi vorba de un cadru informal, de comunicare relaxată, iar dacă a fost intenționat o glumă, aceasta nu poate fi acceptată ca atare, ținând cont că vorbim de o conferință de presă oficială a guvernului României, se arată în plângere. De altfel, încercarea domnului Ciolacu de a se distanța de stigmatul de a fi considerat „din Moldova” nu avea nici o logică în cadrul discursului, era o simplă paranteză, pentru că nu fusese chestionat ca atare.

Citiți și: Premierul Ciolacu o întoarce ca la Buzău în privința declarațiilor scandaloase la adresa moldovenilor

Publicul a receptat această afirmație ca fiind insultătoare, stigmatizantă la adresa moldovenilor. Se vede aceasta din comentariile, neobișnuit de numeroase și depreciative la adresa prim-ministrului atât din partea politicienilor și persoanelor publice, cât și a jurnaliștilor și mai ales ale publicului larg, care au sesizat aspectul depreciativ, stigmatizant, cu privire la locuitorii Moldovei ori a celor care au origini sau se consideră „moldoveni”.

De asemenea, petiția subliniază că nu este prima dată când domnul Ciolacu face trimiteri depreciative, fie și aluzive, la „Moldova” și la „moldoveni”.

Citiți și: Alexandru Muraru, șeful PNL Iași, îl critică pe Ciolacu după declarațiile scandaloase la adresa moldovenilor

Mai mult, asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei consideră că prin poziția sa eminentă în stat, de prim-ministru, gestul domnului Marcel Ciolacu este o sursă prescriptivă (cvasi-juridică), care poate induce, fie și involuntar, forme grave și extinse de discriminare la adresa locuitorilor Moldovei, fapt care intră sub incidența prescripțiilor cuprinse în alin. 6 al OGnr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată.

Vezi mai multe detalii pe miscareamoldova.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii