Premierul Grindeanu este suspectat de plagiat într-o lucrare universitară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Premierul Grindeanu este suspectat de plagiat într-o lucrare universitară

GALERIE
grindeanu
  • grindeanu
- +

După Victor Ponta, Sorin Grindeanu este al doilea premier PSD suspect de plagiat. Circa 10% din cartea „Introducere în informatica socială”, semnată de Grindeanu, împreună cu alţi doi autori, în anul 2000, este copiată.

„Într-adevăr, capitolul din carte pare aproape identic cu articolul meu din 1996, şi este puţin probabil ca să fie o coincidenţă”, a declarat una dintre „victime”. „Cine să ştie că Grindeanu va ajunge premier?”, s-a întrebat, cu năduf, coordonatorul lucrării, atunci când a fost întrebat despre această situaţie. „Îmi pare rău că s-a ajuns aici. Ceasul rău”, a spus al doilea autor. În ceea ce-l priveşte pe al treilea semnatar, Sorin Grindeanu, nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui material.

Pasaje preluate grosolan, fără ghilimele

Cartea „Introducere în informatica socială” a apărut în anul 2000, la Editura de Vest din Timişoara şi are trei autori: Cornel Giulvezan, Gabriela Zaporojan (căsătorită ulterior Grosseck) şi Sorin Grindeanu. Volumul se dorea a fi material pentru studenţii de la Universitatea de Vest, unde cei trei predau în calitate de lector, asistent, respectiv preparator.

„România Liberă“ a descoperit că mai multe pagini din cele aproape 160 ale volumului nu respectă regulile academice, fapt confirmat de trei cadre didactice universitare. Astfel, autorii cărţii au preluat mai multe paragrafe sau pagini, cuvânt cu cuvânt sau cu minime modificări, fără ghilimele şi fără a menţiona sursele în note de subsol sau fără a individualiza textele respective în vreun fel. Cele trei articole-sursă apar doar în bibliografia capitolelor. Drept urmare, cititorul nu poate discerne cât reprezintă contribuţia proprie a autorilor şi cât este „inspiraţie” din cărţile consultate de autori în timpul documentării.

Plagiat dintr-un român cu doctorat în SUA

În capitolul 3, partea I a cărţii, sursele citate incorect sunt două articole dintr-un număr din 1996 al revistei „Byte”, publicaţie care a realizat atunci un dosar dedicat inteligenţei artificiale. Pasaje şi chiar pagini din cele două articole semnate de Raluca Budiu şi Ioan Iacob în acest dosar apar în acest capitol din „Introducere”, fără menţionarea explicită a sursei. Budiu, care ulterior şi-a susţinut doctoratul în SUA, loc unde lucrează acum la o importantă firmă de IT, a declarat pentru „România liberă“, după ce a studiat fragmentele faţă în faţă, astfel: „Într-adevăr, capitolul din carte pare aproape identic cu articolul meu din 1996 („Revoluţia conceptelor” - n.r.), şi este puţin probabil ca să fie o coincidenţă, dată fiind lungimea fragmentului şi faptul că apare la bibliografie (chiar şi fără autor). Nu îi cunosc pe autorii cărţii şi nu m-au contactat în prealabil legat de conţinutul inclus în carte”.

Continuarea, pe site-ul ziarului „România Liberă”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Moldova: ”Avem autostradă, doar că-i la Bacău”

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.