Preocupările de sezon ale românilor: mielul şi rapelul!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 12.05.2021

Preocupările de sezon ale românilor: mielul şi rapelul!

GALERIE
sheep-690198_1280
  • sheep-690198_1280
- +

Tocmai am ajuns cu microfonul în plină ciobănie, să-i spunem aşa, şi stăm de vorbă cu un crescător de ovine, pentru a afla ce îi aşteaptă de Paşti pe amatorii de miei:

- Bună ziua! Cum staţi cu mieii?

- Ce vreţi să insinuaţi?

- Nimic! Vreau să ştiu cum staţi cu numărul de miei, dacă există destui pentru toţi cei care doresc, pe masa de Paşti, borş, drob şi friptură de miel...

- Păi avem oi, berbeci, dulăi, dar miei... vorba aia! Cu mieii întâmpinăm probleme, ca duminica trecută, de Paştele catolic...

- Ce fel de probleme?

- Mieii au fost mici, greu de asomat. Am încercat cu unul, brumăriu, a făcut "Pffft!", a luminat ca un bliţ, a făcut fum şi s-a făcut scrum, ca un filament de bec când se arde. Mielul mic are rezistenţă mică; impedanţă mică, de fapt, că-i curent alternativ. Mai era soluţia să înseriem mieii, cum se pun rezistorii în serie; am încercat, dar cum să-i faci să stea cuminţi, în serie? Sunt jucăuşi, zburdă pe câmpii, nu-i poţi ţine locului...

- Şi ce aţi făcut?

- Ciobanul Mitică voia să-i cositorească pe cap şi coadă cu letconul; nu l-am ascultat, că-i prea prostănac, dar am zis să-i asomăm cu curent continuu, ca să scăpăm de formule cu cos de fi, cu inductivitate şi cu frecvenţă. Curentul continuu e mai simplu, aşa că am încercat să-i asomăm cu baterii mici, ca la maşinuţele telecomandate...

- Şi a mers?

                                                        *         *         *

- Mielul? Da, a mers! Înainte şi înapoi, lua curbele, lumina din ochi ca din faruri, nu mai behăia, ci claxona, mai mare dragul! Ne-am jucat cu el până când a prins viteză şi l-am pierdut, s-a dus...

- Până la urmă, cum aţi asomat mieii?

- Cu asomatorul, dar nu l-am mai pus în priză, că i-am tăiat cablul, ci le-am tras cu el în cap până când au ameţit.

- De ce i-aţi tăiat cablul? Am înţeles că e scump, costă mii de lei!

- Asomatorul e un cleşte mare, cu care prinzi animalul şi îi bagi curent; de 1 Aprilie toţi ciobanii şi-au făcut glume cu asomatorul!

- Până la Paştele ortodox mai sunt trei săptămâni, deci mai e timp...

- Dacă mieii se îngraşă şi le creşte impedanţa va fi greu, că prin mieii mari nu trece curentul! Oricum, de când cu pandemia mai mult livrăm mieii prin curier, la comandă. Avem şi site cu miei, după performanţe, livrăm la cerere.

- Cum împărţiţi mieii după performanţe?

- Unii zburdă pe câmpii, fac mişcare, aşa că le cresc muşchii, deci îi vindem pentru friptură. Alţii sunt deştepţi, un cioban le citeşte zilnic din reviste culturale; pe ăştia îi vindem pentru borş, că au capul mare. Avem şi miei pe care îi îmbătăm cu rachiu în fiecare zi, să le crească ficatul, să fie numai buni de drob!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.