Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Preot din Iaşi: Acuzaţiile de obscenităţi - înscenare pusă la cale de iubita din şcoală

GALERIE
preot
  • preot
- +

Cazul scandalului de la Bădeni, comuna Scobinţi, a ajuns în final să fie anchetat de Poliţia de la Hârlău, în condiţiile în care, preotul Cozma Doru Mihai este acuzat de două tinere în vârstă de 14 ani că le-ar fi pus întrebări obscene în timpul spovedaniei. Acestea îl mai acuză pe părinte şi de faptul că le-a atins în zona sânilor.

Plângerile au fost făcute la poliţie la două săptămâni după spovedanie, iar acum a început ancheta în urma căreia se va arăta dacă preotul este vi­novat ori nu. „Sunt depuse două plângeri penale împotriva preotului cu privire la acest aspect şi se continuă cercetările. Situaţia conflic­tuală se află permanent în atenţia poliţiei, însă eu cred că conflictul s-a mai stins pentru că ieri au fost invitaţi la sediul poliţiei amândoi şi pentru prima dată au stat de vorbă faţă în faţă. Preotul a depus o sesizare cu privire la un grup de cetăţeni care intenţionează să meargă la biserică şi să perturbe buna desfăşurare a slujbelor. I-am atenţionat şi credem că conflictul a fost parţial aplanat. Lu­crăm sub supravegherea procurorului şi nu putem da mai multe informaţii până când nu se finalizează ancheta. Motive neoficiale pentru aceste plângeri, evident sunt multe“, a declarat Dumitru Simionescu, co­misar de poliţie şi şeful Poliţiei Hârlău.

Cazul a ajuns şi pe masa Mitropoliei, aceasta s-a autosesizat, însă la această instituţie nu a fost depusă nicio plângere până în prezent. „I-am cerut preotului un raport prin care să ne expună care este atitudinea lui cu privire la acuzele care i se aduc. El a mărturisit că este şocat de aceste acuze. Doar organele statului pot decide dacă este sau nu vinovat deoarece noi nu avem instrumentele necesare. În presă s-a spus că el a mers acasă la părinţii fetei să-şi ceară scuze şi să recunoască fapta, însă preotul ne-a mărturisit că a mers doar să ceară explicaţii. Orice persoană care a mers la o slujbă ştie că preotul nu ar putea face acest gest în biserică, ar stârni nişte reacţii, şi un preot care pune întrebări indecente nu poate să nu fie observat şi de alţi enoriaşi. Preotul trebuie să păstreze confidenţialitatea chiar şi faţă de superiorii săi, nu poate fi forţat. Spovedania făcută în faţa preotului este ca şi spovedania în faţa lui Dum­nezeu“, a declarat părintele Marian Timofte, inspector eparhial în cadrul Arhiepis­copiei Iaşilor.

„Oamenii care au apărut la televizor nu au călcat în biserică“

Întrebat cu privire la aceste acuze, preotul îşi susţine nevinovăţia. Cozma Doru Mihai este preot de 18 ani şi spune că nu a mai avut niciodată astfel de probleme. Pentru faptele de care este acuzat nu există dovezi, iar preotul cere deschiderea unei anchete şi de către Parchet, spunând că astfel îşi va putea dovedi nevinovăţia.

„Eu nu spovedesc niciodată singur, mereu mai există oameni în biserică. Dacă făceam ceva necuvenit s-ar fi văzut, auzit, fata ar fi reacţionat. Eu, pe 29 iunie, am plecat în concediu, iar când m-am întors am găsit acuzaţiile şi presa în sat. Oamenii care au apărut la televizor sunt persoane care nu au călcat în biserică de când sunt eu preot aici, de nouă ani, inclusiv Ilaş Constantin. Am fost acuzat de fata acestuia şi prietena ei cea mai bună şi cred că această înscenare are scopul unei răzbunări. M-am gândit şi am pus cap la cap câteva lucruri“, mărturiseşte preotul.

Acesta susţine că, undeva prin clasa a VIII-a, el şi actuala soţie a săteanului care îi aduce aceste acuze au fost prieteni, iar soţia i-ar fi spus soţului în timpul unor certuri că mai bine se mărita cu prietenul din copilărie şi se făcea preoteasă. Acuzatul crede că motivul acestor acuze este gelozia. Ilaş Constantin spune însă că şi-a dus fiica la poliţie să facă plângere după două săpt­ămâni deoarece abia atunci fiica sa i-a spus de întâmplare. „I-a fost ruşine să-mi spună şi abia după ce prietena ei a mărturisit, a spus şi ea. Pe fată nu a ameninţat-o, însă m-a ameninţat pe mine că are influenţe şi că nu o să intre la liceu“, a spus Constantin Ilaş.

„Vreau să se ancheteze cazul meu“

Ancheta continuă în timp ce atmosfera din Bădeni nu este deloc liniştită. După întâlnirea de la sediul Poliţiei, preotul se teme ca nu cumva slujbele din biserică să fie deranjate intenţionat de către Ilaş Constantin. „I-am spus să facă plângere la Parchet şi Mitropolie, vreau să fiu analizat, iar dacă sunt găsit vinovat, o să-mi dau demisia. Aşa nu pot pleca, de la o bârfă, am muncit prea mult pentru această parohie, am făcut-o modernă. Oamenii sunt debusolaţi, vreau să se ancheteze cazul meu ca să terminăm odată, pentru că sunt nevinovat. Mă bucur însă că soţia mea mă sprijină şi este alături de mine“, mai spune preotul cozma Doru Mihai.

Conform datelor furnizate de către poliţia locală, fata care a depus plângere a mai trecut recent prin sediul poliţiei, însă nu ca victimă. Aceasta a fugit de acasă acum câteva luni împreună cu un băiat şi a fost adusă înapoi la părinţi de către poliţie. Re­pre­zentanţii comunităţii din Scobinţi sunt şi ei uimiţi de acest scandal, însă aşteaptă finalizarea anchetei. „Nu pot să cred aşa ceva. Atâta timp cât nu avem o rezolvare a anchetei însă, nu pot să afirm nimic. Cert este că până acum nu au mai fost plângeri, există doar acestea două oficiale“, a spus Gheorghe Hriţcu, primarul din Sco­binţi.

Cât timp va dura ancheta nu se ştie, însă reprezentanţii bisericii aşteaptă rezultatele pentru a putea lua şi ei la rândul lor o decizie. „Indiferent de rezultatul anchetei, rămâne un preot cu reputaţia făcută praf, iar Biserica primeşte iarăşi o palmă din partea presei. Dacă s-ar dovedi, s-ar proba cele spuse, deşi eu nu cred, înseamnă că am avea de dicutat despre un caz care nu l-ar mai putea clasa în rândul preoţilor“, a încheiat părintele Marian Timofte. Cozma Doru Mihai a fost transferat la Parohia Bădeni pe 1 octombrie 2005 la cererea lui şi pe baza unui concurs de dosare.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri