Premii pentru cercetători, profesori emeriţi şi seniori de la Universitatea Tehnică Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

Premii pentru cercetători, profesori emeriţi şi seniori de la Universitatea Tehnică Iaşi

GALERIE
Universitatea-Tehnică-„Gheorghe-Asachi”-din-Iași
  • Universitatea-Tehnică-„Gheorghe-Asachi”-din-Iași
- +

Universitatea Tehnică şi-a premiat la începutul acestei săptămâni cercetătorii, profesorii emeriţi şi profesorii seniori, dar şi membrii de onoare ai comunităţii academice în cadrul unei festivităţi care a putut fi urmărită şi în mediul online. Evenimentul a avut loc marţi, pe 17 noiembrie, manifestarea fiind cuprinsă în cadrul Zilelor Universităţii, ediţie dedicată academicianului Cristofor Simionescu, ctitorul Politehnicii moderne ieşene.

La ceremonia online au participat 150 de membri ai comunităţii academice şi a fost deschisă de prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, cadru didactic al universităţii. "Împotriva unui stereotip pe care l-am auzit de multe ori şi cu care nu sunt de acord, cunoaşterea exactă, care stă la baza ingineriei, are de fapt acelaşi tip de trăire şi de emoţie ca trăirea artistică, pentru că a face un lucru, a rezolva o problemă complicată, îţi trezeşte emoţii estetice aproape de acelaşi tip pe care le simte un pictor după ce şi-a terminat pictura sau un prozator după ce şi-a terminat romanul. Este o trăire pe care am simţit-o de multe ori, când desăvârşeşti ceva ai o bucurie aproape estetică. Iată, întâlnirea de astăzi şi perioada prin care trecem ar fi făcut imposibilă comunicarea fără ingeniozitatea inginerului", a precizat profesorul universitar.

În cadrul ceremoniei, rectorul Universităţii, prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, a vorbit despre perioada pe care o traversăm, dar şi despre provocările acesteia, dar şi de emoţiile pe care pe provoacă un eveniment dedicat academicianului Cristofor Simionescu. "Deşi este dificil să prezinţi, fie şi într-o zi întreagă, nu doar în câteva minute, viaţa unei personalităţi atât de covârşitoare cum este academicianul Cristofor Simionescu, este şi mai dificil să prezinţi ca fiind distincte diferitele aspecte ale acestei vieţi, pentru că ele se întrepătrund în mod implicit. De aceea, este dificil să vorbesc despre rectorul Cristofor Simionescu fără să discut despre cercetătorul, profesorul, creatorul şi, în primul rând, omul Cristofor Simionescu."

În cadrul ceremoniei online au mai luat cuvântul, prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, preşedintele Senatului TUIASI, prof. univ. dr. ing. Maria Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare şi inovare, sau prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii.

În cadrul ceremoniei au fost acordate cinci distincţii pentru "Excelenţă în cercetare", cinci titluri de "Profesori emeriţi" şi 20 de distincţii pentru "Profesori seniori", două cadre didactice, prof. univ. dr. ing. Aglaia Chiriţă şi prof. univ. dr. ing. Eugenia Comăniţă având venerabila vârstă de 90 de ani.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.