anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Comunicat de Presă

Preocupări constante ale ISJ Iași pentru problematica autismului

printr-un nou proiect Erasmus+ “Autism They are On Of Us“ (2019-1-TR01-KA201-077188)

GALERIE
IMG-20200228-WA0035
 • IMG-20200228-WA0035
- +

În perioada septembrie 2019 – septembrie 2021, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi participă la implementarea activităţilor proiectului “Autism They are On Of Us”, desfăşurat în cadrul programului european Erasmus+, alături de instituţii partenere din alte 4 țări europene: Turcia, Belgia, Polonia și Spania. 

Studiile recente sugerează că autismul afectează aproximativ 1% dintre europeni, care reprezintă peste cinci milioane de persoane în UE. În lume, 1 din 68 de copii suferă de această tulburare iar în România, sunt aproximativ 30 000 de persoane care suferă de Tulburări din Spectrul Autismului. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație. Autismul nu se poate vindeca, dar diagnosticare precoce și intervenție timpurie intensivă ajută până la 47% dintre copiii cu autism să poată trăi o viață independentă, dar fără terapie, simptomele autismului și comportamentele disfuncționale se agravează în timp. Pe baza studiilor epidemiologice efectuate în ultimii 50 de ani, prevalența TSA pare să crească la nivel global. Există multe explicații posibile pentru această creștere aparentă, incluzând o conștientizare sporită, extinderea criteriilor de diagnosticare, instrumente de diagnostic mai bune și raportarea îmbunătățită. 
 
Organizarea activităţilor proiectului pe fiecare dintre cei 2 ani de implementare și responsabilitățile fiecărui partener implicat au făcut obiectul primei reuniuni transnaționale, care a avut loc în Konya - Turcia, în perioada 27-28 februarie 2020 și la care ISJ Iași a fost reprezentat de inspectorul pentru proiecte educaționale și expertul financiar. Găzduită de instituția coordonatoare a proiectului - Kozagac Esnaf Ve Sanatkarlar Odalari Birligi Ozel Egitim Uygulama Merkezi - Konya, întrevederea a debutat cu prezentarea instituţiilor implicate în proiect, alături de instituții din educație precum Inspectoratul Școlar și școlile din Polonia și Turcia, fiind o asociație nonprofit care sprijină copiii și tinerii cu dizabilități (Spania), o organizație de consultanță pe problematici europene (Belgia), un centru de resurse educaționale - Turcia. Pe lângă aspectele tehnice a fost analizată terapia prin artă – cântec și dans - aplicată în școala gazdă.
 
Proiectul aduce în prim plan conștientizarea rolului școlii și a familiei în viața tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist prin îmbunătățirea cunoștințelor și competențelor familiilor lor și a profesorilor care lucrează în acest domeniu.
 
Proiectul vizează creșterea abilităților de viață ale tinerilor diagnosticați cu tulburări de spectru autist, pentru a-și reduce comportamentele problematice, pentru a facilita adaptarea lor la viața socială, pentru a-i ajuta pe ei și pe familiile lor în conștientizarea drepturilor lor, pentru a se asigura că sunt fericiți prin maximizarea capacităților personale.
 
Proiectul are în vedere formarea persoanelor care lucrează în context educațional - psihologi, profesori care urmăresc să-și consolideze competențele în legătură cu educația copiilor cu autism, dar și elevi, familii ale acestor copii, oferind celor care lucrează cu acești tineri formare profesională continuă, adaptată lucrului cu elevii cu autism.
 
Pe parcursul celor 24 de luni de implementare a proiectului sunt prevăzute două reuniuni transnaționale, patru activități de învățare în context european pentru șase profesori din fiecare țară parteneră, evenimente locale de diseminare și transfer a rezultatelor obținute.
 
Rezultatele tangibile așteptate se concretizează in planuri individualizate de instruire și servicii familiale, un ghid de utilizare a tehnologiilor digitale, ce vor fi promovate prin conferințe și seminarii, broșuri și secvențe media ce vor asigura conștientizarea importanței comunicării școală -familie - individ.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.