Premiul Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“, câştigat de scriitorul Octavian Soviany
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Premiul Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“, câştigat de scriitorul Octavian Soviany

GALERIE
Octavian Soviany
  • Octavian Soviany
- +

„Am încercat să schimb registrul stilistic, cred că este un roman care încearcă să semene cu o simfonie. Ideea de structură muzicală a existat în mintea mea de mult“, susţine câştigătorul 

Ediţia de anul acesta a Premiului Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“, ajuns la ediţia a XIII-a, a pus pe tapet cele mai bune volume de proză publicate în 2015 în România. Juriul a desemnat cu unanimitate de voturi că „Moartea lui Siegfried“ de Octavian Soviany este cel mai bun volum apărut în România anul trecut.

La categoria Debut, premiul va fi decernat lui Alexandru Istrate, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“, pentru volumul „De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii şi colecţionari în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX“, apărut la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Dintre finalişti au făcut parte şi Radu Aldulescu cu „Istoria Regelui Gogoşar“ (Editura Cartea Românească); Daniel Vighi cu „Trilogia Corso“ (Editura Cartea Românească); Florin Lăzărescu cu „Întâmplări şi personaje“ (Editura Polirom); Cristian Fulaş cu „Fâşii de ruşine“ (Editurile Gestalt Books - Vinea). „Ziarul de Iaşi premiază anul acesta un scriitor cu multiple valenţe: prozator, poet, eseist, dramaturg, traducător. «Moartea lui Siegfried» este un roman complex, pasionant, desfăşurat pe mai multe planuri narative şi cu o largă deschidere simbolică. E o carte care, cu certitudine, marchează un moment important în destinul literar al lui Octavian Sviany“, a declarat Alexandru Călinescu, preşedintele juriului. 

Ce spun premiaţii

Din juriu mai fac parte scriitorii Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş. Octavian Soviany este poet şi critic literar român, membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1995. Contactat telefonic, câştigătorul mărturiseşte faptul că „este un premiu important în cariera mea şi cred că şi acest roman este poate la fel de important. Am încercat să schimb registrul stilistic, cred că este un roman care încearcă să semene cu o simfonie. Ideea de structură muzicală a existat în mintea mea de mult. Sunt onorat că primesc acest premiu“, a declarat Octavian Soviany.

La rândul său, câştigătorul premiului pentru debut, Alexandru Istrate, mărturiseşte că „demersul şi-a propus să găsească firescul din trecut, ferindu-l deopotrivă de reconstituirile nostalgice, precum şi de amprentele ideologizante. Cartea vorbeşte celor care vor să asculte ori să citească despre oamenii tăcuţi ai vremurilor de demult care prin munca lor au creat modelul pildei şi a binelui public. Premiul nu priveşte neapărat calitatea lucrării. Acordarea lui demonstrează că există încă un interes pentru astfel de scrieri. Nu e al nostru, ci al prietenilor şi colegilor de breaslă care, într-un context mai mereu precipitat, militează pentru resemnatizarea discursului cultural în consonanţă cu dezbaterile academice de pe mapamond“. 

Unde va avea loc premierea

Gala de premiere va avea loc în Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Copou, Corp A, vineri, 20 mai, începând cu ora 17. Evenimentul este organizat de „Ziarul de Iaşi“ în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi şi Compania Antibiotice.  Intrarea este libera!

Anul trecut, Premiul Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost adjudecat de scriitorul Dan Lungu, cu volumul „Fetiţa care se juca de-a Dumnezeu“ (Editura Polirom), iar premiul pentru debut a fost înmânat Ceciliei Maticiuc pentru volumul „Proza lui Alexandr Soljeniţîn. Un document artistic al gulagului“ (Editura Institutul European) şi lui Adrian Viţalaru pentru volumul „Nicolae Petrescu-Comnen - diplomat“ (Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi). Premiul Naţional pentru Proză „Ziarul de Iaşi“ a fost înfiinţat în 2003, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.