A sesizat Poliția din cauza slujbei transmise la boxe și a avut câștig de cauză
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Cazul „De ce bat clopotele, părinte?“ de la Poliţia Locală

A sesizat Poliția din cauza slujbei transmise la boxe și a avut câștig de cauză

GALERIE
biserica
  • biserica
- +

Un tânăr din Iaşi a sesizat Poliţia Locală că este deranjat de zgomotul produs de o biserică din oraş, care transmitea slujbele la boxe şi bătea clopotul la ore nepotrivite. Agenţii au mers la biserică şi l-au avertizat pe preot să respecte „normele de convieţuire socială“, altminteri îl vor amenda. „Slujbele se dădeau la boxe, dar numai cât să audă credincioşii ce stăteau afară, lângă biserică (…) Clopotele se trag aşa cum e de secole obiceiul, la anumite slujbe - adică rar“, spun reprezentanţii Mitropoliei.

La începutul lunii martie, înainte să fie decretată starea de urgenţă, un tânăr de 30 de ani ce locuieşte în apropiere de Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril“ din Canta a sesizat Poliţia Locală Iaşi că este deranjat de zgomotul produs în timpul sluj­bei - transmisă la boxe, dar şi de clopotele unităţii de cult. Tânărul susţine că a decis să formuleze plângerea din cauza situaţiilor repetate în care s-a simţit deranjat de zgomotul produs la biserică, mai ales în zilele de sâmbătă, când voia să se odihnească.

Acum două zile, Marius M. a primit răspuns la petiţia sa din partea Poliţiei Locale. În documentul semnat inclusiv de directorul Liviu Zanfirescu se menţionează că sesizarea tânărului ieşean „se confirmă“„Referitor la sesizarea dumneavoastră, prin care semnalaţi disconfortul produs de volumul la intensitate mare al boxelor bisericii situate în str. Luca Arbore nr. 10, cu ocazia slujbelor ţinute la sfârşitul săptămânii, vă informăm următoarele: măsurile de verificare întreprinse de poliţiştii locali au evidenţiat faptul că aspectele semnalate se confirmă, contextul în care preotul paroh al Bisericii Sf. Arhangheli Mihail şi Gravril a fost avertizat să respecte normele de convieţuire socială, în caz contrar vor fi luate măsuri de sancţionare în conformitate cu prevederile Legii 61/1991“, se menţionează în răspunsul primit de tânăr.

Contactat de ziar, Marius M. spune că a primit răspunsul de la Poliţia Locală la aproximativ 30 de zile de când a formulat sesizarea. „În fiecare weekend, chiar şi sâmbata, nu doar duminica, obişnuiau să dea drumul la difuzoarele de afară cu slujba. Nu mai vorbesc de clopot şi de toacă. Este groaznic să vrei să te odihneşti după o săptămână de lucru şi să îţi bată toaca şi clopotul la ora 8 dimineaţa. Mai ales că biserica e între blocuri, la o distanţă de 10 metri de geamurile oamenilor“, ne-a spus Marius M., care a dorit să nu îi declinăm identitatea.

Ce spune şeful Poliţiei Locale

Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ne-a precizat că la biserica amintită nu se mai transmite slujba la boxe de când credincioşilor li s-a interzis participarea, adică după ce a fost declarată starea de urgenţă. „Dacă e vorba de perioada anterioară, da, slujbele se dădeau la boxe, dar numai cât să audă credincioşii ce stăteau afară, lângă biserică. Se poate verifica, sunt boxe speciale care nu duc sunetul la distanţă, ci doar local, în proximitatea bisericii. Clopotele se trag aşa cum e de secole obiceiul, la anumite slujbe - adică rar, în zile de sărbătoare, la înmormântări etc. - şi nu pentru perioade lungi. Noutatea ar fi că, în ultima vreme, ţinând cont de epidemia cu care ne confruntăm, toate bisericile din România trag pentru maxim 3 minute clopotele la ora 12.00“, a spus Sturzu.

Întrebat dacă bisericilor li s-a transmis instrucţiuni cu privire la transmiterea sluijbelor la boxe, Sturzu a arătat că „preoţii sunt de fiecare dată, pe acest subiect, îndrumaţi să-şi facă datoria cu multă decenţă, în limite fireşti“.

Potrivit legii 61/1991, “tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă“ constituie contravenţie.

Doar în cazul locatarilor sunt stabilite anumite intervale orare cu privire la „producerea de zgomote“ şi anume între 22.00 şi 8.00 şi 13.00 - 14.000, când cei gălăgioşi pot fi sancţionaţi.

Liviu Zanfirescu, directorul Poliţiei Locale, ne-a precizat ieri că sesizări precum cea a tânărului ieşean nu reprezintă „un fenomen“. „Este bine să ne axăm în perioada aceasta pe măsuri de protecţie a populaţiei“, a spus Zanfirescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.