anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Premierul Sunak apără Brexitul în urma unui nou scandal

GALERIE
Sunak
 • Sunak
- +

Brexitul - din ce în ce mai nepopular în rândul populaţiei britanice - rămâne un subiect exploziv în Regatul Unit, unde premierul britanic Rishi Sunak a fost nevoit să dezmintă luni dezvăluiri de presă care atribuie Guvernului voinţa de a relaxa condiţiile ieşirii din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

”Daţi-mi voie să fiu fără echivoc în acest subiect. Sub autoritatea mea, Regatul Unit nu va schimba nicio relaţie cu Europa care să aibă la bază alinierea la legile UE”, a subliniat Rishi Sunak - un susţinător al Brexitului din primul moment - la o conferinţă a Confederation of British Industry (CBI), principala organizaţie patronală din regat. El a subliniat că Brexitul ”aduce deja beneficii şi oportunităţi importante ţării”. Regatul Unit a ieşit din UE în ianuarie 2021, după ani de bătălie politică intensă privind stabilirea noilor relaţii între cele două entităţi.

Tablodul Sunday Times dezvăluia duminică faptul că ”membri ai Guvernului prevăd să pună Marea Britanie pe calea unei relaţii similare celei a Elveţiei cu Uniunea Europeană” - o iniţiativă care ar fi ”menită să consolideze legăturile economice” cu UE. Aceste dezvăluiri au provocat un val de indignare în rândul susţinătorilor Brexitului.

”Guvernul trebuie să se concentreze asupra a ceea ce să facă, în loc să încerce să redeschidă dezbaterea deja tranşată cu privire la Europa”, a denunţat un deputat conservator, Duncan Smith, în tabloidul The Sun.

TRĂDARE

”Nu ne trădaţi în Brexit”, titra luni tabloidul Daily Mail, un mare apărătoir al ieşirii din UE. Într-o încercare de a potoli fronda, un purtător de cuvânt al Guvernului conservator a dezminţit încă de duminică un astfel de proiect şi a catalogat articolul drept ”în mod categoric fals”,

Luni, secretarul de stat însărcinat cu Imigraţia Robert Jenrick a dat asigurări că Regatul Unit are de-acum ”o poziţie bine definită” cu privire la relaţiile cu Bruxellesul, prin Acordul încheiaqt în 2019.

Regatul Unit a ieşit din piaţa unică, în pofida faptului că schimburile comerciale continuă să fie amplu scutite de drepturi vamale, a pus capăt libertăţii de mişcare şi nu mai contribuie financiar la UE.

Însă, săptămâna trecută. declaraţii ale ministrului Finanţelor Jeremy Hunt - care a declarat că vrea să vadă ”marea majoritate” a barierelor vamale abolite între ţara sa şi UE - au provocat deja întrebări cu privire la intenţiile Guvernului Sunak.

Asta cu atât mai mult cu cât el negociază dur cu Bruxellesul o modificare a Protoculului cu privire la Irlanda de Nord în vederea rezolvării problemei statutului provinciei, aflată în plin blocaj politic.

Această secvenţă ”este interesantă, pentru că ea pare să arate că Rishi Sunak şi Jeremy Hunt (...) recunosc că TCA (Acordul de Comerţ şi Cooperare semnat de UE cu Regatul Unit) este rău pentru economie. Dar valul de indignare şi dezminţirea arată cât de dificil îi va fi Guvernului conservator să recunoască” acest lucru, declară AFP un cercetător de la Centre for European Reform - care se opune Brexitului - John Springford.

Tot mai mulţi britanicii regretă ieşirea din UE. Potrivit unui sondaj publicat de către Institutul YouGov săptămâna trecută, susţinerea Brexitului se află la cel mai mic nivel - 56% dintre britanici consideră că aceasta a fost o greşeală.

IMIGRAŢIA

Această polemică intervine în contextul în care regatul traversează o criză economică şi financiară majoră.

O majoritate a economiştilor şi şefilor de întreprinderi vîăd în Brexit un factor agravant al crizei, cauzate de asemenea de Războiul rus din Ucraina. Organismul însărcinat cu previziuni economice (OBR) estima săptrămâna trecută că Brexitul a avut ”un impact negativ important” asupra schimburilor comerciale ale Regatului Unit.

După această ieşire din UE, regatul a fost nevoit să resemneze acorduri comerciale şi a încheiat acorduri atât cu UE şi cu mai multe ţări europene, cât şi cu Noua Zeelendă şi Australia.

Londra negociază în prezent cu India, Canada şi Statele Unite. Rupând cu predecesorii săi, grăbiţi să izbutească, Rishi Sunak a anunţat joi că Regatul Unit ar trebui să-şi ”acorde timp” să negocieze acorduri bune. Patronatul britanic critică rigiditatea noilor reglementări ale migraţiei, care îl împiedică să găsească fora de muncă de care întreprinderile au nevoie. Executivul, care a făcut din controlul fluxului migraţiei una dintre priorităţile Brexitului, intenţionează să privilegieze candidaţii cei mai calificaţi.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

Mihai CHIPER

Dincolo şi dincoace de Poarta Focşanilor (II)

A funcţionat vreodată Poarta Focşanilor conform raţiunii de securitate atribuite, aceea de apărare împotriva Rusiei? Nu!

opinii

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

Codrin Liviu CUȚITARU

Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

George ŢURCĂNAŞU

Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Gabriel MURSA

Sculptură în fildeş. Despre îndrăgostire

Trăia o viaţă deşartă, anostă, lipsită de sens, o viaţă fără viaţă, cum ar spune O. Wilde. Îşi ducea traiul în singurătate, într-un trup părăsit de suflet, complet gol pe dinăuntru şi ros de rugina indiferenţei. Totul, inclusiv mângâierea blajină a soarelui de dimineaţă, îl apăsa ca o povară insuportabilă, iar înşiruirea monotonă a zilelor i se părea vânare de vânt, la fel ca Ecclesiastului, fiul regelui David. 

pulspulspuls

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primăvara astronomică a adus la Iaşi un vechi politician ieşean de care cam uitase lumea. Iaca unde a venit bob sosit!

Primul uichend călduţ de la Iaşi, care de altfel a şi adus primăvara astronomică în târg, adicătelea cel care tocmai a trecut, cică ar fi adus, pe lângă boarea specifică trezirii naturii la viaţă şi ciripitul suav al păsărelelor, şi o vizită în oraş a unui dipotat de care sigur nu s-a mai auzit de multă vreme pe aici. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.