Preot, despre interdicţiile la pelerinaj: „Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Preot, despre interdicţiile la pelerinaj: „Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor”

GALERIE
ionut-ghibanu
  • ionut-ghibanu
- +

Vicarul eparhial Ionuţ Ghibanu, din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviştei, consideră ultimele măsuri ale autorităţilor drept „o cruntă batjocorire a libertăţii religioase” şi că „pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor”.

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat luni seară că a fost luată decizia permiterii sărbătorilor religioase, însă numai cu participanţi din localitatea respectivă. Astfel, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, din 14 octombrie, ar avea voie să meargă doar locuitorii Iaşului.

Reacţia pr. Ionuţ Ghibanu:

„Interzicerea organizării şi desfăşurării de procesiuni religioase în spaţii deschise, precum şi staţionarea în apropierea lăcaşelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situaţii de urgenţă din Municipiul Bucureşti, ce, cu siguranţă, se va extinde şi la nivelul unor judeţe. La aceasta se adaugă şi declaraţia domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioşii din aceeaşi localitate. După ce două luni, credincioşii nu au avut voie să meargă în biserici şi în cimitire, iată că noi măsuri cu vădită tentă antireligioasă sunt adoptate rapid.

Ceea ce guvernanţii de astăzi de la noi fac este tocmai să limiteze unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei societăţi civilizate şi democratice şi anume libertatea religioasă. Ne-am văzut cu toţi credincioşii, în primăvară, în situaţia de a ni se limita abuziv, inutil şi anormal drepturile religioase, sub pretextul total fals al luptei cu noua pandemie. În acelaşi timp, accesul în supermarketuri nu a fost sub nicio formă îngrădit, ba mai mult, acolo nu a existat niciodată vreun focar de infecţie.

De ce ar exista în biserici sau la manifestări religioase unde în mod cert merg mai puţini oameni? Să nu uităm organizarea exemplară de către Biserică a sărbătorilor religioase şi a slujbelor cu respectarea strictă şi total riguroasă a normelor sanitare! Vă mai amintiţi de sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de la Târgovişte de la 11 august anul acesta? Ţineţi minte ce bine a fost organizată? O adevărată lecţie dată autorităţilor, iar spre ruşinea unora, de frică să nu se întâmple cumva ceva, nu au venit!

Şi în ţară, la toate manifestările religioase, nu a fost nicio problemă, dar autorităţile văd probleme acolo unde nu sunt. Iată că, din păcate, aceşti responsabili consideră că manifestarea libertăţii religioase constituie o problemă pentru lupta cu noul coronavirus, deşi la petrecerile şi întrunirile lor, unde mai mereu nu au respectat nicio măsură sanitară de ei înşişi impusă, ne-au arătat un dispreţ teribil faţă de orice norme!

Tot astfel de voci spun că vom avea manifestări de pandemie asimptomatică tocmai între sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva şi cea a Sf. Cuv. Dumitru din Basarabi şi apoi între Crăciun şi Sf. Ion, adică îşi pregătesc terenul să ne interzică sau să limiteze libertatea de manifestare religioasă. Vă daţi seama, se adeveresc cuvintele procurorului general al SUA, domnul William Barr, care a afirmat că unii vor dori să se folosească de acest pretext legat de lupta contra pandemiei pentru limitarea libertăţii religioase. Asta vedem!

Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioşilor. Dar, eu stau şi mă întreb, oare aceştia nu îşi dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateţi joc de noi credincioşii? Câtă răbdare credeţi că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios? Am văzut reacţia Patriarhiei Române, însă trebuie să avem reacţii şi din partea celorlalte culte religioase din România! Chiar permitem această încălcare flagrantă a libertăţii religioase?”, a scris, pe Facebook, pr. Ionuţ Adrian Ghibanu, vicarul Arhiepiscopiei Târgoviştei şi lect. univ. dr. la Universitatea “Valahia” din Târgovişte. (adevarul.ro)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.