anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“: Cea mai bună carte este „Cartea Reghinei“

GALERIE
Premiului Naţional de Proză Ziarul de Iaşi
 • Premiului Naţional de Proză Ziarul de Iaşi
- +

Câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ pentru cea mai bună carte a anului 2019 este Ioana Nicolaie, care a primit acest premiu pentru „Cartea Reghinei“, volum care a apărut la Editura „Humanitas“. Decizia a fost luată de către juriul format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, în calitate de preşedinte, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. De asemenea, partenerii ediţiei din acest an sunt Politehnica ieşeană şi Compania Antibiotice. Totodată, juriul a hotărât ca, în acest an, premiul pentru debut să fie acordat lui Luca Ştefan Ouatu, pentru volumul de versuri „Cinematic“, apărut la OMG.

 

Marele câştigător de anul acesta al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“, acordat pentru cea mai bună carte apărută în anul anterior, este Ioana Nicolaie, care a primit acest premiu pentru „Cartea Reghinei“, volum apărut la Editura „Humanitas“. Volumul spune povestea Reghinei, o mamă a doisprezece copii, cititorii având ocazia să urmărească atât parcursul vieţii de zi cu zi a personajului central, dar şi lupta interioară a persoanjului. Ioana Nicolaie s-a născut în Sângeorz-Băi, judeţul Bistriţa-Năsăud. A publicat mai multe volume de versuri, „Autoimun“ fiind desemnat de către Uniunea Scriitorilor „Cartea Anului“ 2013. Este autoarea antologiei „Lomografii“, formată din patru romane şi este autoare de literatură pentru copii. Ioana Nicolaie a fost nominalizată la premii naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Eastern European Literature Award. Cărţile sale au fost traduse în germană, suedeză, bulgară şi sârbă, iar o selecţie din versurile autoarei au apărut în Franţa, Anglia, Germania, Austria, Canada, Suedia, Polonia, SUA şi Bulgaria. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a PEN România.
 
„Anul acesta, laureata este o scriitoare cunoscută - poetă, prozatoare, autoare de literatură pentru copii (ipostază la care Ioana Nicolaie ţine în mod deosebit). Cartea Reghinei urmăreşte destinul unei femei dintr-un sat ardelenesc (din „nordul meu transilvan“, cum spune scriitoarea), o femeie care trăieşte experienţele fundamentale ale vieţii. Ca şi în alte cărţi ale sale, Ioana Nicolaie exploatează filonul autobiografic şi o face fără concesii, fără sentimentalisme ieftine. E un roman dur, pentru că încercările prin care trece Reghina sunt dure, încât extraordinar este că personajul îşi păstrează feminitatea. Tabloul realist al satului nu exclude fabulosul şi oniricul. Construcţie narativă complexă, propunând cititorului o lectură pasionantă, Cartea Reghinei e o reuşită incontestabilă. Opţiunea juriului este, fără dubii, o opţiune fericită“, a afirmat Alexandru Călinescu, preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“.
 
Ioana Nicolaie: „Pe lângă oamenii pe care-i iubim, cred că esenţială este cultura“
 
Marea câştigătoare de anul acesta, Ioana Nicolaie, a ţinut să mulţumească juriului pentru premiu, dar a lansat şi o invitaţie guvernanţilor pentru a sprijini cultura în această perioadă. „Premiul Naţional pentru Proză? Adică unul dintre cele mai importante premii pentru literatură de la noi? Cum să nu fiu mirată şi deosebit de onorată de decizia juriului de-al decerna în acest an romanului meu «Cartea Reghinei»? Mulţumesc! A fost o surpriză pentru mine, chiar nu mă aşteptam, mai ales că acum doi ani şi «Pelinul negru» a fost finalist. În plus, toate cărţile propuse, atât de pe lista lungă, cât şi, mai apoi, de pe cea scurtă, au fost remarcabile. Ştiţi ce-am făcut când am aflat vestea la telefon? L-am rugat pe băiatul meu să-mi pună Queen, The Show Must Go On, şi-am dansat. Nu prea mult, ca să nu-mi deranjez vecinii. Nu liber, ca altă dată, poate şi pentru că timpul e un povârniş pe care urci tot mai lent, poate şi pentru că ne mişcăm printr-o perioadă stranie în care virusurile nu sunt doar afară, ci ne hrănesc şi spaimele din cap. Ce-a rămas oare important acum, în plină claustrare din cauza pandemiei? Pe lângă oamenii pe care-i iubim, cred că esenţială este cultura. Niciodată n-au fost reţelele mai pline de cărţi, de artă vizuală sau de muzică. Partea de frumos din om e cea care salvează întotdeauna, cea care pansează nevrozele, cea care dă sens. Şi-atunci de ce nu este ea apărată în vremuri obişnuite? Mi-aş dori ca guvernanţii să-şi aducă aminte de artişti şi să-i sprijine, căci ei, cei fără slujbe fixe, mi se par mai vulnerabili ca oricând. Mi-aş dori ca atunci când se încheie starea de urgenţă fiecare om din ţara asta să intre într-o librărie şi să cumpere o carte. Ar salva puţin din dezastrul celor două luni în care aceste spaţii au fost închise“, a afirmat Ioana Nicolaie.
 
Câştigătorul premiului pentru debut este student
 
Luca Ştefan Ouatu, în vârstă de 20 de ani, este câştigătorul premiului pentru debut din acest an, fiind student în primul an la Inginerie electrică la Cluj. Tânărul autor a câştigat mai multe competiţii de literatură, debutul său literar fiind în revista „Steaua magazin“. De asemenea, a fost invitat la diferite festivaluri sau cluburi literare, dar şi la o serie de workshop-uri sau tabere de creative writing.
 
„Luca Ştefan Ouatu s-a format ca poet în Iaşi, unde a absolvit liceul de informatică, a frecventat un cenaclu, a participat la FILIT şi a intrat în contact cu poezia tânără. Cartea lui de debut, Cinematic (editura OMG) face parte dintr-o serie provocatoare a poeziei tinere, care a stârnit mult dezbateri în presa de specialitate. Imaginarul lui e unul hibrid, distopic (deşi întru totul recognoscibil), realitatea e pixelată şi modelată de clişeele unei noi sensibilităţi digital(izat)e, conştientizată şi adesea ironizată ca atare, limbajul e unul sincopat, dezarticulat, simptom al unui prezent discontinuu. Luca Ştefan Ouatu are tot ce îi trebuie unui tânăr poet pentru a atrage atenţia: ironie şi postironie, gust pentru şarjă, îndrăzneală, dar mai are şi curajul de a nu se muta cu totul în experiment, de a-şi asuma dileme specifice vârstei, de a nu se preda cu totul unui discurs standardizat, de a nu cultiva fronda în sine“, menţionează prof. univ. dr. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide“ şi membru al juriului.
 
Tânărul câştigător al premiului pentru debut a subliniat că această distincţie reprezintă o confirmare a muncii sale de până acum. „Premiul pentru mine reprezintă o încurajare şi totodată o confirmare a faptului că încă încerc să fac lucruri bune şi uneori mai reuşesc. Le mulţumesc membrilor juriului, cât şi întregii echipe Ziarul de Iaşi pentru încrederea pe care mi-au oferit-o, iar cititorilor dvs. le doresc multă linişte în această perioadă“, a menţionat Luca Şefan Ouatu. Cartea „Cinematic“ se poate cumpăra de pe site-uri precum emag.ro/cartepedia.ro.
 
Anul trecut, marele câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost desemnat scriitorul Radu Vancu, a cărui carte, „Transparenţă“, apărută la Editura „Humanitas“, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2018.
Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerii ediţiei din acest an sunt Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, alături de Compania „Antibiotice“.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.