Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“: Cea mai bună carte este „Cartea Reghinei“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“: Cea mai bună carte este „Cartea Reghinei“

GALERIE
Premiului Naţional de Proză Ziarul de Iaşi
  • Premiului Naţional de Proză Ziarul de Iaşi
- +

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ pentru cea mai bună carte a anului 2019 este Ioana Nicolaie, care a primit acest premiu pentru „Cartea Reghinei“, volum care a apărut la Editura „Humanitas“. Decizia a fost luată de către juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. De asemenea, partenerii ediţiei din acest an sunt Politehnica ieşeană şi Compania Antibiotice. Totodată, juriul a hotărât ca, în acest an, premiul pentru debut să fie acordat lui Luca Ştefan Ouatu, pentru volumul de versuri „Cinematic“, apărut la OMG.

 

Marele câştigător de anul acesta al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, acordat pentru cea mai bună carte apărută în anul anterior, este Ioana Nicolaie, care a primit acest premiu pentru „Cartea Reghinei“, volum apărut la Editura „Humanitas“. Volumul spune povestea Reghinei, o mamă a doisprezece copii, cititorii având ocazia să urmărească atât parcursul vieţii de zi cu zi a personajului central, dar şi lupta interioară a persoanjului. Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri, „Autoimun“ fiind desemnat de către Uniunea Scriitorilor „Cartea Anului“ 2013. Este autoarea antologiei „Lomografii“, formată din patru romane şi este autoare de literatură pentru copii. Ioana Nicolaie a fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Cărţile sale au fost traduse în germană, suedeză, bulgară şi sârbă, iar o selecţie din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN România.
 
„Anul acesta, laureata este o scriitoare cunoscută - poetă, prozatoare, autoare de literatură pentru copii (ipostază la care Ioana Nicolaie ţine în mod deosebit). Cartea Reghinei urmăreşte destinul unei femei dintr-un sat ardelenesc (din „nordul meu transilvan“, cum spune scriitoarea), o femeie care trăieşte experienţele fundamentale ale vieţii. Ca şi în alte cărţi ale sale, Ioana Nicolaie exploatează filonul autobiografic şi o face fără concesii, fără sentimentalisme ieftine. E un roman dur, pentru că încercările prin care trece Reghina sunt dure, încât extraordinar este că personajul îşi păstrează feminitatea. Tabloul realist al satului nu exclude fabulosul şi oniricul. Construcţie narativă complexă, propunând cititorului o lectură pasionantă, Cartea Reghinei e o reuşită incontestabilă. Opţiunea juriului este, fără dubii, o opţiune fericită“, a afirmat Alexandru Călinescu, preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“.
 
Ioana Nicolaie: „Pe lângă oamenii pe care-i iubim, cred că esenţială este cultura“
 
Marea câştigătoare de anul acesta, Ioana Nicolaie, a ţinut să mulţumească juriului pentru premiu, dar a lansat şi o invitaţie guvernanţilor pentru a sprijini cultura în această perioadă. „Premiul Naţional pentru Proză? Adică unul dintre cele mai importante premii pentru literatură de la noi? Cum să nu fiu mirată şi deosebit de onorată de decizia juriului de-al decerna în acest an romanului meu «Cartea Reghinei»? Mulţumesc! A fost o surpriză pentru mine, chiar nu mă aşteptam, mai ales că acum doi ani şi «Pelinul negru» a fost finalist. În plus, toate cărţile propuse, atât de pe lista lungă, cât şi, mai apoi, de pe cea scurtă, au fost remarcabile. Ştiţi ce-am făcut când am aflat vestea la telefon? L-am rugat pe băiatul meu să-mi pună Queen, The Show Must Go On, şi-am dansat. Nu prea mult, ca să nu-mi deranjez vecinii. Nu liber, ca altă dată, poate şi pentru că timpul e un povârniş pe care urci tot mai lent, poate şi pentru că ne mişcăm printr-o perioadă stranie în care virusurile nu sunt doar afară, ci ne hrănesc şi spaimele din cap. Ce-a rămas oare important acum, în plină claustrare din cauza pandemiei? Pe lângă oamenii pe care-i iubim, cred că esenţială este cultura. Niciodată n-au fost reţelele mai pline de cărţi, de artă vizuală sau de muzică. Partea de frumos din om e cea care salvează întotdeauna, cea care pansează nevrozele, cea care dă sens. Şi-atunci de ce nu este ea apărată în vremuri obişnuite? Mi-aş dori ca guvernanţii să-şi aducă aminte de artişti şi să-i sprijine, căci ei, cei fără slujbe fixe, mi se par mai vulnerabili ca oricând. Mi-aş dori ca atunci când se încheie starea de urgenţă fiecare om din ţara asta să intre într-o librărie şi să cumpere o carte. Ar salva puţin din dezastrul celor două luni în care aceste spaţii au fost închise“, a afirmat Ioana Nicolaie.
 
Câştigătorul premiului pentru debut este student
 
Luca Ştefan Ouatu, în vârstă de 20 de ani, este câştigătorul premiului pentru debut din acest an, fiind student în primul an la Inginerie electrică la Cluj. Tânărul autor a câştigat mai multe competiţii de literatură, debutul său literar fiind în revista „Steaua magazin“. De asemenea, a fost invitat la diferite festivaluri sau cluburi literare, dar şi la o serie de workshop-uri sau tabere de creative writing.
 
„Luca Ştefan Ouatu s-a format ca poet în Iaşi, unde a absolvit liceul de informatică, a frecventat un cenaclu, a participat la FILIT şi a intrat în contact cu poezia tânără. Cartea lui de debut, Cinematic (editura OMG) face parte dintr-o serie provocatoare a poeziei tinere, care a stârnit mult dezbateri în presa de specialitate. Imaginarul lui e unul hibrid, distopic (deşi întru totul recognoscibil), realitatea e pixelată şi modelată de clişeele unei noi sensibilităţi digital(izat)e, conştientizată şi adesea ironizată ca atare, limbajul e unul sincopat, dezarticulat, simptom al unui prezent discontinuu. Luca Ştefan Ouatu are tot ce îi trebuie unui tânăr poet pentru a atrage atenţia: ironie şi postironie, gust pentru şarjă, îndrăzneală, dar mai are şi curajul de a nu se muta cu totul în experiment, de a-şi asuma dileme specifice vârstei, de a nu se preda cu totul unui discurs standardizat, de a nu cultiva fronda în sine“, menţionează prof. univ. dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide“ şi membru al juriului.
 
Tânărul câştigător al premiului pentru debut a subliniat că această distincţie reprezintă o confirmare a muncii sale de până acum. „Premiul pentru mine reprezintă o încurajare şi totodată o confirmare a faptului că încă încerc să fac lucruri bune şi uneori mai reuşesc. Le mulţumesc membrilor juriului, cât şi întregii echipe Ziarul de Iaşi pentru încrederea pe care mi-au oferit-o, iar cititorilor dvs. le doresc multă linişte în această perioadă“, a menţionat Luca Şefan Ouatu. Cartea „Cinematic“ se poate cumpăra de pe site-uri precum emag.ro/cartepedia.ro.
 
Anul trecut, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost desemnat scriitorul Radu Vancu, a cărui carte, „Transparenţă“, apărută la Editura „Humanitas“, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2018.
Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerii ediţiei din acest an sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, alături de Compania „Antibiotice“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.