Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Premierul Orban

GALERIE
nichita danilov
  • nichita danilov
- +

Ludovic Orban e în esenţa sa un personaj vetust. El e o relicvă a unei perioade romantic-revoluţionare a societăţii româneşti, terminate în coadă de peşte la începutul anilor nouăzeci, imediat după căderea lui Ceauşescu.

*

Compus din linii frânte, ocheade, surâsuri şi tot felul de scame aruncate de prietenii, dar mai cu seamă de adversarii săi politici la buletinele de ştiri, portretul premierului Ludovic Orban începe să prindă din ce în ce un contur în spaţiul public. Ludovic Orban e un personaj paradoxal. El nu este ceea ce pare sau ce ar trebui să fie. Ca prim-ministru al celui de-al doilea "guvern al meu", mă refer, desigur, la sintagma atât de dragă preşedintelui Iohannis, Ludovic Orban e opusul lui Dacian Cioloş, premierul primului "guvern al meu".

Dacian Cioloş crea impresia unui tehnocrat, a unui birocrat pur-sânge, şcolit la porţile instituţiilor europene de profil. Deşi a absolvit cursurile Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii din Braşov, continuându-şi studiile postuniversitare la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Ludovic Orban este mai degrabă artist, decât birocrat. Sau un artist-birocrat.

Birocraţia pură i se potrivea ca o mănuşă lui Dacian Cioloş. Nu trebuie să-i studiem prea mult comportamentul civic, pentru a trage concluzia că Dacian Cioloş face parte din garnitura gulerelor albe de esenţă europeană, pe care le întâlnim de obicei pe culoarele aseptice ale Bruxelles-ului, dar le putem vedea umblând transfiguraţi şi prin alte centre de putere. (În paranteză fie spus, de aici i s-au tras o parte din eşecurile guvernării sale. Căci, oricum am lua o, un prim-ministru trebuie să fie ceva mai mult decât un simplu guler alb sau o manşetă birocratică. Un prim-ministru e un politician, şi încă unul cu charismă. Şi Cioloş a avut, dacă stăm să ne gândim mai bine, charismă. Dar charisma lui nu era chiar naturală. Părea a fi de împrumut.)

Spre deosebire de Cioloş, Ludovic Orban are propria sa charismă. Prestaţia sa politică şi chiar şi cea politicianistă nu stârnesc sentimente de repulsie în rândul electoratului, ci doar zâmbete şi oarecare deziluzii. Ludovic Orban posedă o personalitate paradoxală, charismatică, uşor suprarealistă, uşor lunatică, lipsită, totuşi, de prea multă substanţă. Declaraţiile sale sunt tranşante. Ele ocolesc limbajul de lemn cu care ne-au obişnuit politicienii de genul lui Dăncilă, Tăriceanu sau Iohannis. Punctul său nevralgic e obedienţa, ieşirile necontrolate, întinse până la limita penibilului faţă de superiori. Să ne amintim doar de prestaţia pe care a avut-o Ludovic Orban în timpul primei campanii electorale a preşedintelui Iohannis, şi o să ne dăm seama care sunt slăbiciunile sale. "Capul plecat sabia nu taie", pare să fie unul dintre principiile care l-au călăuzit în carieră. Totuşi, să nu înţelegem că Ludovic Orban nu e un personaj linear, ci unul alcătuit din multe unghiuri. Domnia sa posedă mult curaj atunci când îşi atacă adversarii. Să ne aducem aminte de polemicile înverşunate cu Traian Băsescu pe care le-a purtat Ludovic Orban atunci când ocupa funcţia de ministru al Transporturilor în guvernul Tăriceanu. Băsescu l-a caracterizat drept "imbecil", poreclindu-l, dacă nu mă înşel, "ministrul sau omul-mandolină". Ludovic Orban nu s-a lăsat nici el mai prejos şi l-a comparat pe Băsescu cu reprezentantul forţelor întunericului din filmul Stăpânul inelelor. Despre Mircea Geoană, Ludovic Orban a spus că este aghiotantul sau "stewardul" lui Băsescu. Nici despre Boc sau Theodor Stolojan n-a avut cuvinte măgulitoare. Declaraţiile sale n-au ocolit nici pe reprezentantele sexului frumos al PDL-ului, stârnind ilaritate. Celebra sa replică referitoare la cariera personajelor precum Raluca Ţurcan (azi viceprim-ministru în guvernul Orban), Mioara Mantale şi Elena Udrea rămâne memorabilă şi azi: "Nu trebuie să treceţi prin patul niciunui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante", a spus Orban în timpul discursului său rostit de la tribuna conferinţei Organizaţiei Judeţene Alba a Femeilor Liberale. Pentru această declaraţie, Ludovic Orban a fost acuzat de sexism. (Viaţa însă nu i-a dat dreptate. Iar Ludovic Orban pare să fi renunţat la acest principiu al său, considerând declaraţia sa o simplă ieşire politicianistă. Astfel că azi putem vedea, după cum am spus, la loc de cinste în aparatul său măcar pe una dintre doamnele vizate.)

De altfel, Ludovic Orban e un personaj politic destul abil, care ştie la momentul oportun să renunţe sau să calce în picioare declaraţiile sau principiile ce nu-i mai convin. Fapt care-l face să iasă curat din situaţii murdare. Iată ce scrie, de pildă, Paul Cernat, unul dintre criticii actualei puteri, referitor la această latură a caracterului său, punând sub lupă una dintre ultimele ieşiri publice ale premierului: "Pus în faţa (im)posibilităţii provocării anticipatelor pe cale parlamentară, premierul Ludovic Orban a pronunţat o frază memorabilă care m-a cucerit prin onestitate". Şi Paul Cernat citează cuvintele lui Orban: "Oamenii trebuie să înţeleagă că unul este discursul politic, alta este posibilitatea de a realiza ceva efectiv".

Nici atacurile dure ale primarului general al capitalei, Gabriela Firea, la adresa lui Ludovic Orban nu au avut efectul scontat. Atacurile doamnei Gabriela Firea au avut ca efect conturarea unui altfel de portret public al lui Ludovic Orban. "Orban nu s-a schimbat deloc faţă de perioada în care era viceprimar", a spus doamna Firea. Căci, a precizat ea, atunci biroul său "era ca un bar de negri, numai cu băutură, numai cu ţigări, numai cu persoane pestilenţiale şi văd că domnul Orban nu a făcut niciun efort să depăşească acel nivel". Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns aceste cuvinte pline de venin şi fiere, doamna Firea a presărat şi sare grunjoasă pe rană, încercând să atingă şi punctul cel mai nevralgic al lui Ludovic Organ: partea administrativă - "Ţevile nu se repară nici cu whisky, nici cu alcool, nici cu cântatul la mandolină". Ei bine, replicile dure ale doamnei Firea au avut efectul unor gloanţe oarbe trase în gol. Ele au produs multe fumigaţii, dar nu au afectat imaginea publică a premierului. Dimpotrivă, i-au creat o aură de personaj romantic, boem, apropiat, prin slăbiciunile sale, de omul simplu de pe stradă, chiar de unul turmentat. Publicul are oroare de birocraţie. De figuri aseptice pe chipul cărora nu clinteşte nici un muşchi. Îi sunt mai apropiate slăbiciunile frigurilor politice, decât calităţile lor. Chiar micile derapaje. şi mai ales derapajele de limbaj. Or, la capitolul acesta Ludovic Orban stă destul de bine. Cred că dacă ar trece peste micile sale oprelişti şi ar ieşi din când în când în spaţiul public să ne cânte la mandolină, ar deveni aproape la fel de popular cum a fost cândva Băsescu.

Ludovic Orban e în esenţa sa un personaj vetust. El e o relicvă a unei perioade romantic-revoluţionare a societăţii româneşti, terminate în coadă de peşte la începutul anilor nouăzeci, imediat după căderea lui Ceauşescu. O perioadă în care ar fi trebuit să apară personaje gen Che Guevara, care să anime masele, dar au apărut altele, precum Ion Iliescu, Mazilu sau Silviu Brucan. Prin modul său de-a fi, Ludovic Orban pare să aparţină mai mult stângii, decât dreptei româneşti. Destinul său a fost acela de-a servi o altă cauză decât cea pentru care a fost făcut.

Ajungând aici, nu mă pot să mă întreb: Oare cum se împacă modul său de lucru cu rigiditatea şi aparenta lipsă de umor a lui Iohannis? Oare în viaţa politică contrariile se atrag? Până când?!

*

Parşivă şi imbatabilă rămâne ieşirea "golănească" a fostului ministru al Finanţelor în guvernul PSD, Orlando Teodorovici, care a aruncat din mers, din vârful buzelor, o replică menită să-l pună într-o lumină proastă pe actualul ministru de Finanţe, Florin Cîţu: "Mai trage o linie!" Propoziţia aceasta, oricum ai întoarce-o, n-o poţi ataca la tribunal. Ea are un dublu sens. A trage linie poate însemna a face un bilanţ şi a trage nişte concluzii. Sau a trage o linie pe nară, care înseamnă, în limbajul străzii, a inhala cocaină.

Replica lui Teodorovici, faţă de care mărturisesc că prea multe simpatii nu am, a fost premeditată. Iar dublul sens al propoziţiei, foarte bine cântărit. Orlando s-a ferit să pronunţe cuvântul "nară". Dar mai toată lumea a înţeles despre ce e vorba.

Mesajul lui Orlando Teodorovici e cu bătaie lungă. Ea s-a înşurubat adânc în subconştientul publicului. De acolo nimeni n-o va mai putea scoate. Nici preşedintele Iohannis, nici europarlamentarul Bogdan Rareş, care i-au luat public apărarea actualului ministru de Finanţe, Florin Cîţu, caracterizându-l ca pe un profesionist desăvârşit, un profesionist ce trebuie menţinut în funcţie. Însă în momentul în care politicile fiscale ale guvernului Orban vor deveni impopulare, trezind repulsia electoratului, atunci cuvintele aruncate de Teodorovici se vor transforma într-o emblemă pentru tot guvernul PNL.

Nichita Danilov este scriitor şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri